2015 m. balandžio 23 d., ketvirtadienis

Apie didžiųjų miestų koalicijas

Tiesioginiai merų rinkimai buvo svarbus politinis veiksnys. Tačiau žiniasklaidos dėmesys iš karto atiteko tam, kas vyksta su DP ir TS LKD partijos pirmininkų rinkimais ir koalicijų sudarymui buvo skirta gerokai mažiau dėmesio. Šiandien - apie didžiuosius miestus.



Vilnius

LRLS+TS LKD+LSDP+Lietuvos sąrašas+TT (35 vietos iš 51)

Vilniaus koalicija labai skaitlinga ir turėtų garantuoti galimybę ramiai veikti. TS LKD ir LRLS partnerystė atrodo natūrali. LSDP prisijungimas irgi nėra didelė staigmena - partijos sąrašas Vilniuje gerokai atsinaujino - neliko kelių kontraversiškų figūrų. Nors pats Paluckas turėjęs problemų su teisėsauga, visgi, apie tai mažai kas žino. Daug kam keistesnis pasirodė Lietuvos sąrašo prisijungimas. Naglis Puteikis buvo cituojamas Zuoko priešrinkiminiame laikraštyje, kad liberalai gali būti bėgimo nuo vilko, pataikymo ant meškos atvejis. Tačiau LRLS nelabai rizikuoja. Lietuvos sąrašas neturės pačių svarbiausių postų.Galiausiai, tai nėra partija, todėl net jeigu ir būtų kažkokių nesutarimų, nebūtinai visi nariai pereis į opoziciją. Galbūt dar sunkiau paaiškinamas yra TT prisijungimas, nes Imbrasas tikrai nebuvo liberalų mylimas meras, be to, nereikia pamiršti, kad TT bent jau kažkada buvo Pakso konflikto su kitais liberalais produktas. Bet vėlgi - vietų TT turi nedaug, jeigu jie išeis - tragedijos nebus. Be TT ir Lietuvos sąrašo būtų 28 vietos iš 51.

Kaunas

Vieningas Kaunas+LSDP+LRLS (25 vietos iš 41)

Matijošaitis teigė, kad galėtų dirbti ir be Opozicijos. Tačiau jau po antro rinkimų turo praktiškai buvo aišku, kad Patriotas tikrai nebus koalicijos partneris Milicininkui. Partnerystė su LRLS nestebina, nes po 2011 m. rinkimų vaizdas buvo panašus, negana to, daugiau mandatų nei LRLS turėjęs Vieningas Kaunas kilniai leido į merus pretenduoti Mikaičiui. LSDP parodė savo pragmatiškumą, yra dirbę ir su Kupčinsku, tai iš dalies lėmė ir nesutarimus skyriaus viduje, dabar vėl dirba su nugalėtojais. Netikėta yra tik tai, kad Pūko judėjimas visgi nusprendė neprisijungti, nors šiaip jau du verslininkai tikrai galėjo susitarti ir vienu metu atrodė, kad taip greitai ir įvyks. Kita vertus, TS LKD ir Pūko judėjimas labai skirtingi, todėl kalbėti apie vieningą stiprią Opoziciją praktiškai neįmanoma.

Klaipėda

LRLS+Rusų aljansas+LSDP+TT+„Klaipėdos komitetas“ (23 vietos iš 31)

Mažiausiai triukšmo kilo dėl to, kad į  koaliciją jungiasi TT. Taip buvo ir prieš 4 metus. Rusų aljansas taip pat jau dirbo su Grubliausku, bet 2011 m. buvo visai kitokios geopolitinės aplinkybės, o dabar pasipiktinusių buvo daug. Tačiau merą galima suprasti - jo 4 metai buvo sėkmingi, o partneriai jau patikrinti. Įdomiau yra dėl LSDP ir Klaipėdos komiteto. Po vieną prisijungus prie koalicijos, nieko tai nestebintų. Tačiau LSDP turi turėti senų nuoskaudų, nes komiteto vedlys Cibauskas anksčiau net LSDP sąrašo lyderiu buvo. O Klaipėdos komiteto narys Taraškevičius buvo tas žmogus, kuris neteko mero posto, kai į jį sėdo Grubliauskas. Vėlgi, abu partneriai nedideli, kartu sudėjus turi 5 vietas, dauguma negriūtų ir be jų. Opozicija bus marga - puteikininkai, TS LKD ir Rusų sajunga. Vienybės turbūt čia bus nedaug.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą