2014 m. sausio 24 d., penktadienis

Kas gali sukurti sensaciją: Balsys, Zuokas, Ropė, Paulauskas, Balčytis, Mazuronis?

Prezidento rinkimai kuo toliau, tuo daugiau užkariauja mūsų viešosios erdvės. Šiandienos įrašas yra pasekmė trijų iš eilės labai įdomių vakarų su LRT Televizijos laida Dėmesio centre, kuriose dalyvavo tiek Balsys, tiek Zuokas, tiek Paksas.



Iš šono šiek tiek keistai atrodo tai, kad patyrę politologai, kalbėdami apie pagrindinius konkurentus mini Paulausko, Pakso ir Balčyčio trijulę. Taip, jie turi daugiau patirties negu Balsys ar Ropė didžiojoje politikoje.

Visgi, manau, kad rimtą iššūkį Grybauskaitei gali kelti žmogus, kuris nebijos eiti į konfrontaciją. Kuris nebijotų pasakyti frazės, kurią Krupavičius ištarė, kalbėdamas apie pažymos skandalą - Karalius nuogas. Kad tą galėtum padaryti, reikia patekti į antrąjį rinkimų turą. Tada gal bus tikimybė, kad Prezidentė, kuri, kaip parodė ankstesnių rinkimų tendencijos, vengia dalyvauti debatuose prieš konkretų žmogų, būtų priversta kalbėti ir normaliai, o ne kirviu nukirsdama aiškinti savo ne vieną abejonių keliantį sprendimą. Tačiau šis įrašas ne apie Grybauskaitę.

Balčyčiui antras turas prognozuojamas dėl to, kad LSDP reitingai puikūs. Tačiau tikrai yra LSDP šalininkų, kurie balsuos už Grybauskaitę. Butkevičius visiškai nekonfrontuoja su šalies vadove, todėl natūralu, kad mažiau sekantys šalies politinį gyvenimą rinkėjai gali ramia širdimi atiduoti savo balsą už Prezidentę. Pats Butkevičius užsiminė, kad tikisi, jog rinkiminė kova netrukdys konstruktyviam darbui. Po to, kai paaiškėjo, kad ne Butkevičius bus kandidatas, iš Prezidentės pasipylė šiokios tokios pagyros Vyriausybei. Pats Balčytis nėra iš tų, kurie linkę konfrontuoti, todėl mano nuomone, antro turo gali ir nepasiekti.

Paulauskas savo šlovės valandą jau išgyveno. Nors jis nevengia pakritikuoti Prezidentės, jau nebėra tas žmogus, kuris įdomus žiniasklaidai ir pritraukia jos dėmesį. Jo veikla menkai pastebima. Pagal dabartinius veiksmus logiškiau būtų, kad DP keltų Graužinienę. Kad tai gali netikėtai įvykti, neatmesčiau. Gaila, kad DP nekėlė Šarūno Biručio, kuris būtų galėjęs pretenduoti į liberalų ir dešiniųjų, nemėgstančių Prezidentės, balsus.

Pakso rinkimuose nebus. Jis galėtų konkuruoti dėl patekimo į antrą turą (jeigu toks vyktų), bet realiau tik mobilizuotų savo ištikimų šalininkų būrį ir padidintų bendrą aktyvumą. Vėlgi, jis jau visiškai nebepanašus į žmogų, kuris gali laimėti rinkimus. Mazuronis, kuris jį turbūt pakeis, turbūt bent jau kampanijoje atrodys solidžiau, bet jam pirmiau turbūt reiktų nors gimtuosiuose Šiauliuose pagaliau laimėti vienmandatėje apygardoje, tada kelti sparnus aukštyn.

Balsys ir Zuokas daugelio nurašomi, bet manau, kad būtent vienas iš jų, jeigu sunkiai ir nuosekliai dirbs, gali netikėtai patekti į antrą turą, o ten - kas jau žino?

Zuokas savo reikalus sugadino su Rubiconu - manau, kad tauta bilietėlius ir šildymo kainas atleis, bet ne Abonento skandalą. Jeigu ne skandalas, dabar turbūt ir turėtume vieną stiprią liberalų partiją šalyje, o ne krūvelę susikaldžiusių. Jis kalba apie vienybę, apie tai, kad Prezidentės valdymas priešinantis, skirstantis į gerus ir blogus. Tačiau pati Zuoko figūra labiau skaldanti, o ne vienijanti. Vėlgi, nebūčiau tikras, ar hipotetinės Zuoko pergalės atveju neturėtume panašios situacijos, kaip turime dabar - naujas prezidentas, kuris irgi žaidžia ties įgaliojimų riba ir nepripažįsta jokios kritikos. Bet kokiu atveju, jo tipo žmogui Prezidentūroje sektųsi žymiai geriau negu savivaldybėje. Jis ne ūkininkas, o idėjų žmogus. Čia nereiktų rūpintis bilietėliais, ar šilumos kainomis, čia ir reikalingos idėjos, o ne jų įgyvendinimas nuo pradžios iki pabaigos.

Balsys neturi skandalo šleifo, bet jam trūksta žinomumo. Strategija panaši kaip Balčyčio - dveji rinkimai. Bet Balsį galima suprasti - partija nedidelė ir todėl į savo galimybes reikia žiūrėti realistiškai. Jis niekada neįtikins tų, kuriems Žalioji energetika asocijuosi su rytais, o ne su vakarais (kaip kone visame pasaulyje). Galima kabintis prie komjaunoliškos praeities (jeigu Tomkus nefabrikuoja), bet bent jau Aukštojoje partinėje mokykloje jam dirbti neteko. Kaip žurnalistui galima skirti tik aukščiausius įvertinimus - su Pugačiausku jie turbūt buvo profesionaliausi ir kiečiausi Lietuvoje. Receptas paprastas, daugiau vienybės, daugiau atvirumo (turimos omenyje ne ekskursijos į prezidentūrą :D ), daugiau dialogo, tarpininkavimo. Labiau apgalvota užsienio politika. Su Grybauskaite polemizuoti baimės jis tikrai neturi. Gal bus sensacinga, bet su 1,4 procentų populiarumu visuomenėje jis lenkia tiek Balčytį, tiek Paulauską, kitoje apklausoje vienintelis iš visų kandidatų, išskyrus Prezidentę, gali didžiuotis palankiu vertinimu. Tiesa, dauguma respondentų jo nevertino niekaip. Taigi, dabar svarbiausia didinti savo žinomumą. Kad jis gali tai padaryti, parodė Seimo rinkimai, kuriuose jis triumfavo vienmandatėje apygardoje, kai juo labai mažai kas tikėjo, skeptiškai buvo vertinami šansai patekti į antrą turą.

Ropė geras sąžiningas žmogus, ilgametis meras. Bet yra žmonių, kurie puikiai atrodo savo dabartinėse vietose ir tas geras įspūdis išgaruotų jiems ėmus turėti nepamatuotų ambicijų. Neįsivaizduoju nei vaizdo, kad jis spaudžia ranką Obamai, nei Briuselyje su Cameronu ar Merkel.

Taigi, rinkimai įdomūs jau dabar. Bus įdomesni negu prieš penkerius metus. O kiek intrigos bus, turbūt priklausys nuo kandidatų iš viešųjų ryšių agentūrų darbo. Spektaklis jau prasidėjo, gero laikų ir gražių emocijų visiems.

Geltonsnapis Facebook'e

2 komentarai:

  1. Įdomi apžvalga. Ir tiesą sakai, cirkas dar tik prasideda. Bus įdomu sulaukti daugiau komentarų. O galbūt ruošiesi parašyti straipsnį ir apie Grybauskaitę?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie Grybauskaitę nemažai jau esu prirašęs, bet Prezidento rinkimų kontekste lyg ir dar nebuvo. Tai galbūt ir reiks :)

      Panaikinti