2013 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

Ministrų reitingas. Sausis

Jau truputį daugiau negu mėnesis, kai pradėjo dirbti Butkevičiaus vyriausybė. Vieni veikėjai iš karto įsijautė į naujus vaidmenis ir nuo ryto iki vakaro visoms televizijoms pasakoja apie tikrus ir menamus savo žygdarbius. Taigi, kadangi esu įtarus veikėjas, bandysiu SEKTI juos visus ir pasakoti, kaip chebra leidžia laiką savo ministerijose. Kriterijai du - kiek daug ministrai matomi ir girdimi, bei ar girdimi iš gerosios pusės. Kai kurie kontraversijų kol kas keliantys aktyvistai atsidūrė aukščiau už nieko įdomaus nenuveikusius veikėjus.



1. Valentinas Mazuronis. Be konkurencijos pats aktyviausias ministras kol kas. Žada veisti žuvis, skaičiuoti vilkus, pertvarkyti atliekų tvarkymo centrus, keičiant jų pavaldumą. Beje, pastarųjų vadovai panašu, kad greitai rado kalbą su ministru. Energingai ėmėsi renovacijos reformų, taip pat baudų brakonieriams didinimo, bei užsiminė, kad neduos sraigtasparnių Olekui. Taip pat gana atsargiai žiūri į kai kurių nebūtinai naudingų ES direktyvų taikymą Lietuvoje (būsto energetinio naudingumo sertifikatų diegimo).Po Gedimino Kazlausko - tikras proveržis.

2. Linas Linkevičius. Aktyviai dalyvavo Sniego susitikime Trakuose, taisė Gedvilo liapsusus apie tai, kad dabar pagrindiniai draugeliai turi būti rusai. Aktyviai kalba apie pirmininkavimo ES svarbą, o šiandien vyksta į Latviją.

3. Juozas Olekas. Patarinėjo neimigruoti, siūlė visiems pamatyti „Aurorą“ ir „Išvarymą“. Prašė sraigtasparnių. Linkęs išlaikyti įsipareigojimus dėl tarptautinių misijų. Siekia gerinti santykius su Rusija, rūpinasi kariniu tranzitu ir... Vilniaus metro projektu.

4. Jaroslavas Neverovičius. Giriasi, kad namie turi saulės kolektorių, bet stabdo saulės energetikos plėtrą. Ir panašu, kad daro teisingai, nes brangesnės elektros liaudis nenori.  Gražiai šneka apie būtinybę mažinti kainas energetikos sektoriuje. Nėra nusistatęs prieš atominę energetiką, nors daug kas to bijojo. Buvo susitikęs su Gazprom chebra. Kol kas problemos tik su personalu - klausimų kelia tiek viceministrų kandidatūros (nors panašu, kad šioje Vyriausybėje ministrai šioje srityje veiklos laisvės turi mažai), tiek žmonės, pretenduojantys į tokių įmonių, kaip VAE valdybas.

5. Algimanta Pabedinskienė. Idėjos puikios - Darbo biržos reforma būtina, Vokietijos modelis vienas geresnių Europoje. Panašu, kad palaiko ir eksperimento būdu taikytą socialinės paramos skirstymo tvarką, kai savivaldybės turi daug autonomijos.

6. Rimantas Sinkevičius. Ėmėsi spręsti problemas su keistoka vairuotojų egzaminavimo tvarka, kai tūkstančiai vairuotojų nuo sausio būtų buvę nei pakarti, nei paleisti. Daug kalbėjo apie saugumo keliuose didinimą, norima tvarkyti problemas pasienyje su Rusija ir Baltarusija. Pasisako už didesnę savo sektoriaus valstybės institucijų autonomiją. Problemos tik su personalijomis - tiek Klaipėdos uostas, tik Vilniaus oro uostas, tiek Lietuvos paštas paskutiniu metu buvo pastatyti ant kojų, bet galvos lėks visur.

7. Vytenis Povilas Andriukaitis. Pradėjo kryžiaus žygį prieš privačias medicinos įstaigas, po padidinamuoju stiklu atsidūrė ir gana kontraversiška ligoninių reforma. Tęsia greitosios medicinos pagalbos dispečerinių centralizaciją. Pasisako už britišką ir SSRS sveikatos sistemas.  Nusiteikęs padaryti daug, bet klausimų irgi kyla daug.

8. Virgilijus Jukna. Buvo susitikimuose su ūkininkais, kalba, kad priorietinė sritis turi būti gyvulininkystė. Jam priimtina naujoji žemės vertės nustatymo tvarka, dėl kurios didės žemės mokesčiai. Realiai, vienas neaktyvesnių per pirmą mėnesį ministrų.

9. Rimantas Šadžius. Pabrėžia, kad Lietuva vis dar duobėje. Žada mokestinę reformą - 2014-iasiais, progresinius mokesčius, kurie būtų tarifikuoti taip, kad naudingiausia viduriniam sluoksniui. 

10. Juozas Bernatonis. Tinginiavo. Aišku, gerai, kad kreipėsi į prokuratūrą dėl Fronto veiklos, bet tai praktiškai viskas, ką galima įdomaus surasti apie jo veiklą per mėnesį.

11. Šarūnas Birutis. Teigia, kad tęs Gelūno pradėtus darbus, pripažįsta, kad nėra genialus, todėl tarsis su kultūros veikėjais. Labai atsargiai žiūri į Valdovų rūmų projektą. Skirs dėmesį lietuvių kalbos stiprinimui.

12. Dailis Barakauskas. Skundžiasi, kad trūksta laiko gėlėms, atleido Virgilijų Alekną. Nusiteikęs kapotis teismuose su buvusiais FNTT vadovais. Žada nuo gegužės didinti algas statutiniams pareigūnams. Nenori anksti pareigūnų išspirti į pensiją, kaip yra dabar. Ir žada būti lankstus vadovas.

13. Birutė Vėsaitė. Nelabai žino, ar vadovauja Energetikos, ar Ūkio ministerijai, nutraukia bendradarbiavimą su IBM, vos neprastūmė kontraversiškų veikėjų į VAE valdybą.

14. Dainius Pavalkis. Neinformavo Prezidentės ir Premjero apie žmonos bylą. Abejoja 10-bale vertinimo sistema, nusiteikęs spręsti antikonstituciško priėmimo į aukštąsias mokyklas 2014-iasiais problemą. Algos mokytojams nedidės. Lenkai, rusai ir lietuviai ateityje laikys tokius pačius lietuvių kalbos egzaminus. Planuoja apskritai skirti didesnį dėmesį lietuvių kalbos egzaminui. Bendravo su mokytojų profsąjungomis.

Geltonsnapis Facebook'e




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą