2015 m. kovo 9 d., pirmadienis

Savivaldos rinkimai didžiuosiuose miestuose: išvados po pirmojo turo ir prognozės antrajam

Praėjusią savaitę ėjau per partijų pjūvį, dabar laikas atskiriems miestams.



Vilnius

Mero rinkimai nenustebino. Nemaniau, kad Tomaševskis pateks į antrą turą. Galbūt kiek maloniai netikėta buvo tai, kad Gražulis, Pinskus ir Paluckas trise surinko vos daugiau negu dešimtadalį balsų. Gana netikėta ir tai, kad Panka neįveikė Kleinaitės. O jau kalbant apie tarybos rinkimus, čia žymiai įdomesni dalykai. DP fiasko - visų pirma. Pinskus yra Pinskus, nepadėjo ir tai, kad jo plakatai bent jau mano kelyje pasipainiodavau labai dažnai. Nėra charizmos, nėra rezultato, nors bent jau Gražulį galėjo įveikti. Bet -8 procentai balsų Tarybos rinkimuose ir ketvirta didžiausia frakcija nustojo egzistuoti - tai jau rimtesni dalykai. Be Viktoro nėra jokio rezultato. Dar nustebino kuklus TS LKD rezultatas. Taip, Majauskas nebuvo ta figūra, į kurią buvo galima dėti daug vilčių. Bet kaip sąrašas TS LKD nerodo tokio rezultato, kokio buvo galima laukti atsižvelgiant į partijos triumfą Seimo rinkimuose (ypač vienmandatininkų) ar EP rezultatus. Pagirti reiktų pirmiausiai LRLS - jų 0 2011 m. pavirto 15 2015 m. Mažesnes pergales pasiekė politikos naujokai iš Lietuvos sąrašo, taip pat sakyčiau, kad ir Zuoko komanda, nes dar 2012 m. atrodė, kad iš buvusios LiCS negali būti nieko gero apskritai.

Koalicija dėliojasi lengvai - LRLS+TS LKD+LSDP yra 27. Jeigu būtų norima ir pavyktų kalbėtis su Lietuvos sąrašu ar TT skaičius gali augti iki 34. Manau, kad vieningesnio oponavimo būtų galima tikėtis iš LLRA ir LLS, o jie kartu turi tik 16 vietų.

Antrame ture kol kas blogos naujienos Zuokui. Nors Vilniaus lenkai turbūt natūraliai labiau palaikytų Zuoką, bet masinės paramos, kol nebus Tomaševskio paraginimo, vargu ar galima tikėtis. Majausko gerbėjai turėtų persimesti į Šimašiaus stovyklą. Jeigu LSDP rinkėjai išgirdo žinutę, kad partija nusiteikusi dirbti su Šimašiumi koalicijoje, tai dar stiprina šansus. DP ir TT rinkėjai turbūt labiau mylės Zuoką, bet šiaip manyčiau, kad laimės Šimašius. Dar vienas svarbus faktorius bus Puteikio rinkėjai, kurie tikrai neturėtų remti Zuoko. Tad pergalę prognozuočiau Šimašiui.

Kaunas

Mero rinkimuose nustebino du dalykai - apgailėtinas Gedvilo rezultatas, nors kiti valdančiosios koalicijos partneriai atrodė taip, kad jis rodėsi natūralus kairiųjų stovyklos numeris 1 ir tai, kad buvusi vicemerė Aušra Ručienė net neįveikė Šustausko. Na, maniau ir kad po pirmo turo pirmaus Kupčinskas. Kalbant apie sąrašus, DP, TT ir LiCS po 2011 metų rinkimų turėjo 11 vietų, dabar kartu sudėjus lygiai 0. LSDP apgailėtinai pasirodė mero rinkimuose, bet tam įtakos turėjo vidinės rietenos - iš partijos pašalintas Labanauskas nuo LSDP kandidatės atsiliko menkai. Kaip sąrašas LSDP prarado dvi vietas - be skyrybų turbūt būtų tik -1. Už borto liko Jaunoji Lietuva, kuri ir taip yra praktiškai tik Kauno partija. Nesėkme galima vadinti ir 2 TS LKD vietą, nors partija turės vienu mandatu daugiau. Nugalėjo nepartiniai - Matijošaičio komanda mandatų skaičių patrigubino, Pūko debiutavo garbingoje 5 vietoje.

Kalbant apie koaliciją, tikėtina, kad abu nepartiniai judėjimai bus toje pačioje barikadų pusėje, nes abu verslininkai gana pragmatiški žmonės. Be to, abu aršūs Kupčinsko kritikai. Tokią koaliciją galbūt galėtų paremti LRLS, nes 2011-2015 dirbo kitoje barikadų pusėje, nei TS LKD, o šie Mikaitį ir išvertė iš posto. LRLS+Vieningas Kaunas+Kitokia Lietuva jau 23 vietos. Kita vertus, pats Pūkas kol kas kalba ir apie tai, kad širdyje yra dešinysis, LRLS taip pat gali peržengti per nuoskaudas, o TS LKD jau yra sėkmingai darbavęsi mieste su LSDP. Jeigu LSDP ir TS LKD koaliciją laikytume natūralia, prie jos prisijungus LRLS TS LKD turėtų daugumą, o jei tik Pūko judėjimas, ją igytų laimėjusi rinkimus. Visgi, manau, kad Matijošaičio dauguma galėtų būti stabilesnė, o Kupčinsko koalicijos atveju opozicija būtų itin galinga.

Dėl antrojo rinkimų turo, manau, kad ten laimės Matijošaitis. LRLS rinkėjai turbūt dar atsimena, kaip TS LKD perversmas iš posto išvertė Mikaitį, tad gali nepadėti ir tai, kad LRLS nusiteikęs remti TS LKD. Pūko rėmėjai turėtų nemėgti Kupčinsko, nes tuo pasižymi pats Pūkas. LSDP ir Labanausko rinkėjai nebūtinai yra sužavėti tuo, kad jų partija dirbo su TS LKD. DP yra LSDP partnerė. Galbūt Kupčinskas galėtų tikėtis Jaunosios Lietuvos ar Puteikio bloko paramos, bet realiausias jo ginklas būtų mažas aktyvumas, nes TS LKD gerbėjai yra rinkimus vaikšto kaip pagal grafiką. Bet šį kartą tai neturėtų išgelbėti.

Klaipėda

Mero rinkimai nestebina. Iš Cibausko ir Puteikienės buvo galima laukti gerų rezultatų, LSDP pakenkė atskalūnas Cibauskas, o DP kandidatas silpnas. Kalbant apie sąrašus - nagus tikrai galėtų graužtis LLS, nes LiCS likučiai susijungę su Zuoko kitur pasirodė geriau. DP, kuri gerai Klaipėdoje pasirodė 2012 m Seimo rinkimuose dabar taip pat už borto. LSDP viskas galėjo baigtis ir blogiau, nes Cibauskas nubaudė tik per mero rinkimus, kita vertus, jeigu jis nebūtų pasitraukęs, LSDP galbūt turėtų antrą pagal dydį frakciją. Laimėjo LRLS padidinę savo atstovų skaičių 4, taip pat ir Puteikio sąrašas, pralaimėjęs tik dešiniesiems ir LLRA draugams iš Rusijos. Cibauskas irgi gali džiūgauti.

Pats Grubliauskas mano, kad galėtų dirbti su LSDP, Cibausko komitetu ir LLRA. Jeigu pavyktų susitarti su visais - du trečdaliai narių remtų Grubliauską. Net jei Cibauskas ir LSDP negali dirbti kartu, koalicijai užtektų ir vienos iš jų dviejų + LLRA. Nemanau, kad koalicijoje galėtų būti TS LKD, Puteikio blokas iš karto kalba apie opoziciją. Kita vertus, Bilotaitei sudaryti koalicijos nebūtų jokių šansų - LLRA, Rusų sąjunga ir TT turbūt atkristų dėl ideologinių dalykų, Puteikio blokas dėl ryžto būti opozicijoje, liktų tik LSDP, Cibauskas ir kuklios 9 vietos.

Kai varžosi liberalai ir konservatoriai, tai liberalų neremti gali tik tie, kurie turi asmeninių nuoskaudų. O tokių kažin ar labai daug. Meru bus Grubliauskas.

Šiauliai

Šedžius pralenkė TS LKD, DP ir TT kandidatus. 4 didžiųjų kandidatų lenktynėse pirmas dvi vietas užėmė nepartiniai. Stebuklų miestas :) LSDP neteko net 4 vietų Tarybos rinkimuose. Daugiau pralaimėtojų išskirti sunku - DP, TT ir TS LKD pasirodymai neįkvepiantys, bet labai nuo 2011 metų nesiskiria. Labiausiai džiaugtis LVŽS patekę į Tarybą ir Simulik bei Visocko nepartiniai.

Sudaryti tvirtas koalicijas bus sunku. Visockas norėtų dirbti su LSDP (kartu būtų 11 vietų). Kas dar jungtųsi prie jų, prognozuoti sunku. Vargu, ar ten matytume TT ir Simulik bloką, nes jie iš anktesnės LSDP koalicijos pasitraukė, TS LKD ir LRLS bent pagal nac. politikos liniją yra sunkiai tikėtini partneriai. Tad galbūt realiau tikėtis būtų LVŽS, DP ir Lietuvos liaudies partijos paramos. Tokia 5 partijų koalicija turėtų 17 vietų. Simulik norėtų dirbti su LRLS, TT ir liaudininkais. Tačiau čia būtų vos 12 vietų. Manau, kad lengviau koalicijos ašimi galėtų pati LSDP ir Visockas vien todėl, kad Simulik būtų sunku peržengti save ir imtis darbo su LSDP, o likusieji turi mažesnį svorį.

O pergalę mero rinkimuose prognozuočiau Simulik. Jis čia sėkmingas buvo 2012 m Seimo rinkimuose, be to, dauguma eilinių LSDP rinkėjų kažin ar turi priežasčių jo neremti. Pridėjus visų TT, DP ir LSDP merų kandidatų balsus ir Šedžių, kuris irgi širdyje kairysis, jau beveik ir pusė. Manau, kad ir LRLS su TS LKD politikos veteranus mėgsta labiau už fotografus.

Panevėžys

Nesu miesto ekspertas, bet nustebino prastas DP rezultatas, nes 2012 m. jie čia buvo labai geri Seimo rinkimuose. Ir aišku visuomeninių kandidatų sėkmė, apie kuriuos irgi nebuvau girdėjęs. TS LKD prarado 3 vietas, daug ką apie vidinę partijos padėtį pasako ir kukli jų mero vietą sąraše. LSDP prarado tiek pat vietų, jiems galėjo pakenkti ir Mums svarbu, kurio viršūnėje keli politikai, buvę kairiųjų partijų nariai. TT apskritai liko už borto. Vieną vietą prarado net LRLS, gavęs jų dvi, kaip ir buvusio jų nario Šileikio komitetas. Laimėjo nepartiniai.

Su koalicijomis padėtis nėra aiški. Račkauskas, Urbšio sąrąšo lyderis pirmo turo nugalėtojas iš pradžių tik įvardijo du politikus, su kuriais dirbti nenori, o jie yra TT ir TS-LKD nariai, o po rinkimų kalbėjo, kad norėtų dirbti su TS-LKD. LVŽS per paskutinius 4 metus kritikavo miesto konservatorius, LSDP daug metų dirbo su TS LKD, DP kalba apie tai, kad reikia gerbti rinkėjų nuomonę, LRLS ir Mums svarbu labiau linksta prie TS LKD. Jeigu lyderių partijos nedirbs kartu, tai Račkausko koalicija su LVŽS, DP ir galbūt aiškiai preferencijų nerodančiu Šileikio sąrašu turėtų 16 vietų. TS LKD su LSDP, LLRS ir Mums svarbu turėtų 14 vietų. Tad Šileikio, buvusio LRLS nario partijos pasirinkimas gali būti auksinis. Kita vertus, nemanau, kad Račkausko judėjimas bet kokia kaina sieks valdžios, todėl statyčiau už juos daugumoje tvirčiau tik tuomet, jeigu koalicija burtųsi aplink jų ir TS LKD branduolį.

Antras turas sunkiai prognozuojamas. Auksiniai bus LVŽS rinkėjų balsai, nors partija kritikavo TS LKD, bet kažkada Račkauskas išvertė iš posto jų lyderę Umbrasienę. Tikėtina, kad LRLS, LSDP, Mes kartu, galbūt ir LLS rinkėjai rems Grėbliūną, o tai jau būtų apie 39 procentus balsų. Šileikis nerems nieko, tad lieka dar ir labai svarbus DP pasirinkimas. Įvertinus tai, kad dėl aktyvaus Urbšio darbo ne vienas Panevėžio politikas yra jautęs antrankių malonumą, visgi manau, kad Grėbliūnas gali laimėti.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą