2013 m. rugpjūčio 14 d., trečiadienis

Primeros prognozės

Futbolo pasaulyje šou po truputį prasideda. Šiandien - apie Primerą.



1. Barcelona. Vasara Barselonoje buvo kitokia negu visi tikėjosi. Netikėtai teko atsisveikinti su treneriu Vilanova, kuris tęsia kova su vėžiu, jį pakeitė Martino (foto), Europoje menkai žinomas, bet už Atlanto gerbiamas treneris. Nedaug trūko, kad tektų keisti vartininką, tačiau Valdes nutarė likti klube iki sutarties pabaigos. Nors aišku, galima jį pelnytai kritikuoti, tačiau sunku pradėti sezoną su dviem naujais kone svarbiausiais žmonėmis komandoje - treneriu ir vartininku. Didžiausius džiugus įvykis - Neymar atvykimas, tačiau kaip jis paveiks komandą, kokia bus reali nauda, pasakyti sunku. Komandai mirtinai reikalingo centro gynėjo klubas dar nesurado. Vasarą paženklino atsisveikinimai - išvyko Abidal ir Villa, kurie ilgai išliks sirgalių atmintyje. Išliks ir Thiago, kaip šioks toks išdavikas, tačiau jo pasirinkimas, kur toliau skleisti savo talentą. Muniesa ir Fontas paliko komandą, nors talentingi, bet neįtikino, kad jau tapo Barcos lygio žaidėjais. Bojan, Deulofeu ir Rafa išnuomoti. Per likusią vasaros dalį, Barca turės sugalvoti, kur dar metams įkišti Affelay ir Cuenca, bei pageidautina, rasti naują centro gynėją. Nors sezono pradžioje turbūt Real bus geresnė komanda, Martino turėtų rasti savų receptų ir vėl priversti veikti Barcos variklį taip, kaip senais gerais laikais. Nes su visa pagarba Vilanovai, jo futbolas neįtikino.

2. Real Madrid. Madride prasidėjo nauja era. Be Juozo ir su daugiau pagarbos žaidėjams. Gana įtikinimai skamba gandai, kad būtent dėl žaidėjų pasipriešinimo Ancelotti blokuoja tolimesnius bandymus pirkti Bale, o Perez, kaip visi žinome, rūpi tik marškinėlių pardavimai ir garsios pavardės. Apskritai, šios vasaros Real vadybos veiksmais galima tik žavėtis. Komanda yra netgi per gera, kai kurios pozicijos perkrautos, bet greičiausiai dar matysime ir bent vieną parduodamą ar išnuomojamą saugą ir situacija normalizuosis. Atvyko Carvajal, kuris turėtų užkišti pagrindinę praėjusio komandos skylę - nebuvo aukščiausio lygio žaidėjo dešiniojo gynėjo. Casemiro, Isco ir Illarramendi vieni talentingiausių pasaulio žaidėjų ir jau šį sezoną sudarys rimtą konkurenciją toli gražu ne visada tobulai pernai žaidusiems Real saugams. Klubo auklėtiniai Jese ir Cheryshev užkamšys nedideles spragas atakuojančioje grandyje. Neabejoju, kad Mourinho būtų geriau nupirkęs vyresnius kitų klubų žaidėjus, o ne davęs šansą saviems. Išvyko Carvalho, Leon, Albiol, Callejon ir Higuain. Fanai pasiilgs tik paskutiniojo. Taigi, atsikratę menkaverčiais Mourinho numylėtiniais, Real pajėgus kovoti visais frontais ir popieriuje yra turbūt stipriausia komanda nuo Los Galacticos laikų.

3. Atletico. Pasibaigė trumpai trukusi Falcao era. Gautus už jį pinigus Atletico panaudojo kitaip negu buvo įpratusi - neieškojo vienos superžvaigždės, į kurią būtų galima sukišti visą sumą, o paskui po kiek laiko dar pelningiau parduoti, bet pirko nebrangius žaidėjus. Falcao pakeitė Villa. Žaidėjas nemažiau garsus, tačiau sprendimas rizikingas, nes Villa ilgą laiko tarpą prasėdėjo ant suolo, nėra ir jau labai jaunas. Be Villos rimčiausias papildymas yra Demichel, paradoksalu, bet nekainavo visiškai nieko. Jei Villa susimaus, nupirktas ir jaunas talentingas Baptistao. Nemokai atėjo ir Aranzubia. Be Falcao daugiau nuostolių nėra. Keli žaidėjai, kurie buvo išnuomoti, dabar parduoti, keli žaidėjai naujai išnuomoti. Bet kokiu atveju, Atletico turėtų iškovoti bronzą, nes Simeones ekipa yra arčiau didžiųjų klubų negu kiti.

4. Valencia. Pernai Valensijoje nebuvo nieko stabilaus, keitėsi treneriai ir prezidentai. Pellegrino neįrodė, kad gali būti daugiau negu geras asistentas. Klubas prie vairo pastatė kitą savo legendą Dukič. Tai nėra lipimas ant to paties grėblio, nes Dukič patirtis jau gana nemenka, dirbęs jis ir Ispanijoje. Kitas svarbus įvykis - Soldado išvykimas. Postiga tikrai yra žemesnio lygio puolėjas, tačiau drąsiai teigti, kad netektis sutrukdys grįžti į Čempionų lygą, per anksti. Atvyko Michel, Romeu, Fuego - pirmieji talentingi ir alkani žaidėjai, paskutinis - vertas geresnio klubo juodadarbis. Be Soldado išvyko Tino Costa, Valdez, Gago, vienas klubo simbolių Albelda. Taigi, klubo pajėgumas išliko panašus kaip pernai, atvyko puikus treneris, todėl Valencia turėtų grįžti į Čempionų lygą.

5. Malaga. Pavasarį šiai komandai skambėjo requiem. Atrodė, kad liks statistų būrelis, kuriuos muš visi, kas netingės. Tačiau visgi tas nukraujavimas nebuvo jau toks žiaurus. Didžiausias nuostolis - treneris Pellegrini. Jeigu Schuster dirbs taip, kaip dirbo Besiktas, pirmame dešimtuke Malagos nebus. Tačiau šiaip perspektyvos neatrodo visai juodos. Taip, išvyko Joaquin, Isco, Toulalan, Demichel, Baptista, Ruben, Ittura, Saviola. Tačiau likę kariai yra pajėgūs. Kol vieni bėgo iš skęstančio laivo, kiti rašėsi ilgalaikes sutartis, kaip Santa Cruz. Atvyko Morales, Antunes, Anderson, Tissone, Angeleri, Pawlowski. Aišku, pavardės mažai kam girdėtos, tačiau dauguma jų yra jauni talentai arba vidutiniokų žvaigždutės. Tikėtina, kad sezonas bus labai sunkus, tačiau Malaga turėtų užimti 5-10 vietas.

6. Real Sociedad. Po tokio sėkmingo, bet kokiam ex. vidutiniokui reikia dviejų dalykų - nepaleisti lyderių ir išsaugoti trenerį. Sociedad paleido tik vieną lyderį, tačiau kertinės pozicijos - sunku būtų įsivaizduoti praėjusio sezono pergales be Illarramendi. Padariniai gali būti katastrofiški. Neliko ir treneris - Montanier grįžo į tėvynę. Pasirinktas rizikingas sprendimas - vairas patikėtas Arraste, kuris praktiškai neturi savarankiško darbo patirties. O laukia istorinis šansas grįžti į Čempionų lygą... Laimei, daugiau nuostolių nėra. Naujokas tik vienas - Seferovič. Sociedad rezultatai priklausys nuo to, kaip buvę kolegos sugebės pakeisti Illarramendi ir nuo to, koks geras treneris bus jaunasis Arraste.

7. Sevilla. Vasara Sevilijoje labai nerami. Išvyko klubo simboliai - vartininkas Palop, Navas, buvęs vienas lyderių Negredo, Luna, Luis Alberto, Campana, Medel. Nuostoliai rimti, bent 3-4 iš šios chebros buvo kertiniai žmonės. Visgi, pinigų naujokams užteko - Beto, Samperio, Rusescu, Bacca, Gameiro, Cristoforo. Išsinuomotas Marin su Gameiro ir senbuviais Rakitič, Navarro, Kondogbia ir Trochowski pretenduos į klubo lyderius. Įdomu, kaip seksis treneriui Emery - su Valencia iš panašaus pajėgumo žaidėjų sudarytomis komandomis, tiesa, kiek stipresnėmis,  jis nuolat patekdavo į Čempionų lygą. Dabar Sevilla greičiausiai dėl vietos ten vėl kovos.

8. Real Betis. Antrasis Sevilijos klubas sustiprėjo. Išvyko Adrian, Benat, Canas, Pozuelo. Aišku, GK Adriano ir kitus išvykusieji yra gana nemažas nuostolis, bet naujokai gana solidūs. Dabar Betis vartus gins Andersen, atvyko Verdu, Rodriguez, Reyes, Juanfran, Xavi Torres, Vila, Steinhofer. Vieni naujokai solidūs, kiti - perspektyvūs, tad palankiai susiklosčius aplinkybėms, Betis gali pakilti iki pirmo penketo. Garsiausi Betis žaidėjai (be kelių garsesnių naujokų) - Perquis ir Molina.

9. Athletic. Išvyko du vyrai, kūrę istoriją. Bielsa, su visa pagarba geriau būtų išvykęs jau pernai, kai karai su administracija tik prasidėjo, nes dabar eilinį kartą įrodė savo, kaip fantastiško trenerio vieniems metams reputaciją ir Llorente, vienas geriausių visų laikų klubo užaugintų puolėjų, kurį Bielsa dėl nesutarimų marinavo ant suolo. Dar ir Amorebieta, ne legenda, bet svarbus žaidėjas. Atvyko Valverde, Ispanijoje mėgstamas, tačiau realiai arčiau nevykėlio, negu didvyrio esantis treneris, kurio komandos paprastai gana blankios. Dar atvyko keli garsesni baskų futbolininkai - Benat, Kike Sola, Etxeita. Laukia sunkus sezonas ir jeigu Valverde iš nevykėlio netaps genijumi, o naujokai pjaus grybą, dešimtuke Athletic nebus.

10. Espanyol. Išvyko Verdu, Amat, Forlin ir dar krūva vyrukų, kurių nepasiges niekas. Naujokų įdomių nėra tik nuomotiniai - Pizzi ir Sidnei. Visgi, nors komanda kiek susilpnėjo, tačiau faktas, kad už vairo liko Agguire, verčia komandą gerbti ir tikėtis vietos pirmo dešimtuko apačioje.

11. Levante

12. Getafe

13. Rayo Vallecano

14. Osasuna

15. Villarreal

16. Elche

17. Valladolid

18. Granada

19. Celta

20. Almeria

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą