2013 m. sausio 3 d., ketvirtadienis

Pasitikėjimas Lietuvoje: 2012 gruodis

Kadangi šis blogas dar neseniai tapo politiniu, todėl tradicijas dar tik reikia kurti. Pats patikimiausias būdas sužinoti, kokie politikai ir partijos yra populiarios, aišku yra rinkimai, vienintelė problema, kad jie vyksta gana retai. Gana įdomių dalykų galima pastebėti peržiūrėjus kasmėnesinių pasitikėjimo apklausų duomenis, ką bandysiu reguliariai daryti šiame bloge. Geriausias šaltinis - Vilmorus apklausos (© Lietuvos rytas).



Apklausų lyderis yra naujas - premjeras Algirdas Butkevičius. Tai turbūt yra normalu, buvusi Vyriausybė nebuvo itin populiari, o dabartinis premjeras, kad ir milžiniškų revoliucijų nežada, bet vis dar kartas nuo karto mėgsta pakritikuoti pirmtakus. Aišku, visada naują Vyriausybę ir jos veiksmus lydi tam tikras smalsumas, ypač Vyriausybės sudarymo procesą, visiems labai įdomūs pirmieji veiksmai. Tai turbūt ir leido Butkevičiui įsitvirtinti viršūnėje. (+42.6)

Antroje vietoje Prezidentė. Ja pasitikinčiųjų yra 8 procentais mažiau negu Butkevičiumi, tačiau nepasitikinčiųjų skaičius gerokai didesnis, negu Premjero atveju. Aišku, kad didžiausią įtaką nuosmukiui daro jos pozicija naujosios Vyriausybės atžvilgiu, nes valdančiosios partijos šiuo metu itin populiarios.(+19,7)

Degutienė trečia, bet skirtumas tarp jos ir Prezidentės populiarumo nėra statistiškai reikšmingas. Nors po Seimo rinkimų ji iš esmės, kaip ir visi dešinieji priversta trauktis į antrą planą, bet kita vertus, jos įvaizdį visuomenėje galėjo dar labiau pakelti milžiniškas palaikymas tuomet, kai buvo renkami Seimo pirmininko pavaduotojai. (+18.3)

Eligijus Masiulis ketvirtas, per paskutinį mėnesį kažkuo įspūdingu nepasižymėjo, tačiau nevertėtų pamiršti to, kad jis visada buvo vienas palankiausiai vertinamų ministrų. (+3.7)

Penktas tarp populiariausių politikų - Rolandas Paksas. Kadangi nėra Seimo narys, todėl naujos valdžios veikloje nedalyvauja taip aktyviai, tačiau penketuke jam leidžia būti artimiausio konkurento Viktoro Uspaskicho skandaliukai. (+2.1)

LSDP stipriai atsiplėšė nuo DP ir yra be konkurencijos populiariausia partija, rinkimuose surinktų daugiau nei ketvirtadalį balsų. Vėlgi, normalu, kad nauja valdžia dar nespėjo padaryti nieko blogo, todėl eilinis lietuvis ją dar myli, o partija Nr.1 koalicijoje yra LSDP.

DP vis dar aukštai, turbūt galėtų būti dar populiaresnė, jeigu ne neliečiamybės reikaliukai, bet ir 18 procentų yra daug.

TS LKD dar nespėjo pajausti buvimo Opozicijoje naudos partijos populiarumui - 8,1 procento tikrai nėra daug, bet galima prisiminti, kad ir prieš rinkimus prognozės jiems buvo kur kas niūresnės.

TT turi 6,9 procentų palaikymą. Nors jie negavo labiausiai matomų ministerijų, bet kol kas Valentinas Mazuronis dar laikosi ekrane ir aiškina, kaip blogai dirbo Gediminas Kazlauskas. Partija paskutiniu metu buvo matoma ir dėl to, kad mirė vienas iš partijos lyderių Julius Veselka.

Trečioji partija, kurios populiarumas iš esmės toks pat kaip TS LKD ir TT yra LRLS (5,9 procento). Manau, kad labiausiai partijos populiarumą dabar ir turbūt artimiausioje ateityje lemia tai, kad jie sėkmingiausiai iš visų liberalų pasirodė rinkimuose ir įtvirtino savo, kaip pagrindinės liberalios jėgos įvaizdį. Populiarumas kilti turėtų ir toliau, nes partija opozicinė.

Geltonsnapis Facebook'e


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą