2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

Ką daryti su Pavalkiu?

Ilgai politinių ar ne visai skandaliukų naujoje vyriausybėje laukti nereikėjo. Vos sutikome Naujus Metus, o jau užsirūstinusiųjų akiratyje atsidūrė Dainius Pavalkis. Na, jis iš esmės nieko blogo nepadarė, galbūt kai ką negero padarė jo žmona, bet vis tiek kol kas tai TOP'ų topas, nes įdomesnių skandalų KOL KAS dar nebuvo. Bet aišku, galiu pažadėti, kad jų tikrai bus, nes paprasčiausiai nei trupučio neskandalingos Vyriausybės Lietuvos istorijoje dar nebuvo.



Architektūrinių reikaliukų neišmanau, bet kalbama apie sukčiavimą. Aišku, Pavalkienė greičiausiai nėra tokia įtakinga, kad savo vyro rankomis pretenduoti valdyti ŠMM, bet vis tiek tam tikras šešėlis krenta. Įdomūs čia yra du fakteliai:

1. Niekas neištraukė amžinai po ranka galėjusios informacijos tada, kai ministras buvo skiriamas. Kažkaip netikiu, kad ministrus tikrinantieji nėra smalsūs žmonės ir nors savo malonumui nepažiūri daugiau, negu būtina. O jeigu jau pažiūrėjo ir rado, reikėjo rėkti nuo stogų, kad Prezidentė ir Premjeras gerai pagalvotų, ar kietesnių kandidatų nėra. Galiausiai žiniasklaida visada yra linkusi surasti net geriausiai paslėptą neigiamą informaciją, tačiau šiuo atveju viskas įvyko jau po fakto.

2. Ministras apie žmonos teismą skyrimo proceso metu kalbėjo tik su Viktoru. Nemanau, kad Viktorą gąsdina jo kolegų aplinkoje vykstantys teismo procesai, juk jis savąjį turi. Tačiau Prezidentei tai tikrai turėjo rūpėti. Vėlgi netikiu, kad ji neturi alternatyvių informacijos šaltinių ir jos patarėjų korpusas nerenka kokios nors specifiškesnės informacijos apie kandidatus. Juk ministrus skiria ji. Bet šiuo atveju turbūt patarėjai jau bėgiojo pirkti kūčiukų ir silkės, todėl pražiūrėjo. Premjerui visai ne faina, nes jis nors ir žiauriai populiarus, bet ir žiauriai kritikuojamas oponentų, ypač už tai, kad susidėjo su darbiečiais. Ir nors Veido žurnalistai po pirmo rinkimų turo teigė, kad DP kandidatai į ministrus stipresni už LSDP, tačiau pirmosios problemos kyla dėl darbiečių.

Kas laukia ministro? Kol kas panašu, kad nieko. Premjeras tikina, kad Pavalkis jam įrodė, kad jo žmona byloje nėra kalta. Aišku, teisingumą vykdo ne ŠMM Lietuvoje, o gaila. Butkevičius aišku, kaip visada linkęs pasitikėti žmonėmis, todėl skandalas turbūt turėtų sustiprėti šimteriopai, kad Pavalkis būtų išspirtas, arba taip gali atsitikti, jeigu Prezidentė imtųsi iniciatyvos spręsti šią problemą. O Premjeras demonstruoja atsargumą, teigia, kad ministro kėdė susvyruotų, jeigu jo žmona būtų nuteista. Bet tokiu atveju Grybauskaitė tikrai netylėtų, juk ji net saldainį Pavalkiui davė, o jis nepapasakojo  ir nepasiguodė, kad žmona gali atsidurti už grotų.

Kaip viskas turėtų vykti normalioje demokratinėje valstybėje? Aišku, ministras neprivalo būti atsakingas už savo žmonos veiksmus, galiausiai, ji, kol nenuteista, negali būti laikoma kalta ir negalima atmesti varianto, kad ji bus išteisinta. Tačiau ši situacija paralyžiuoja ministerijos veiklą. Panašu, kad Pavalkis ir pats trauktųsi, jeigu žmona būtų pasiųsta už grotų, todėl sustabdytas patarėjų ir viceministrų skyrimas. Svarbių sprendžiamų klausimų apstu, vien kaip svarbu tvarkyti stojimo į aukštąsias mokyklas tvarką 2014-iems metams. Vien dėl šių priežasčių Pavalkis jau turėtų būti padėjęs atsistatydinimo prašymą ant stalo. Nes jeigu paaiškės, kad jo žmona nekalta, o kalta, kaip jis pats sako Kauno specifika, tai galės iškelta galva grįžti į LSMU ir pagarsėti kaip žmogus, kuris supranta savo atsakomybę už gautą darbą. O rimtai dirbti ŠMM reikia jau dabar, o ne po teismo posėdžio. Taip, naujas ministras neatsiras per 5 minutes, bet realu, kad tai kainuotų mažiau laiko sąnaudų negu laukimas, ką nuspręs teismas.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą