2014 m. sausio 2 d., ketvirtadienis

Gruodžio mėnesio žmogus - Vladimiras Putinas

Tradiciškai apie tuos, kas per mėnesį buvo ryškiausi pasaulio politikoje.

1. Vladimir Putin.



Tobuli metai pasibaigė netobulai, nes Volgogrado teroro aktai sudavė smūgį. Tačiau olimpinės žaidynės dar neprasidėjo, rusai visada išsiskyrė tuo, kad tarptautinius renginius organizuodami siekia perfekcionizmo, tad visgi manyčiau, kad galbūt ir kosminėmis išlaidomis, bet saugumas bus palaikomas sėkmingai. Kiti dalykai buvo nuostabūs - Janukovyčius priėmė draugiškai pasiūlytą paramą, protestuose Kijevo žmonių skaičius su nedidelėmis išimtimis mažėja, pavyko parodyti žmogišką veidą, išleidžiant arba politiškai nebepavojingus kalinius (Chodorkovskis) arba begalvius (Pussy Riot). Nei vieni, nei kiti jam nepavojingi. Taigi, laikas praleistas gerai.

2. Angela Merkel. Vokietija naujus metus pasitiko su nauja Vyriausybe, o iš karto po rinkimų atrodė, kad procesai užtruks. Žalieji, kurie mažiausiai turėjo kuo rizikuoti eidami į sąjunga su krikdemais nusprendė, kad to daryti neverta, o socialdemokratai rodė ambicijas ir atsargumą. Visgi, susitarimas pasiektas ne taip jau ir ilgai užtrukus, pati komanda atrodo solidi ir pasiruošusi dirbti, o ne kelti skandalus (nebus joje Pero Stenbruck).

3. Abdel Fattah al Sisi. Egiptas sausį balsuos dėl naujos konstitucijos. Diskusijos valdžios lygmenyje iš procedūrinės pusės atrodė keistokai, pats dokumentas irgi turi tiek stiprių, tiek silpnų pusių. Aišku viena, islamaistine valstybe Egiptas netaps. Kitas svarbus laikinojo šalies vadovo žingsnis - Musulmonų brolijos uždraudimas. Šiai organizacijai tai nėra naujiena, pogrindyje jie veikdavo nemažiau sėkmingai, nors tai reiškia, kad legaliais būtais bent jau artimiausiu metu į valdžią ji grįžti negalės.

4. Catherine Ashton. Čia ji kaip ES personifikacija. ES nutarė, kad sutarties su Ukraina reikalai nejudės, kol vyksta protestai ir valdžia per juos elgiasi brutaliai. Aišku, kad ES reikia Ukrainos ir buvo galima elgtis nuolaidžiau tada, kai sprendėsi, kokią kryptį pasirinks Ukraina. Bet dabartinėje situacijoje derybos su režimu būtų didelis spjūvis į veidą demokratinėms Ukrainos jėgoms ir protestuotojams.

5. Nelson Mandela. Jis per šį mėnesį nieko išskirtinio nepadarė. Tiesiog jo mirtis vėl priminė tai, ką gali padaryti didelių tikslų turintis žmogus, jeigu jo nepalaužia jokie sunkumai. Afrika liko našlaite.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą