2014 m. rugpjūčio 14 d., ketvirtadienis

Europos parlamento rinkimai - kas yra tikrieji nugalėtojai?

Europos parlamento rinkimai praktiškai sutapo su mano atostogomis nuo rašymo, todėl nebuvo kada paanalizuoti jų rezultatų. Tačiau dabar tai yra nemažiau aktualu.



EP rinkimų rezultatus galima lyginti su tuo, kokie jie buvo 2009, bet tai labai daug nepasako. Kadangi šie rinkimai yra beveik pusiaukelė į 2016, įdomiau lyginti su 2012 metų rinkimų rezultatais.

Kas krinta į akis - aktyvumas buvo labai neblogas, todėl ir pačius rezultatus reiktų traktuoti gana rimtai. Čia lemtingą vaidmenį turėjo ir Prezidento rinkimų antrasis turas. Kita vertus, negalima atmesti prielaidos, kad nacionaliniuose rinkimuose, jeigu jie būtų vykę tuo pat metu, vaizdas būtų kiek kitoks.

LSDP prarado apie 50 000 balsų. Daugokai. Reitingai buvo juos gerokai užliūliavę, todėl jie gana drąsiai kalbėjo apie 3-4 mandatus, bet nepasiekė net 200 000 balsų. Kita vertus, patys jie dalį priežasčių identifikavo aiškiai - strategija buvo keistoka - labiau buvo matoma prezidento rinkimų agitacija, o juose dalyvavo žmogus, su gana nedidele motyvacija laimėti. Nors po \pirmojo prezidento rinkimų turo atrodė, kad LSDP gali turėti smagų pavasarį, bet tai, kad antrasis turas buvo be intrigos, o Blinkevičiūtė gavo daugiau pirmumo balsų EP rinkimuose, sugriovė ir Balčyčio planą B - eurokomisaro kėdę. 2016 blaškytis tarp dvejų rinkimų neteks, o penktadalio rinkėjų palankumas pagal apklausas lyg ir rodytų, kad šaltas dušas turbūt nereiškia kažkokio drastiško smukimo.

Valstiečiai ir žalieji pritraukė apie 20 000 balsų daugiau. Pasiekimas geras. Nors Ropė per prezidento rinkimų kampaniją neįrodė, kad gali būti daugiau negu visų laikų geriausias Ignalinos meras, bet tai kartu su neįvykusiu referendumu gerokai mobilizavo partijos rėmėjus ir turbūt padėjo pritraukti nemažai naujų. Labai gali būti, kad vegetuojančio DK sąskaita. O per 2016 Seimo rinkimus valstiečiai vėl tikėtina, kad balansuos ties patekimo į Seimą riba.

LiCS šį kartą reiktų vertinti ir pagal tai, kiek balsų per Seimo rinkimus gavo TAIP. O tai reiškia tris kartus sumažėjusi rinkėjų būrį. Kažin, ar išgelbės Zuoką ir jo buvusius bendražygius, kurie su Šustausko partijos iškaba nori tapti nebebuvusiais. Didelių naujos politinės jėgos perspektyvų įžvelgti negalima, o LRLS irgi nors turbūt visai norėtų konsoliduoti liberalų sparną, bet supranta, kad prisidėjus LiCS ir TAIP, nebūtinai jų populiarumas išaugtų, kaip tik dėl gana kontraversiškos Zuoko figūros būtų galima tikėtis populiarumo smukimo. Politikoje nevisada 5+5 yra 10, gali būti ir 3 ar 4.

Tautininkai vieni gavo 10 000 balsų daugiau negu prieš dvejus metus su būriu sąjungininkų koalicijoje. Valstiečiai sugebėjo būti geriau matomi ir turbūt turėjo gražesnę „iškabą“, Ropė ar Karbauskis bent jau moka solidžiau atrodyti negu Panka. Pasiekimas neblogas, bet išsvajoti 5 procentai po dvejų metų toli šviečia.

Žalieji kaip naujokai pasirodė labai neblogai. Patys suprato, kad kai Balsiui pritrūko mikroskopiškai mažai parašų prezidento rinkimuose, teks tenkintis mažesniu matomumu. Sunku tikėtis, kad 2016 jie rimtai pretenduotų į 5 procentus, nors dirba gana nuosekliai.

Tvarka ir Teisingumas laimėjo papildomus 60 000 balsų. Prieš porą metų buvau įsitikinęs, akd jie nemokės konstruktyviai dirbti koalicijoje ir arba šiaip ne taip ištvers iki galo, bet patirs fiasko per rinkimus arba išeis iš koalicijos dar iki rinkimų ir tada dar turės šansų 2016 rinkimuose išlikti parlamentine jėga. Tačiau TT koalicijoje tikrai nėra silpnoji grandis, ypač žavingai dirbo Mazuronis Aplinkos ministerijoje, o turbūt DP byla leido patraukti dalį DP rinkėjų. Todėl ir 2016 TT dar rimtai kaposis. Padėtį šiemet pagerino ir tai, kad vėl pavyko prieš rinkimus paeskaluoti seną kaip pasaulis istoriją apie nuskriaustą Paksą.

DP prarado beveik pusę balsų. Gal ir logiška, nes DP byla per paskutinius porą metų nuolat buvo žiniasklaidos TOP'as. Visgi, nemanau, kad jie 2016 liks už parlamento ribų. Byla vėl vilkinama, o tai reiškia, kad teisingumas DP iki rinkimų turbūt nesutriuškins. O kol Viktoras ne už grotų, dar galima skleisti gandus, kad jis nekaltas ir labai geras.

Lenkai ir rusai išsikovojo dar apie 13 000 balsų. Visgi manau, kad jie artėja prie savo galimybių ribų. Lenkų ir rusų Lietuvoje tikrai masiškai nedaugėja, o politika, kuri padeda mobilizuoti vis daugiau tautinių mažumų etninius lietuvius gali tik atstumti. Kita vertus, su 100 000 piliečių palaikymu galima jaustis komfortabiliai prieš Seimo rinkimus. Reiktų tik baisiai daug skandalų ar žvėriško rinkėjų aktyvumo, kad LLRA liktų už borto.

TS LKD rinkėjų skaičius beveik nepakito. Rezultatas buvo traktuojamas kaip pergalė, nors jokio pagrindo tam nebuvo. Taip, daugiau balsų negavo niekas. Tačiau tiek pat mandatų turės ir LSDP, TT, LRLS. Pagrindinė problema, identifikuota 2012 - prastas pasirodymas regionuose dar paaštrėjo. Pergalės iškovotos vos keliose savivaldybėse, o dar pavojingiau yra tai, kad regionuose, kur LRLS dažniausiai būdavo praktiškai beviltiškas, daug kur jie įveikė TS LKD. O daug kam centro dešinėje tai yra pasirinkimas nr. 1 ir nr. 2. Galima kalbėti apie Guogos efektą, bet kas galėtų paneigti, kad čia toli gražu nepaskutinis jo pasirodymas su LRLS Lietuvos politinėje padangėje.

LRLS gavo 70 000 balsų daugiau. Kad ir kaip daug kas norėtų tikėti, kad čia augančio lietuvių sąmoningumo įrodymas, jog dešinieji Lietuvoje laimi, bet aš pradingusių balsų ieškočiau DOP stovykloje. Su Guoga (foto) priešakyje LRLS bent šiuose rinkimuose atrodė kaip tipinė vieno žmogaus partija - DP ar TT. Guoga artimas eilinio lietuvio širdžiai - žaidžia krepšinį, turi pinigų ir jaunesnė už save blondinę. Tiesiog lietuviškos svajonės išsipildymas. Dar gerai kalba angliškai ir gyvenęs užsieniuose. Kad LRLS bus parlamente po 2016 neabejoju. Bet labai gali būti, kad jeigu Guoga ten atsidurti nenorės, ar kas nors ims temdyti jo politinę karjerą, rezultatas bus įprastesnis LRLS.

Prie pagrindinių rinkimų laimėtojų priskirčiau LRLS, TT ir valstiečius.

Prie labiau laimėjusių, negu pralaimėjusių TS LKD (nors ir atsižvelgiant į tai, kad didelį įdirbį turėjusios Andrikienė ir Mikulėnienė liko už borto), LLRA, žalieji ir galbūt netgi tautininkai.

Labiau pralaimėjo negu laimėjo DP.

O LSDP ir ypač LiCS pasirodymui labiausiai tikrų fiasko apibūdinimas.

Jeigu dabar reiktų spėti, kas 2016 bus parlamentinės frakcijos, dėliočiau taip (pagal dydį): LSDP, TS LKD, TT, LRLS, DP, LLRA, valstiečiai.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą