2014 m. sausio 16 d., ketvirtadienis

Euro įvedimas Lietuvoje: politiniai aspektai

Euras tarsi krenta iš dangaus. Dabar Butkevičius kalba, kai tai yra Vyriausybės programos vinis. Gal ir taip, tačiau rinkimų kampanijos metu nesijautė kažkokio ypatingo socdemų dėmesio šiam klausimui.



Dabar padėtis tokia, jog visos aplinkybės, kurios leistų atitikti Mastrichto kriterijus, egzistuoja. Galima suprasti Butkevičių - jeigu ne dabar, neaišku kada. Lietuva mėgsta savo biudžetą pralėbauti, o dabar pavyko pasitvirtinti taupųjį variantą.

Lietuva kitąmet per daug neišlaidaus. Bus atkurtos garsiosios valdininkų algos. Pensininkai nerimsta. jiems nepatinka, kad jų interesai aukojami dėl euro. Galima juos suprasti, bet ir nuraminti - dauguma šalių po euro įvedimo nesuka galvos, kaip jos atrodo Mastrichto kriterijų kontekste. Tikslas pasiektas, galima išlaidauti.

Susidaro įspūdis, kad eurui nuo 2015-ųjų pritaria TS LKD ir LSDP. TT kalba apie referendumą. Ir tai nėra kvaila, švedai yra taip pasielgę. Tuo labiau, kad Vyriausybė taip, kaip ir kolegų latvių, mes nemažus pinigus šviesdama visuomenę apie euro naudą. Jeigu tai bus daroma efektyviai, referendumo bijoti nereikia. Tauta nėra kažkokie avinai, kurie neturi savo nuomonės ir negali jos pareikšti. Be euro Lietuva nežlugs, nes Švedija, Danija, Britanija, Lenkija ir be jo neblogai atsilaikė per krizę. Tiesa, jų valiutos prie euro nepririštos.

DP skiedžia apie minimalią algą. Jų teisė skiesti. Neatrodo solidžiai. Bet galima pagirti už tai, jog daro viską, kad savo pažadus įvykdytų.

LLRA kol kas į eurą žiūri atsargiai. Bet greičiausiai žinant jų prigimtį, ieško kažkokios naudos, kurią LSDP galėtų suteikti už paramą.

LRLS siūlo palaukti. Ir jie nėra iš tų politinių jėgų, kurias būtų galima nupirkti.

Drąsos kelias griežtai prieš.

Apskritai, situacija dar neseniai atrodė kvailai. Butkevičius piktinosi Graužinienės šantažu, nors kaip jis sakė, Vyriausybėje sutarimas yra. Tačiau Vyriausybė ir koalicija šiuo metu yra laaabai skirtingi dalykai.

Dabar bus svarstomas įstatymas. Jis pasmerktas sėkmei - LSDP su TS LKD turi 71 vietą Seime, o dar greičiausiai parems lenkai, bent dalis darbiečių, tvarkiečių.

Taigi, kadangi kriterijus turėtume atitikti, valiuta turbūt keisis. Eilinį kartą dideli sprendimai daromi be didelių diskusijų. Sprendimo pasekmės didesnės negu dėl atominės - ji veiks geriausiu atveju turbūt pusšimtį metų, euras - iki pasaulio pabaigos ar okupacijos ar dar bala žino ko. Vasiliauskas leido sau arogantiškai pasakyti, kad diskusijų laikas praėjo. Tačiau kaip jis galėjo praeiti, jeigu iki šiol visi veiksmai praktiškai neturėjo jokio politinio atspalvio. O jeigu kiltų diskusijos, vėl ordos „pažangiai mąstančiųjų“ kaltintų runkelius, kad jie trukdo pažangai, kaip su skalūnais ir atomine elektrine. Kreivoka ta mūsų demokratijos samprata.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą