2015 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

Kovo mėnesio žmogus - karalius Salmanas

Tradiciškai, 5 svarbiausi žmonės pasaulio politikoje kovo mėnesį.

1. Karalius Salmanas.



Į sostą įžengė neseniai, tačiau neilgai užtruko parodyti, kad Saudo Arabija nesiruošia keistis ir lieka vienas aktyviausių ir svarbiausių žaidėjų pasaulio politikoje. Ėmėsi įvedinėti tvarką Jemene, kuris de facto yra žlugusi valstybė ir mėgina ginti senąją valdžią. Tai nėra vienašališki veiksmai, bet aišku, kad svarbiausias žaidėjas yra Saudo Arabija, jeigu rimtesnio indėlio imsis Pakistanas, sėkmės tikimybė auga. Kas prieš? Aišku, kad Iranas, kuris remia sukilėlius. Taigi, šis konfliktas yra ir įdomus geopolitinis žaidimas.

2. Benjaminas Netanjahu. Laimėjo Kneseto rinkimus. Nors apklausos ir nieko gero nežadėjo, bet Netanjahu liks savo poste ir toliau. To nelabai norėjo JAV administracija, kuri nepatenkinta Izraelio karingumu, aišku ir arabų valstybės tikėjosi sukalbamesnio ir nuosaikesnio premjero po rinkimų. Tačiau niekas keistis neturėtų - politikos vanagas toliau laikysis bekompromisinės pozicijos.

3. Nicola Sarkozy. Laimėjęs kova dėl partijos lyderio pozicijos, Sarkozy gali toliau mėgautis geru gyvenimu. Vietos valdžios rinkimai turėjo parodyti, ar UMP priėmė teisingą sprendimą pasirinkdama lyderį ir rinkėjai panašu, kad atsakė teigiamai. Socialistų kracho buvo galima laukti, tačiau UMP ir Sarkozy labiausiai turėtų džiuginti kuklesnis nei tikėtasi Nacionalinio fronto palaikymas. Pagrindinė kova dar negreitai, bet Sarkozy pats laikas augintis politinius raumenis.

4. Irina Vlach. Gagaūzijos autonomijos vadovo rinkimai buvo svarbesni negu kada nors anksčiau, atsižvelgiant į tai, kas vyksta Ukrainoje. Pats regionas linkstantis į Maskvą, tad čia visai galėtų būti įmanomas liaudies respublikų scenarijus. O pergalę čia deja iškovojo Maskvai simpatizuojanti kandidatė.

5. Taavi Roivas. Jo partija laimėjo Estijos parlamento rinkimus. Jaunas politikas, kuriam gana netikėtai kadencijos viduryje teko imtis valdžios vairo išplaukė sėkmingai ir liks poste tikriausiai bent dar 4 metams. Nors kelias vietas prarado, bet prorusiški konkurentai įveikti, o tai buvo svarbiausia.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą