2015 m. sausio 22 d., ketvirtadienis

TT be Mazuronio jaunesniojo - kas bus toliau?

TT dažniausiai buvo įsivaizduojama kaip dviejų vyrų projektas. Vieno uždavinys būdavo nutaisyti kankinio veidą ir pasakoti, kaip jį sąmokslininkai nuskriaudė, o kito tvarkyti rimtesnius laikus. Rūsčių dėdžių su ūsais plejada pavaduotojų postuose nebuvo labai aktyvi.



Tačiau jau gerus metus su trupučiu akivaizdu, kad Paksui truputį atsibodo Briuselis ir jis vis daugiau imasi reikalų tvarkymo koalicijoje, partijos viduje ir kitur. Tai daro ne itin talentingai, o dar be to ima po truputį diegti tautiškumo elementą - kalba, kaip blogai ES, kaip reikia ginti Motiną Tėvynę ir panašius dalykus. O TT rinkėjai šiaip jau nėra tie, kurie labai nekenčia sovietinių laikų ir tikrai jų tarpe yra proeuropietiškų politikų, kuriems euras, sėkminga skalūnų gavyba, SGD ir panašūs dalykai rūpi labiau negu tai, kaip ES dabar mus skriaudžia. Galbūt juos būtų galima pavadinti pragmatikais - tautosaka apie erelį pakirptais sparnais jų tiek nejaudina, kaip realus politinis veikimas ir reikalingų sprendimų priėmimas.

Būtent šiais stovyklai atstovauja ponai Mazuroniai. Andrius Mazuronis turbūt pats nelabai dabar galėtų pasakyti, ko jam, buvusiam Liberalaus jaunimo aktyvistui reikėjo tikrai neliberalioje partijoje. Jis niekada per daug nekalbėdavo apie Pakso teistumus, nevengdavo nepiktai pasišaipyti iš nuomonę keičiančio Butkevičiaus. Žodžiu, tikrai sakantis tai, ką galvoja politikas ir daug kas pasitraukimo iš TT gretų ir laukė, netgi spėliojo, kad turėtų pasirinkti LSDP arba LRLS. Valentinas Mazuronis man visada sukurdavo atsargaus politiko įspūdį, nelabai jis mėgdavo ir komentuoti vidinius partijos procesus.

Bet jau nuo 2014 metų pradžios įtampa akivaizdi. Jis kritikavo Pakso užsispyrimą nešti savo dokumentus į VRK prezidento rinkimams, nes buvo akivaizdu, kuo tai baigsis ir kad partija liks be kandidato. Manoma, kad Paksas tikėjosi, kad Mazuronis liks Aplinkos ministerijoje ir savo mandatą perleis kitam politikui, bet išvyko dirbti į EP. Gana principingai laikėsi dabartiniame skandale - kritikavo tiek sumanymą į Vilniaus merus siūlyti Skaistgirį, tiek ir Gražulį. Negana to, pinigais remia pačius įvairiausius kandidatus į merus, tame tarpe ir Remigijų Šimašių. Per paskutinį partijos suvažiavimą neteko pirmininko pavaduotojo pareigų.

Nemanau, kad 2016 metus Valentinas Mazuronis sutiks kaip TT narys. Greičiausiai paskutiniu akmeniu į partijos daržą, kuris ir paskatino sūnų trauktis, buvo VRM skandalas. Labai realu, kad netrukus pasitrauks ir tėvas. TT vadovybė su Paksu ir Komskiu priešakyje dabar jau net imasi reguliuoti, kas bus partijos kandidatai savivaldoje, to pasekoje pasitraukė visas Lazdijų skyrius. Nors nacionaliniu mastu galima ginčytis dėl Mazuronio įtakos rinkėjų preferencijoms - nei vienas jų niekada nėra laimėjęs net vienmandatėje apygardoje, nors bent jau tėvas pirmumo balsų gausa skųstis ir negalėtų. Tačiau TT viduje Mazuroniai yra neabejotini autoritetai, ypač tėvas. Todėl jeigu ir Lazdijų įvykių negalima sieti su Andriumi Mazuroniu, tai Valentino pasitraukimas greičiausiai reikštų žymiai didesniu narystės nuostolius.

Apskritai TT laukia sunkūs laikai. Kadenciją jie pradėjo puikiai, daugiausiai Mazuronio asmenyje įrodė, kad gali konstruktyviai dirbti koalicijoje. Buvo rinkėjų apdovanoti per EP rinkimus, tačiau dabar vidinių rietenų ir VRM skandalo kontekste laukia labais sunkus periodas. Gali būti, kad 2016 metų rinkimuose TT net negalės būti rami dėl to, ar pateks į Seimą.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą