2015 m. balandžio 15 d., trečiadienis

Kova su propaganda Lietuvoje

Lietuva pirmoji ES šalyse, uždraudusi transliuoti kokį nors TV kanalą.



Viena vertus, tos ištraukos, kurias teko matyti, yra visiški kliedesiai. Kita vertus, šis sprendimas turi lygiai nulinį efektą.

Lietuvoje RIMTAI žiūrėti RTR Planeta ir panašius du dalykus turbūt reiškia vieną dalyką iš dviejų - būti tautinių mažumų atstovu arba būti absoliučiu marginalu.

Kad tautinių mažumų atstovai tiki (arba nori tikėti) savo šalies transliuotojų teikiama informacija, yra absoliučiai normalu. Vien iš lingvistinių paskatų jie natūraliai dažnai renkasi panašią produlciją. Uždrausi vieną, žiūrės kitą. Lietuva nėra pajėgi juos perauklėti, jeigu nebus kuriamos jokios alternatyvos. Visų kanalų neišjungsi, o jeigu išjungsi, geriau nuo to nebus. Vėlgi, gana natūralu yra tai, kad jie gali tikėti Putinu ir džiaugtis dėl Krymo ir panašių dalykų. Jeigu Lietuva eitų atsiimti kokio nors Karaliaučiaus ar Punsko, mūsuose taip pat didžioji dalis triumfuotų, nesame kažkokie geresni.

Su marginalais viskas dar paprasčiau - žiūrės vis tiek ką nors panašaus ir kalbės, kad prie ruso buvo geriau.

O bent 90 procentų Lietuvos pigiais triukais nepapirksi. Mes esame atsparūs, nes gyvenome SSRS, kur žiniasklaida nebuvo galima pasitikėti. Po trumpos euforijos nepriklausomybės pradžioje, pasitikėjimas žiniasklaida vėl menkas - nesiekia 40 procentų.

Blogiau yra kas kita. Vakarų šalys nelabai tiki, kad valdžia gali meluoti piliečiams. Nelabai tiki, kad yra šalių, kur žiniasklaida rašo tai, ko reikia valdžiai. Todėl nereikia stebėti, kaip rimtos vakarų šalių žiniasklaidos priemonės pasimauna ant propagandos kabliukų. Tikroji Rusijos propaganda nėra nukreipta į Lietuvą, nes čia erdvės pritraukti naujų šalininkų nėra. Didysis žaidimas vyksta Vakaruose.

Nesakau, kad sprendimas drausti transliacijos buvo savaime blogas, bet rezultatų jis neturės beveik jokių. O Kremlius galės postringauti apie nedemokratišką Lietuvą, kurios kariškiai nutarė drausti rusišką kanalą. Dar pakalbės apie tai, kaip Hitleris knygas degino ir bus sukurta nauja propagandinė istorija.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą