2014 m. sausio 3 d., penktadienis

Kova dėl EPL titulo - mintys po pirmo rato

Anglijos čempionatas visada intriguoja, bet tokios kovos nebuvo senokai. Pirmauja Arsenal, kuris iki šiol buvo dažniau minimas kaip nesėkmių sinonimas. Taigi, laukia daug įdomių dalykų.



*****

5 žvaigždučių nusipelno Arsenal, Everton ir Liverpool.

Arsenal pagrindinį darbą atliko vasarą - išsaugojo lyderius ir sensacingai pasikvietė Ozil. Kas šiemet kitaip negu kitais sezonais, kai kanonieriai irgi demonstruodavo puikų futbolą? Futbolas dar puikesnis :D, be to, jie netapo, kaip kai kas manė sezono pradžioje tik Ozil komanda. Didvyrių yra ir daugiau - Ramsey, Flamini, Giroud, centro gynėjai žaidžia geriau, negu iš jų buvo tikimasi. Ko reikia, kad sezono antra pusė būtų tokia pati gera? Pirmiausiai konkurento Giroud. Nors jis irgi stebina, bet technikos stebuklu ar stebuklingų galių puolėju niekada nebuvo. Podolski centre žaidžia silpnokai, Theo žymiai geresnis krašte, Bendtner išlieka šiokiu tokiu futbolo nesusipratimu. Daugelyje kitų pozicijų +/- lygiaverčių žaidėjų užtenka, tad jeigu bus sustiprintas puolimas ir nekamuos traumos, bent jau už pirmo ketvertuko ribų Arsenal nenukris.

Everton stebina todėl, kad turnyrinėje lentelėje lenkia MU ir Spurs. Sprendimas įdarbinti treneriu Martinez buvo žiauriai rizikingas. Taip, jo reputacija gera, propaguojamas žaidimo stilius prašmatnus, bet tai žmogus, kurio treniruotas klubas paliko EPL. Pavyzdžių, kaip galima žaisti gerą futbolą, bet nepasiekti gerų rezultatų, apstu, galima prisiminti tą pačią nestabiliai taškus renkančią Swansea. Tačiau Everton kol kas nuostabus. Džiugina jaunimas - Barkley, Lukaku, vaizdo negadina veteranai. Visgi, savo pinigų už Everton nestatyčiau. Realu, kad liks 7-i, už Spurs ir MU.

Liverpool nėra labai stabili komanda. Nors įrodė, kad gali būti sėkmingi be Suarez, tačiau ne visas netektis pavyksta kompensuoti, be to, nedaug dabartinės sudėties žaidėjų yra ragavę daug tokio lygio futbolo, kai klubas pajėgus kautis dėl aukščiausių vietų. Vos apie 10 vyrukų uostę ČL parako. Visgi, pagal žaidėjų išteklius Liverpool irgi neverčia iš koto. Bet kol kas jie kaunasi. Subrendo Suarez, žiba Sturridge, Henderson, Coutinho, bent jau neprasčiau nei pernai Reina atrodo Mignolet. Liverpool yra ateities komanda. Šiemet visgi prognozuočiau tik 5-uką, bet dėl 4 vietos turėtų muštis iki sezono pabaigos.

****

4 žvaigždučių zonoje sutinkame Manchester City ir Newcastle.

MC įvyko revoliucija. Atsimušinėtojų būrį pakeitė Inžinierius. Komanda pradėjo žaisti uraganinį futbolą. Galėjau duoti 5 žvaigždutes, bet sulaikė du dalykai - taškų bajoriškas švaistymas pirmais mėnesiais išvykose ir tai, jog akivaizdu, kad ši pavara dar nėra aukščiausia. Dabar MC atrodo neabejotini favoritai, vis stabilesnis ir sunkiau sustabdomas galiūnas. Žaidėjų pasirinkimas nuostabus. Aguero, Negredo, Yaya, Narsi, Fernardinho žaidžia nuostabius sezonus. Jeigu ne Hart prastoka forma ir centro gynėjus kamuojančios traumos, MC būtų atitrūkę. Dabar jie yra pagrindiniai favoritai laimėti lygą.

Newcastle galingas kas antrą sezoną :). Iš pirmo žvilgsnio šį sezoną jie neatrodo kažkuo išskirtinė komanda, bet taškus renka stabiliai. Remy ir Cabaye žaidžia taip, kad žiemą gali būti ne taip jau lengva juos išlaikyti. Visgi, turbūt aukščiau 7 vietos Newcastle nekils. Resursų turima mažiau, negu reikia kovai dėl pirmo ketvertuko.

***

Trijų žvaigždučių zonoje sutinkame Chelsea.

Mou nulipdo tradicinę savo stiliaus komandą - gana nuobodžią, gerai besiginančią, mokančią gerai sužaisti prieš pagrindinius konkurentus. Tiesa, šį sezoną kol kas nemažai taškų barstoma prieš vidutiniokus. Komanda galinga, bet visada susidaro pažeidžiamumo įspūdis. Netikiu, kad titulas atkeliaus į Stamford Bridge, nebent Chelsea įjungs aukštesnę pavarą. Pagrindinės problemos turbūt puolime - nors Oscar, Hazard ir Schurrle atrodo neblogai, bet nei vienas iš turimų puolėjų kol kas nėra pasiekęs tokios formos, kuri leistų vienam nulemti rungtynių likimą. Liverpool ir MC muša kur kas daugiau įvarčių.

**

Dviejų žvaigždučių zonoje sutinkame MU.

Moyes yra Išrinktasis, bet būti Išrinktuoju ar būti SAF yra labai skirtingi dalykai. Komanda atrodo blankiai. Nors taškai renkami vis stabiliau, MU atrodo kaip komanda be savo veido, kone atsitiktinis žaidėjų būrys. Be Januzaj, Rooney ir Wellbeck nelabai yra kuo džiaugtis. Itin pažeidžiami MU yra aikštės viduryje - tiesiog būrys be proto ribotų žaidėjų. Arba atakos kraštuose - Valencia, Young ne vieną faną savo žaidimu varo į neviltį. Neaišku, ką tokio lygio klube veikia Anderson. Talentingas japonas Kagawa blaškomas po įvairias pozicijas. Problemų daug ir jeigu nebus apsipirkimo žiemą, MU dėl titulo nekovos, bet visgi tikiu, kad iki 4-uko nusikapstys.

*

Vienos žvaigždutės zonoje - Spurs.

Vienintelis skirtumas - MU nesileidžia žeminami. Su Spurs AVB eros pabaigoje darė kas ką norėjo. Kodėl Spurs sugriuvo. Pirma, netinkamas treneris. Pažvelgus į šio sezono žaidimą, su tikrai talentinga komanda jokio rezultato. Trūksta susižaidimo. Taip, bet man peršasi išvada, kad su Harry Spurs būtų geresni ir pernai, ir šiemet. Antra, Bale buvo dar svarbesnis komandai negu atrodė. Kai išeina vienas žmogus ir viskas griūva, tampa akivaizdu, kad jis buvo dar geresnis, nei atrodė. Primena Xabi išvykimą iš Liverpool. Trečia, stichiškas apsipirkinėjimas. Lamela turbūt grįš į Italiją, Soldado kol kas labai nuvilia, Paulinho irgi nėra toks, koks rinktinėje,  Holtby, Sigurdsson, Capoue - AVB nupirkti vyrukai po pusės sezono ar kiek daugiau klube gali palikti Spurs, nors logiškai AVB turėjo įsigyti tuos, kurie jo schemoms buvo tinkami. Adebayor sėdi ant suolo, paskui paaiškėja, kad yra geros formos. Bene vieninteliai šviesuliai - Townsed ir Eriksen. Surinkta įdomi žaidėjų chebra, bet ar jie taps komanda, ar pasiliks gana beviltišku būriu, parodys laikas. Sherwood kol kas iš koto neverčia, bet bent jau klubas kol kas atrodo truputį geriau. Visgi, nemanau, kad kitą sezoną jie žais ČL.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą