2015 m. balandžio 30 d., ketvirtadienis

Darbo partija: Mazuronio versija

Viktoras Uspaskichas yra vienas talentingiausių politikų Lietuvoje. Sakau tai nuoširdžiai. Kiek kartų stojosi ant politinių minų, visada likdavo sveikas. Dauguma jo veiksmų buvo visiškai sensacingi, pavyzdžiui, kai Gedvilą Seimo pirmininko kėdėje pakeitė Graužinienė. Tai, kad partija yra lojali ir tiki savo lyderiu, palengvina veikimo laisvę.



Dabar sugalvotas naujas planas, kurį įgyvendinus, partijos lyderiu taptų Valentinas Mazuronis. Uspaskichas viešai pareiškė, kad rems Mazuronį. Tai yra svarbus žingsnis, nes šiaip jau Vytautas Gapšys dažnai daugelio buvo laikomas natūraliu įpėdiniu ir ateities pirmininku. Kalbama ir apie Gediminą Vagnorių (nors reiktų atsiminti, kad XXI amžius, o ne XX), Artūrą Paulauską, kurio kandidatūrą reiktų irgi vertinti rimtai.

Tačiau kokį efektą duoda lyderio parama net ir silpniau personalizuotoje partijoje, parodė TS LKD. Dabar Mazuronį reiktų vertinti kaip favoritą Nr. 1.

Mazuronis kaip liberalas buvo beveik nežinomas. Net ir 2002 m. Pakso kampanijoje buvo gerokai labiau matomų veidų. Tačiau per patį prezidentinio skandalo įkarštį ėmėsi partijos vairo.

Ilgą laiką tikrai atrodė kaip vienas uoliausių Rolando Pakso bendražygių. Šiam išvykus dirbti į Europos parlamentą, jautėsi, kad partijoje Mazuronio svarba dar išaugo, nes Paksas tikrai tapo gerokai mažiau nacionalinėje politikoje matoma figūra.

Kai po 2012 m. rinkimų tapo Aplinkos ministru, tikrai daugelį nustebino tuo, kaip sėkmingai tvarkėsi savo srityje. Tačiau prasidėjo rimtesni konfliktai. Nors Mazuronis dabar kalba, kad 2013 m. buvo susijungimo su DP šalininkas, tačiau tuometiniai jo pasisakymai rodo, kad į procesus žiūrėjo atsargiai. Mazuroniai buvo bene vieninteliai sprendimo eilinį kartą kelti Paksą kandidatu į prezidentus kritikai, nors buvo aišku, kad eilinį kartą tai padaryti bus negalima, partija liko be kandidato. Mazuronis nevengė kritikuoti ir kitų partijos lyderio sprendimų, neatsisakė Europos parlamento mandato. Tad Mazuronių pasitraukimas buvo logiškas.

Andrius pasirinko LRLS, o dėl Valentino diskusijų buvo įvairių. Daugelis manė, kad tai bus LSDP arba LRLS. Tačiau dabar sprendimas kitas. Kad DP ieškos gelbėtojo iš išorės, kalbėta iškart po netikėto Graužinienės pasitraukimo. Kalbėta apie Zuoką, bet pasirinktas Mazuronis.

Kalbant apie Valentiną Mazuronį kaip politiką, krenta į akis įdomi detalė, jog jis niekada nėra laimėjęs rinkimų kaip asmenybė, visada į visus postus renkamas pagal sąrašą. Tačiau jis įrodė, kad gali sėkmingai vadovauti partijai de facto, jeigu niekas iš viršaus nesiūlo keistų politinei logikai prieštaraujančių sprendimų, dėl ko ir sugriuvo jo sąjunga su Paksu. Jeigu Uspaskichas pasitikės Mazuroniu, tada DP pasirinkimas turbūt yra sėkmė.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą