2015 m. kovo 4 d., trečiadienis

Kas šiemet laukia Arsenal?

Sezono pradžia Arsenal buvo sunki. Neužtikrintas pasirodymas Čempionų lygos atrankoje, traumų virtinė, eilinį kartą nelaimėta Čempionų lygos grupė, nors galimybės šį kartą tikrai nebuvo blogos.



Po Naujų metų vaizdas pasidarė gražesnis. Daug traumuotųjų grįžo į aikštę, Ozil ir Giroud tą padarė itin sėkmingai, Coquelin įrodė, kad yra EPL lygio atraminis saugas. Komanda dabar yra pirmame trejetuke, Manchester City neatrodo per daug nepasiekiamai nutolęs. Tačiau rungtynės su Monaco, kurios baigėsi katastrofiškai, nors žaidimas nebuvo blogas, vėl iškėlė tą patį klausimą - ar Arsenal gali būti kažkas daugiau, negu tik mokanti gražiai pralaimėti komanda. Ką daryti su Arsenu Wengeru? Kokia klubo ateitis šį sezoną ir ateityje?

Ginklai

Vartai

Kai visi sveiki, situacija atrodo beveik tobula. Kolumbietis Ospina yra vienas geresnių GK pasaulyje, Emilio Martinez per savo 6 rungtynes vaizdo tikrai negadino. Tačiau didžiąją sezono dalį vartus gynė rūkymo duše ekspertas, Szczesny, kuris tikrai nežibėjo, nors pernai buvo iš esmės geriausias EPL GK. Dabar Ospina pradeda įsitvirtinti kaip Nr.1, o kiti vartininkai kaip atsarginiai tikrai gana rimtai atrodo.

Centro gynėjai

Koscielny ir Mertesacker turi juodesnių dienų, bet didesnė problema tai, kad iki šiol apskritai bet kurio iš jų negalėjimas žaisti buvo automatinė katastrofa. Dabar klubas turi dar ir Paulistą. Monreal, Debuchy ar Chambers čia gali žaisti tik iš bėdos.

Krašto gynėjai

Chambers ir Bellerin nėra tik talentai, jie jau dabar yra puikūs. Monreal gana ribotas žaidėjas, kaip ir Gibbs, bet iš esmės komandos lygį atitinka. Ryškiausia asmenybė krašte yra traumų nukamuotas Debuchy.

Bendrai vertinant, gynybos linija būtų pakankama kiekybine prasme, jeigu ne nuolatinės traumų epidemijos. Šiaip įvairovės ir pasirinkimo Wenger teoriškai užtenka, kokybės kartais pritrūksta.

Saugai

Griaunantys

Arteta ir Flamini tėra eiliniai senstantys juodadarbiai. Kartais gynybiniu saugu žaidžiantis Ramsey šį sezoną labai vidutiniškas, o Coquelin dar per daug jaunas, todėl ne visada susitvarko su savo užduotimis.

Kūrėjai

Cazorla su Ozil šia grandį daro turbūt stipriausia komandoje. Bent jau popieriuje, o realybėje jie irgi gauna pakankamai daug traumų, Ozil sezoną pradėjo apgailėtinai. Ramsey su Wilshere kaip kūrėjai, senasis Rosicky kartais irgi po keitimo žaidžiantis centre, kartais blyksteli taip pat.

Bendrai vertinant, kūrybinis potencialas lenkia griaunamąjį. Kai varžovai įvelia į kietą kovą aikštės viduryje, jos baigtis kartais būna liūdna, ką parodė Monaco.

Puolimas

Aikštės kraštai

Pirmiausiai tai klubo lyderio Alexio stichija. Ozil ten irgi žaidžia neretai, krašte kartais stažuojasi ir Cazorla. Walcott kamuoja traumos. Dar yra kartais tiesiog nuostabūs Oxlade ir Wellbeck.

Smaigalys

Giroud sugrįžimas parodė, kodėl sezono pradžia Arsenal buvo sunki - stipresnio žmogaus puolime Arsenal neturi. Alexis geriau atrodo krašte, Wellbeck ten irgi neprapuola, o Giroud iki rungtynių su Monaco žaidė vieną geresnių atkarpų savo karjeroje. Sanogo kol kas per jaunas ir per žalias.

Žmonių, kurie gali žaisti krašte - galybė ir Arsenal tai daryti paprastai moka neblogai. Puolimo smaigalys kelia problemų, bet kai visi sveiki, viskas veikia neblogai.

Kalbant bendrai, traumos yra labiausią klubą žemyn tempiantis dalykas. Ne visose pozicijose yra užtektinai aukšto lygio žaidėjai, bet rotacijos galimybės nemažos, nors Wenger tai daro ne itin noriai ir išradingai. Pagrindinės spragos yra centro gynėjo pozicijoje, nes yra tik trys žaidėjai, kurie ten jaučiasi geriausiai, o Mertesacker kartais šiemet apgailėtinas, turbūt ir kairysis gynybos kraštas, kurio žaidėjai gana riboti. Mirtinai reikia atraminių saugų, netgi kelių, nes Flamini yra ir buvo ribotas, o Arteta sparčiai sensta. Wingerių daug, bet tai ne visada reiškia gerą kokybę, praverstų ir stabilesnis antras tikras puolėjas.

Treneris

Ginklai nėra blogi, bet vyr. artileristas ne visada moka juos gerai panaudoti. Resursais jis skųstis neturėtų - EPL treneriai patys neša atsakomybę už transferus. Pagrindinė problema, išryškėjanti per svarbiausias rungtynes, būna taktinis nelankstumas. Wenger nėra tas treneris, kuris dažnai paruoštų nemalonių staigmenų oponentams. Tad net silpnesni, bet gerai Arsenal žaidimą perprantantys klubai paruošia artileristams staigmenų.

Nemanau, kad Wenger kada nors bus atleistas, o išeis jis tik tada, kai to norės pats. Nors sirgalių dauguma bent jau kartas nuo karto abejoja treneriu, bet tai savininkams būtų sunkus sprendimas, nes jis čia jau labai labai seniai.

Ateitis

Manau, kad Arsenal, demonstruodamas tokį žaidimą, kaip šių metų pirmus mėnesius, TOP 4 bus. Ir galbūt netgi Wenger sidabrinės svajonės nėra utopija, nors manau, kad 3-4 vietos yra realiau. Komanda iš tikrųjų dabar yra stipresnė negu prieš 4-5 metus. Jai galima kelti ir didesnius tikslus. Tačiau nemanau, kad Wenger yra tas žmogus, kuris XXI amžiaus 2 dešimtmetyje gali laimėti EPL ar Čempionų lygą. 

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą