2014 m. sausio 13 d., pirmadienis

Kuri Vyriausybė geresnė - Kubiliaus ar Butkevičiaus? Ministrų raundas

Praėjo daugiau nei metai, kai Butkevičius tapo premjeru. Vyko įdomių dalykų - vienose srityse proveržis, kitose sąstingis. Pabandysiu į Vyriausybes pažvelgti per ministrų prizmę.



Aplinka

Mazuronis deda Kazlauską į vienus vartus. Nuo pat Kazlausko darbo pradžios buvo kalbama, kad jeigu ne bičiulystė su Valinsku, pareigų jis niekaip negautų. Darbas buvo blankus. Mazuronis išjudino renovaciją, pradėjau labiau rūpintis aplinkosauga.

Energetika

0:2. Neverovičius daro didesnį įspūdį už Sekmoką. Bėda tik ta, kad pati Vyriausybė turi silpną poziciją energetikos klausimais. Prie Kubiliaus buvo atvirkščiai - asmenybė silpnesnė, bet dėl aiškios ir nedviprasmiškos Vyriausybės pozicijos padaryta nemažai.

Finansai

Šimonytė švelnina rezultatą. Šadžius nėra pats blogiausias finansų ministras, dirba gana ramiai, atitinka bendrą kabineto lygį. Šimonytė buvo išsigelbėjimas krizės metu dėl savo tvirtumo ir bekompromisiškumo.

Krašto apsauga

Status quo. Viena iš nedaugelio sričių, kur didelių įtampų nėra ir niekas per šitą laiką nepasikeitė. Vieną gydytoją pakeitė kitas.

Kultūra

Kubiliaus komanda lygina rezultatą. Gelūnas buvo galbūt vienintelis ministras, kurį kultūros bendruomenė žvelgiant iš šalies mylėjo. Birutis neatrodo kvailai, dirba gana ramiai, bet susidaro įspūdis, kad Gelūnas kaip žmogus buvo tinkamesnis.

Socialinė apsauga

Jankauskas atrodydavo solidžiau, nors po pirmų metų kažkurį paskelbti nugalėtoju būtų sudėtinga. Ir vienas ir kitas kalnų nenuvertė, kažin ar Pabedinskienė nuvers, todėl balsas Jankauskui, nes jis mokėdavo laiku patylėti.

Susisiekimas

4:2 Galvojau, kad Sinkevičius bus blogesnis ministras. Realiai labiausiai man kliūna tik tai, kad tradiciškai keičiami tikrai pelningai veikiančių bendrovių vadovai. Dauguma jų pelningai dirbo tik nuo tada, kada ministru tapo Masiulis.

Sveikata

Šukys buvo vienas pasyvesnių ministrų, bet Andriukaičio energija turbūt liejasi ne į tą pusę. Todėl 5:2.

Švietimas

Lygiosios. Nors ir mano, kaip tuomet dar tik būsimo studento likimo Steponavičiaus reforma nepakeitė, bet laisvosios rinkos džiunglėms mano galva švietime ne vieta. Pavalkis kol kas daugiau kalba, negu dirba, nors panašu, kad gerų idėjų kartais turi.

Teisingumas

Nesu toks didelis Šimašiaus gerbėjas ir nepasakyčiau, kad jo metai ministerijoje kažkuo išsiskyrė. Panašiai kol kas yra su Bernatoniu. Lygiosios.

Užsienio reikalai

Taisyklė liko ta pati - Užsienio politika bus tokia, kaip norės Dalia. Šiuo laikotarpiu nėra skirtumo, kuri kaukė atliks šį vaidmenį. Todėl lygu.

Vidaus reikalai

Kaip buvo labai blogai, taip ir liko. Melianą vertinti sunku dėl to, kad dirbo trumpai, kuo vienas už kitą blogesni Barakauskas su Palaičiu galima ginčytis iki nukritimo.

Ūkis

6:2 Žylius yra verslo žmogus, Gustas biurokratas, Vėsaitė kosmonautė. Kosmonautų ir biurokratų geriau į šį postą neskirti. Kad žmonės turintys neteorinių reikalų su verslu, gali dirbti puikiai, įrodė Žylius.

Žemės ūkis

Starkevičius buvo kažkokia bomba - po nežmoniškai daug metų pertraukos ūkininkai turėjo ministrą, kurį mėgo. Jukna situacijos į blogą per daug nepakeitė, bet perversmas buvo padarytas Starkevičiaus.

Rezultatas 7:2. Galvojau, kad bus truputį mažesnis. Bet kokiu atveju, Butkevičiaus vyriausybei kai kuriais atvejais užtenka neveikti racionaliai, kaip sakė Mažvydas Jastramskis, kad nesugriūtų tai, ką padarė Kubilius. :)

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą