2014 m. rugpjūčio 11 d., pirmadienis

EPL prognozės

Sekmadienį turbūt pusei Lietuvos futbolo mėgėjų prasideda Velykos, Kalėdos, Nauji Metai viename - naujas EPL sezonas, kuris žada būti labai geras. Šiandien - prognozės.



1. Manchester City (foto - Pellegrini) Vasara nepalyginamai ramesnė už pernykštę. Atvyko Sagna, Mangala, Fernando išsinuomotas Lampard. Įvyko antrųjų vartininkų rokiruotė - Pantilimon pakeitė Caballero. Išvyko tik tie, dėl kurių nereikalingumo abejonių būti negali - Rodwell, Lescott, Barry. Talentingasis Lopes dar metus praleis nuomoje, dabar - Lille. Akivaizdu, kad geresnės sudėties EPL nėra. Visgi, sezono pradžia rodo, jog laiko įsibėgėti MC turbūt reikės. Tačiau čempionais tampa tie, kurie būna geriausi ne rugsėjį ar spalį.

2. Chelsea. Pagrindinė darbo kryptis šį sezoną buvo Ispanija - atvyko Diego Costa, Filipe Luis, Fabregas. Fabregas vaidmuo turėtų būti itin svarbus, nes nors Barcelonoje jis žaisdavo daug ir gerai, bet Xavi pensija gerokai vėlavo ir todėl kartais aikštėje jis tiesiog švaistydavo savo talentą žaisdamas neįprastose sau pozicijose. Čia jis turės pakeisti Lampard ir turėtų su tuo puikiai susitvarkyti. Drogba atvyko ne iš Ispanijos klubų, bet gali būti svarbus, nes paskutiniu metu Chelsea puolėjai ir progų švaistymas būdavo kone sinonimas. Išvyko Luiz, Eto, Hilario, Ba. Bet rimtesni nuostoliai kiti - dėl simbolinės svarbos Lampard, Cole irgi buvo tapęs kone legenda ir talentingasis Lukaku, kuris norėjo tvirtos vietos starte. Kalas, Omerou, Romeu, Kaukta, Bertrand, Piazon, Hazard jaunesnysis ir dar krūva mažiau žinomo jaunimo nuomojami. Dar viena svarbi permaina gali būti vartininkai - mažai abejojama dėl to, kad numeris 1 bus po nuomos grįžęs Courtois. Neaišku, ar Čech neišvyks, todėl naujokų dar gali būti. Sudėtis subalansuota gerai net jeigu ir išvykus Čech naujokų nebūtų. Chelsea turėtų labai rimtai kovoti dėl aukso.

3. Manchester United. Didesnės intrigos už tą, kaip šį sezoną atrodys MU turbūt EPL nėra. Nors van Gaal transferų rinkoje nesiautėja, bent jau draugiškose rungtynėse MU atrodo tiesiog puikiai. Atsižvelgiant į tai, kad van Gaal dažniausiai naujose komandose startuoja visai gerai, tik paskui susirieja su visu pasauliu ir jas palieka duobelėse, po kurių kiti treneriai vėl verčia kalnus, atgimimo turbūt reiktų laukti jau šį sezoną. Atvyko Shaw ir Herrera, Pokyčiai nedideli, bet Herrera yra tai, ko komandai trūko jau nuo SAF eros paskutinių metų - labai talentingo atakų dirigento. Dabar pletkai MU sieja su di Maria ir dar krūva žaidėjų, tačiau net ir be jų MU bent jau į ketvertą gali grįžti. Išvykusiųjų daug ir ašarų išlieta nemažai. Išvyko legendos - Evra, Vidič, Rio Ferdinand. Nors tik Evra tai padarė po nuostabaus jam sezono, bet tai yra žmonės, kurie džiugino daug metų. Buttner, Bebe ar Machedos nepasigęs turbūt niekas. Gali būti, kad išvyks Fellaini, Nani, Chicarito, tačiau bendrai MU tikrai šį sezoną turi būti 3-5 vietose.

4. Liverpool. Vasaros pagrindinis įvykis labai lengvai nuspėjamas - išvyko Luis Suarez. Dar galutinai atsisveikinta su daug puikių metų čia praleidusiu Reina, Alberto, Aspas ir Wisdom išnuomoti. Naujokų nemažai - nuo Origi ir Manquillo, kurių vienas šį sezoną dar nežais, kitas neabejotinai labai daug sėdės ant suolo, Lambert, kuris bus rimta parama nuo suolo, iki tokių, kuriuos aikštėje matysime dažnai - Lallana, Markovič, Can ar turbūt visada, kai leis sveikata - Lovren, kuris neabejotinai yra svarbiausias pirkinys. Nors galima ieškoti paralelių su Hodgson transferais, kai šis už nemažus pinigus prisipirko krūva vidutinybių ar AVB veiksmais Spurs po Bale pardavimo, maža rotacija Liverpool pernai buvo gana rimta problema. O pagrindinis skirtumas, kuris verčia abejoti galimybėmis šį sezoną kovoti dėl aukso EPL yra tai, kad prisideda Čempionų lyga, kur Liverpool žaidė labai seniai. MU turėdami iš esmės vieną pagrindinį frontą turės rimtą pranašumą. Suarez įpėdinio nėra, bet panašu, kad gali būti naujokų gynybos kraštams ir puolimo paįvairinimui, Visgi, sudėtis tikrai įdomi ir dėl medalių kovos.

5. Arsenal. Antrą sezoną iš eilės Arsenal sirgaliai gali džiaugtis bent vienu masyviu pirkiniu ir tuo, kad visos pagrindinės žvaigždės lieka. Šią vasarą išvyko Sagna, tačiau tai visi nėra kažkoks baisiai didelis nuostolis. Panašiai galima ir vertinti ir kapitono Vermaelan išvykimą į Barceloną, ar sezono pabaigoje puikiai žaidusio antrojo vartininko Fabianski išvykimą. Be jų dar pasitraukė Bendtner, Park-Chu-Yong, Djourou, Eisfeld, išnuomotas Jenkinson. Pajamų gauta ir dėl Cesc bei Velos transferų. Pagrindinė gera naujiena - po puikaus sezono Barcelonoje gana už padorius pinigus ateina Alexis, kuris turėtų padėti išspręsti kone įsisenėjusias problemas puolėjų grandyje ir negana to, yra labai universalus. Debuchy ir Ospina taip pat kompensuos netektis 100 procentų, o Chambers yra labai talentingas vyrukas. Taigi, padirbėta neblogai, iki pilnos laimės daugeliui sirgalių trūksta tik Khediros ar Bender. Tačiau EPL labai konkurencinga ir net puiki sezono pradžia nieko negarantuoja. Galimybės leidžia tikėtis 2-5 vietų.

6. Everton. Vienintelis rimtas naujokas pagrindinei komandai - Besič, atvyko iš Vengrijos, o išgarsėjo gana sėkmingai tvarkydamasis su Messi pasaulio čempionate. Tačiau žymiai didingesni yra darbai, kurie atlikti siekiant išsaugoti pernykštę sėkmingą sudėtį - pirmiausiai išpirktas Barry, o paskui driokstelta įsigijus pusės Europos trokštamą Lukaku. Tai garantuoja daug įvarčių ir 50+ milijonų sąskaitoje kitą ar dar kitą vasarą. Bene garsiausias išvykęs žaidėjas yra Gueye, o kadangi turbūt 99 procentai skaitančių šią pavardę pamatė 1 kartą, reiškia, kad de facto nuostolių jokių. O tai reiškia dar vieną smagų sezoną gadinant nervus favoritams ir bent vienus kitus pralenkiant lentelėje.

7. Spurs. Svarbiausia permaina buvo treneris - Sherwood nėra toks kietas, kaip būtų galima spręsti iš pavardės, todėl atvyko Pochettino. Su vidutiniokų porcija Southampton jis išdarinėja puikius dalykus, tačiau bėda ta, kad dabartinė Spurs sudėtis atrodo tik kiek geriau už vidutiniokų krūvą. Vasara buvo pernelyg rami po apgailėtino sezono - atvyko Davies ir Vorm iš Swansea, bei Dier. Išvyko didelis būrys - garsūs iš jų tik Gomes, praeityje buvęs Nr.1 tarp virpstų, Livermore, Sigurdsson ir Falque. Nors įplaukos netgi didesnės už išlaidas, dabar yra niūrus laikas būti Spurs sirgaliumi. Taip, talentų yra, jeigu Eriksen, Lloris ar Paulinho laikysime žvaigždėmis, pastarųjų taip pat yra. Bet nemanau, kad yra realūs šansai kovoti dėl vietos ketverte.

8. Southampton. Atsitiko labai negerų dalykų - išvyko du absoliučiai kertiniai žmonės - Lovren ir Lallana, taip pat be proto svarbūs Shaw, Lambert, talentingas Cahmbers. Atsikratyta ir nereikalingo Osvaldo.Išvyko Pochettino, puikiai dirigavęs ansambliui. Ar verta dėl to verkti? Ne, nes komanda turi gerą akį jauniems talentams bei moka užsiauginti jų ir patys. Trenerį pakeitė Koeman, dėl jo kvalifikacijos gana ramu. Išsinuomoti Taider, Bertrand, atvyko rezultatyviausias Olandijos čempionato žaidėjas Pelle, Tadič, vartininkas Fraiser Foster. Taigi, bent jau vartų saugumas padidėjo. Spragų aišku yra, bet yra ir laiko jas kamšyti bei žaidėjų, kurie laukia savo valandos, nes iki šiol šansų gaudavo mažiau, nei norėjo. Kol kas vis dar sudėtyje Rodriguez ir Schneiderlin, kurie domino ne vieną klubą. Southampton vėl bus įdomi komanda ir nustebsiu, jeigu nefinišuos 10-uke.

9. Swansea. Yra ir gerų naujienų, ir blogų. Pagrindinė permaina - vartininkai. Vorm išvyko, jį pakeitė Fabianski. Dar atvyko Montero, Gomis, Kingsley, Emnes, grįžo Sigurdsson. Išvyko Chico, turėjęs labai gerą sezoną Davies, Pozuelo, N'Gog, išnuomotas Michu. Pagrindinis nuostolis - Chico. Tačiau komandos pajėgumas panašus į pernykštį, todėl galima tikėtis gero sezono.

10. Stoke. Padirbėta nuostabiai. Yra labai įdomių naujokų - Bojan, Sidwell, Bardsley, Diouf. Didelių nuostolių nėra - išvyko Rossi, Kightly, Etherington, Dawson. Hughes turi užtektinai kompetencijos, kad komanda galbūt netgi pakovotų dėl 6-8 vietų.

11. Newcastle

12. WBA

13. West Ham

14. Crystal Palace

15. Sunderland

16. Leicester

17. Burnley

18. Aston Villa

19. Hull City

20. QPR

 Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą