2014 m. sausio 31 d., penktadienis

Konstitucinio teismo komedija

Konstitucinis teismas gražiai žaidžia su Tautos galimu pasirinkimu. Nuo šiol panašu, kad bet koks bandymas kvestionuoti viską, kas susiję su naryste ES, bus iš karto blokuojama kaip antikonstitucinis veiksmas.



Lietuva nėra pirma ir tikrai nėra paskutinė valstybė, kuri bando ką nors koreguoti, prieš tai prisiėmus įsipareigojimus ES. Taip, Konstitucinis Teismas sako, kad mes įsipareigojome taikyti tik 10 metų pereinamąjį laikotarpį. Tačiau britai 9 dešimtmetyje yra persiderėję dėl daugelio dalykų su ES. Kuriamas pavojingas precedentas, kuomet bet kokia iš ES nuleista direktyva gali tapti politikos alfa ir omega.

ES greičiausiai mūsų neišmestų, jeigu mes referendumu uždraustume pardavinėti žemę. Galbūt būtų kažkokios baudos ar panašūs dalykai, bet tai nereiškia, kad mes būtume diskredituoti kaip Graikija.

Pats žemės pardavimo klausimas čia net nėra pats svarbiausias. Pats nesu griežtai nei vienoje pusėje. Pavojinga yra tai, kad kvestionuojama tautos valia, galiausiai jos teisė dėl kokių nors priežasčių persigalvoti tais klausimais, kuriuose jos nuomone, gali būti reikalingos permainos. Juk visuomenė visiškai nebuvo šviečiama apie visas galimas narystės pasekmes, mes nelabai žinojome kur einame. Be to, pats referendumas yra didžiausiu mūsų gėda - ES nariais iš dalies tapome dėl alaus ar skalbimo miltelių.

Nors kalbama, kad reiktų referendumu naikinti konstitucinius narystės ES pagrindus, bet juk tokiu atveju tas pats Konstitucinis teismas, traktuodamas tai kaip pamatinį  principą, kurio keisti negalima.

Nesu prieš Lietuvos narystę ES. Bet kaip ir atskirą nuomonę pateikęs Egidijus Šileikis dabartinę situaciją aiškinčiau, kaip Konstitucijos nuleidimą žemiau ES teisės.

Dabar referendumas panašu kad vyks, su nuostata, kad jo rezultatai iš karto antikonstituciški, Sinkevičiaus aiškinimu, visi klausimai kartu. Nors parašai rinkti bendrai, idealus variantas būtų atskiri biuleteniai kiekvienam klausimui, nes bent mano atveju, būtų tiek klausimų, kuriems pritariu, tiek ne.

Konstitucinis teismas nėra receptas nuo visų ligų. Anksčiau juo tikrai pasitikėjau, bet paskutiniu metu sprendimai keisti. Teisė nėra panacėja, teisininkų nuomonės dažnai išsiskiria. Kartais protingesni atrodo politiniai sprendimai. Dabar Konstitucinis Teismas dar labiau komplikavo padėtį. Net referendumo oponentams tikrai padėtis nenaudinga, nes ji įšaldyta. Netikiu, kad jeigu nors referendumas įvyktų, dėl galybės klausimų suplakimo, būtų balsuota už. Bet tie 300 000 lietuvių nusipelnė, kad jis vyktų.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą