2015 m. kovo 5 d., ketvirtadienis

Savivaldos rinkimai Lietuvoje: nugalėtojai, pralaimėtojai ir vidutiniokai

Įprastinė porinkiminė procedūra - visi aiškinasi, kas juos iš tikrųjų laimėjo, kas pralaimėjo. Pabandysiu ir aš. Apie atskirus miestus - kitą savaitę.



Laimėtojai:

1. LRLS. Viskas aišku - trečia rinkimų vietą ir minimalus atsilikimas nuo TS LKD partijai, kuri 2012 pagal apklausas galėjo nepatekti į Seimą yra įspūdingas rezultatas. Pirmieji to ženklai buvo dar sensacingesni EP rinkimai pernai. Tada daugelis, tarp jų ir aš, viską nurašė Guogos efektui. Lietuvą skersai išilgai maišęs milijonierius padarė daug, bet šie rinkimai parodė, kad tai nėra esmė. Pagrindinis pokytis - išaugęs populiarumas regionuose, kaip ir EP rinkimuose, daug kur sumušti TS LKD, kurie paprastai regionuose stipresni. LiCS krachas taip pat padarė įtakos - kai kuriuose miestuose, pavyzdžiui Alytuje, sąrašo viršūnėje LRLS turėjo net tris kandidatus, kurie yra turėję patirties būti Nr.1 sąraše ir visi gerai žinomi mieste. Atkreipčiau dėmesį ir į gana sėkmingą reklaminę kampaniją, kuri galbūt mažiau rafinuota anksčiau, bet transliuojama žinutė lengvai suprantamas bet kuriam piliečiui. LRLS sustiprėjo ir DP bei TT sąskaita, nes beveik visos likusios jėgos po rinkimų turėjo tą patį status quo. Dabar LRLS gali pasitikėdami savimi, įrodę, kad turi stiprių asmenybių, ruoštis Seimo rinkimams. Galiu lažintis, kad jie vėl bus trejetuke.

2. Lietuvos sąrašas + visuomeninkai. Kai Darius Kuolys 2011-2012 kalbėjo apie Lietuvos sąrašą kaip apie alternatyvą, skeptikų buvo daug. Judėjimas netgi iš esmės rinkimuose nedalyvavo - tiesiog siūlė balsuoti už skirtinguose sąrašuose esančius žmones. Tada pernai įspūdingą darbą padarė Naglis Puteikis, rinkimuose sumušęs Zuoką, Ropę ir Tomaševskį, o dabar Lietuvos sąrašas ir kitokie puteikiniai daliniai turės įtakos Vilniuje ir Klaipėdoje. Aišku, kad padaryta nedaug, o Lietuvos sąrašą į pergales Vilniuje ir Klaipėdoje už ausų ištempė tik paties Puteikio populiarumas. Tačiau pradžia padaryta, dabar galima ruoštis 2016 metų rinkimams ir jeigu Lietuvos sąrašas sudarys jau tikrą sąrašą tada atsižvelgiant dar ir į TT silpnėjimą, su protesto elektoratu 5 procentai pasiekiamas rezultatas. O tada jau ir valstybės dotacijos ir galimybės stiprėti.

Vidutiniokai:

1. LSDP. Sunku ką nors daug pasakyti. Tapo nugalėtojais, tai jokia sensacija. Turbūt turės daugiausiai merų, tai irgi nėra netikėta. Pati kampanija parodė, kad į politinę reklamą neskaitant kai kurių išimčių žiūrima tiesiog gėdingai mėgėjiškai. O rezultatas neblogas, tačiau verta atkreipti dėmesį į tai, kad didžiuosiuose miestuose, kurie ir taip krypsta į dešinę, padaryta klaidų, lėmusių didžiulį susiskaldymą. 3 buvusio socdemo Labanausko komiteto procentai būtų lėmė papildomą mandatą Kaune. Klaipėdoje buvęs socdemų veidas Cibauskas mero rinkimuose LSDP kandidatę pralenkė beveik dvigubai, sujungus sąrašų balsus, LSDP Klaipėdoje būtų antra. Šiauliuose kartu su atskalūnu Simulik LSDP turėtų trečdalį vietų ir varžytųsi antrame ture. Alytuje taip pat buvo buvusio LSDP nario sąrašas. Vieninga partija būtų pasiekusi daugiau.

2. LLRA. Savo įprastas pozicijas pasiekė. Galbūt galėjo būti geresnis rezultatas Trakų rajone, Visagine pasiekti daugiau nei antrą mero rinkimų turą ir trečią vietą tarp sąrašų sutrukdė olimpietis Jevgenijus Šuklinas. O prezidento rinkimų rezultatai teikė vilčių. Vilnius nebuvo toks susiskaldęs, kaip tikėtasi, todėl gana solidaus Tomaševskio balsų skaičiaus antram turui buvo per maža.

3. LVŽS. Jie visada savivaldoje stiprūs. Aplenkė TT, laimėjo 4 savivaldybėse pirmą mero rinkimų turą. Gali būti atsargiai optimistiški, nes EP rinkimuose taip pat pasirodyta neblogai. Turbūt 2016 Seimo rinkimuose gali ir įveikti 5 procentų barjerą.

4. LLS. Tie LiCS skyriai, kurie nepabėgo pas LLRS atrodė visai neblogai. Vilnius ir Visaginas galbūt turės šios partijos merus. Kaip darinys, daugelio palaidotas dar 2012 m, o dabar su TAIP ir buvusiu Šustausko kompanijos pavadinimu prisikėlęs, pasirodė visai neprastai. Bet 5 procentai Seimo rinkimuose - misija neįmanoma.

5. TS LKD. Negročiau laidotuvių maršo, bet ir nieko gero. Regionuose ten, kur būdavo stiprūs, tokie ir išliko. Tačiau blogiau yra tai, kad daug kur LRLS tampa pagrindine centro dešinės alternatyva kairiesiems. Iki 2014 metų būdavo absoliutus politinis nonsensas, kad toliau už didžiųjų miestų (su mažomis išimtimis) LRLS būtų stipresnis už TS LKD. nesvarbu, kurie rinkimai. Dabar tai jau visiškai įprasta. Nebūtinai LRLS pasiėmė potencialų TS LKD elektoratą, greičiau buvusius DP ir TT rinkėjus, pirmą kartą balsuojantį jaunimą, bet dabar TS LKD kyla grėsmė tapti mažesniaisiais LRLS partneriais nacionaliniu mastu. O didieji miestai irgi neįspūdingi. Vilniuje tikėtasi tik vieno fiasko - kad Majauskas pasirodys kukliai. Bet jis vos nepralaimėjo Puteikiui, o partija vos ne dvigubai pralaimėjo liberalams ir netgi LLRA. Kaune pralaimėta Matiojošaičiui ir dėl kuklaus LRLS pasirodymo (su kuria ir taip būdavo įtampų), praktiškai šviečiasi tik opozicija, net jeigu kairieji rinkėjai staiga masiškai remtų Kupčinską, kurį išgelbėti gali tik mažas aktyvumas. Klaipėdoje buvo aišku, kad Grubliauskas neįveikiamas. Panevėžys, buvęs TS LKD bastionas vienintelis teikia vilties, nes tradicinių partijų rinkėjai turėtų rinktis Grėbliūną, nors ir koks populiarus mieste Povilas Urbšys. Laukia sunkūs 2016-ieji ir galbūt mažųjų partnerių vaidmuo Eligijaus Masiulio ministrų kabinete?

Pralaimėtojai:

1. TT. Amžinai rinkėjų erelio pakirptais sparnais graudžiąja istoriją neišlaikysi. Kai išeina tie keli žmonės, kurie mokėjo dirbti, o ne rėkti, vėl kartojasi senos tiesos. TT yra destruktyvi partija, kurios prigimtis yra kritikuoti, o ne kurti. Tapusi valdančiąja, ji nebeturi ką kritikuoti, bet kol kas įsikibo į valdžią taip, kad tai gresia teismais, o 2016 metais rinkėjai su triukšmu juos išmes iš Seimo, nes be kritikos (šiuo atveju tik sau arba koalicijos partneriams), jie neturi ką pasiūlyti. Zuokas su savo sutriuškintos LiCS likučiais ir Šustausko iškaba atsiliko nedaug. TT turės bent vieną merą, bet rizikuoja likti Pagėgių nacionaline partija. Ką galima pasakyti, jeigu žiniasklaidos išvaizdžia moterimi laikoma Aušra Ručienė, advokatė, buvusi mero pavaduotoja neįveikia Ubagų karaliaus Šustausko?

2. DP. Vilnius+Kaunas+Klaipėda=0. Tavęs nėra čia, tavęs nėra niekur. DP gali turėti 5-7 merus, bet juk jie nenori būti alternatyva valstiečiams, kurie irgi pretenduoja į panašų skaičių. Regionuose DP dirba gerai, geriau už TT, jų reklamos buvo gražios ir solidžios, bet tai vis tiek atnešė fiasko. Ko trūko? Atsakymas banalus - Viktoro. Jis buvo atitrūkęs nuo rinkimų, DP tampa labiau Loretos partija. Loreta netokia graži ir charizmatiška, o kai žmonės pamiršta, kad čia ta pati sena gera Viktoro partija, rezultatai liūdni. Taip, kai kurie apžvalgininkai sako, kad be Viktoro DP būtų labai faina partija - yra gerų žmonių, kurie dirba profesionaliai. Tačiau jie rinkimų nelaimės. Gedvilas su Pinskumi net 3 procentų nesurinko. Kita vertus, partija pati pasirinko tokius netinkamus žmones, nes Pinskus su Gedvilu (na, dar ir Pinskuviene) ir yra didžiausios žvaigždės, mestos į mūšį dėl savivaldos. Sutikite, neįkvepia. Bet DP nelaidočiau. 2016 metais 5 procentai bus, nes regionai dirba gerai, o Viktoras galbūt bus energingesnis.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą