2014 m. rugpjūčio 6 d., trečiadienis

Liepos mėnesio žmogus - Benjaminas Netanyahu

Liepa buvo gana įdomi, o svarbiausiomis asmenybėmis išskyriau šias:

1. Benjamin Netanyahu.



Galima ginčytis, kas kaltesnis dėl to, kad Gazos ruože vėl liejosi kraujas, tačiau abiejų pusių pajėgumai tokie, kad pagrindiniu konflikto katalizatoriumi galima laikyti tik Izraelį, kuriam palestiniečių grėsmė dėl pažangių gynybinių technologijų gerokai sumažėjusi negu kada nors anksčiau. Taip, kraują liejo abi pusės, todėl už tai, kas įvyko, atsakingos taip pat abi. Visgi, daugiau veiksmo Gazoje, kur žuvo ne tik kovotojai, bet ir civiliai, o JTO reakcija irgi buvo iškalbinga, nes apie nelabai proporcingus veiksmus ir netiesėtus taikinius prisiklausėme pakankamai. Pagrindinis tikslas įvykdytas, bent kaip skelbia Izraelis - garsieji Gazos tuneliai dabar nukenksminti.

2. Petro Poroshenko. Per daugiau negu mėnesį itin aktyvių veiksmų 75 procentai teritorijos, kurioje prasidėjo antiteroristinė operacija +/- ramios. Separatistai numušė lėktuvą, tai kiek sumažino dėmesį pačios Ukrainos kariuomenės gana sėkmingiems žygiams rytuose. Ir nors jeigu bent kol kas norimo griežtumo vakarų sankcijos nepasiekia, nepanašu, kad be rimtesnės Rusijos pagalbos separatistai galėtų atsilaikyti.

3. Angela Merkel. Verta būti čia dėl kelių priežasčių - šnipinėjimo skandale pagaliau atsirado konkretūs areštuoti asmenys, galimai šnipinėję JAV. Nors ir kokie būtų svarbūs tarpusavio santykiai, bet Vokietijos administracija nenusiteikusi visko palikti ramiai. Kitas svarbus dalykas - Mistral laivai. Nors jie ir turbūt keliaus į Rusiją, tačiau Vokietijos vadovės reakcija buvo aiški - toks sandėris labai nepageidaujamas.

4. Arsenij Jaceniuk. Atsistatydino iš ministro pirmininko pareigų, tačiau Rada jo atsistatydinimą atmetė. Manoma, kad tai grynai politinis žingsnis ir gana sėkmingai klostantis antiteroristinei operacijai, kad ir išliekant Rusijos invazijos tikimybei, bet artėja laikas surengti pirmus naujosios Ukrainos, išsivadavusios nuo Janukovyčiaus, parlamento rinkimus. Nors Rada atsistatydinimo nepriėmė, tačiau aišku, kad rinkimai vis tiek turėtų būti jau gana greitai.

5. Martin Schulz. Tapo pirmuoju perrinktu Europos parlamento pirmininku. Ir nors šios pareigos nėra labai išsiskiriančios ar suteikiančios ypatingai daug galių, bet per paskutinius kelerius metus politikui pavyko būti gerai matomam ir aktyviam.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą