2015 m. kovo 16 d., pirmadienis

Mintys po merų rinkimų

Rezultatai per daug nenustebino, pro šalį šaudžiau prognozuodamas tik ten, kur beveik neišmanau vietinės specifikos. Nustebino tik milžiniški skirtumai tarp kandidatų.



Nors Zuokas paskutinę savaitę ir buvo triukšmingas, maniau, kad pralaimės. Geriausiai viską iliustruoja tai, kad net savo numylėtame Užupyje pasirodė prastai. Kita vertus, jo partija pasirodė šokiruojančiai gerai, sukurdama tai, kas į istoriją įeis kaip Kėdainių stebuklas. Tad manau, kad jeigu Zuokas dirbs, galbūt LLS 2016 metais balansuos apie 5 procentus ir per Seimo rinkimus. Bet lažinčiausi, kad tos ribos neperžengs. O Zuoko nelaidočiau. Jis mūsų Berlusconi, jis nepaskandinamas. Kol kas nelabai matosi perspektyvų artimiausioje ateityje kautis dėl rimtesnių postų, bet tai dar nereiškia, kad Zuokas kaip politikas vakar mirė.

Kaunas nustebino tik brutalia persvara ir nešvaria kampanija iš abiejų pusių. Ar kauniečiai gyvens geriau, kai miestui vadovaus žmogus, kuris termiškai apdorojo kirmėlės Vičiūnų žuvyse, todėl nemato tame tragedijos, abejoju. O konservatoriai 2019 tikrai turės kitą vedlį.

Klaipėda buvo neįdomi, čia nieko naujo.

Šiaulių nesuprantu. Simulik pagal Seimo rinkimų rezultatus čia turėjo būti mylimas. O naujasis meras Visockas (foto) panašus į žmogų, kuris nelabai žino kur papuolė, todėl net nelabai žino, juoktis jam dabar ar verkti. Dar įdomus jo požiūris į vertybes, nes vapėjo apie kampanijos stilių, o sakė, kad čia vertybės. O dabar socdemai turėtų ir socdemai gali norėti su juo dirbti, ir visi kiti, nes bent iš šalies atrodo nesunkiai manipuliuojamas žmogus.

Panevėžys irgi nustebino. Kažin, ar partijoms labai smagu, kai laimi Urbšio, kuris jas beveik visas yra pakartęs dirbdamas STT žmogus. Dabar įdomu kas bus toliau. Grėbliūnas atrodė kaip žemes pardavęs, kažin ar jam būtų malonu dirbti su Račkausku koalicijoje. Pats meras sakė, kad kalbėsis su visais, o koalicija parodys principus. Nes šiaip jau apie švarią valdžią kalbantys žmonės, turėtų privengti DP, o DP su valstiečiais lyg ir rodė signalus, kad norėtų darbuotis su meru. Bus įdomu.

O didžiausia žvaigžde laikyčiau Saulių Grinkevičių. DP kandidatei Naujokienei trūko net ne euro centų, bet centų iki pergalės pirmame ture, o jis viską apvertė aukštyn kojomis antrajame. Nors Zuoko žmones nelabai mėgsta, o šis yra stambi verslo žuvis, vis tiek džiugu ir įspūdinga.

Po antrojo turo dar gilesnė DP ir TT katastrofa - kartu vos 6 merai. TS LKD kaip jau sakiau, turi neraminti, kaip užaugo jų buvę mažieji koalicijos partneriai LRLS. O antrojo turo didvyriais, nepaisant Zuoko nesėkmės, vis tiek laikyčiau LLS - turėti vos vienu meru mažiau už TT ir DP kartu sudėjus yra įspūdinga. Iš sumuštų LiCS likučių ir Zuoko TAIP kažkas visai padoraus išėjo. Po Račkausko ir Matijošaičio pergalių dar gražiau atrodo visuomenininkų rezultatai.

Šiaip pirmas blynas visai padorus. Maniau, kad bus daug savivaldybių (iki trečdalio), kur merai neturės jokio tarybos palaikymo ir lauks 4 metai pjautynių. Dabar bent jau daug tokių atvejų panašu, kad nebus. Asmenybės išnešdavo į viršų ir savo sąrašus. Bet taisytinų dalykų yra, ir meras supermenu netapo ir visų šunų ant jo karti po 4 metų nebus galima. 2019 naujovių turbūt bus, greičiausiai dar daugiau įgaliojimų teks merui.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą