2015 m. sausio 19 d., pirmadienis

Kauno merų plejada

Natūralu, kad Vilniaus mero rinkimai sulaukia daug dėmesio, apie juos rašiau ne kartą. Savo nuomonės laikausi, kadangi nekandidatuoja Paksas, antrame turi kovos Šimašius ir Zuokas, o jau kas laimės, spėlioti beveik neįmanoma.



Dešinė

Stanislovas Buškevičius balsų iš Kupčinsko atims, tačiau meru netaps tikrai. Jo Jaunoji Lietuva tikėtina, kad vėl bus Taryboje. 

Eligijus Dzežulskis-Duonys kandidatas iš Puteikio bloko. Su 6 aukštaisiais, poliglotas, vadybininkas ir filosofijos dėstytojas. Vien jau dėl to paskutinis nebus, nors abejoju, ar labai rimtai kėsins į ko nors balsus.

Andrius Kupčinskas turbūt rinkimų favoritas. Į antrą turą tikrai turėtų patekti, nes Kaunas tikrai per daug myli TS-LKD, kad būtų kitaip.

Rimantas Mikaitis irgi yra labai rimtas pretendentas į antrą turą. Aišku, kad rinkimų kampanija ne itin solidi ir netgi truputį juokinga, bet vis dėl to, jis yra buvęs meras, o liberalai Kaune tikrai turi stiprią paramą.

Erikas Tamašauskas SEL'o koncerte buvo nušvilptas, tačiau vargu ar savo elektorato ten jam ir reikėjo eiti ieškoti. Gali būti apie viduriuką, bet nemanau, kad turi galimybių būti antrame ture. 

Vytautas Šustauskas savo politinės šlovės nesulauks, bet paskutinis irgi nebus, yra nuobodesnių kandidatų.

Kairė

Vydas Gedvilas gali nustebinti. Nors Kaunas nėra DP miestas, tačiau tai yra kone vienintelė nacionalinio mąsto politinė figūra, kuri šiuose rinkimuose buvo pasiūlyta rinkėjams. Aišku, tai nėra kažkokia charizmos bomba, bet gali pasirodyti gerai. 2011 m. pagal pirmumo balsus DP buvo pirmas, bet nieko įspūdingo.

Gintautas Labanauskas, buvęs LSDP narys. Nors nemanau, kad jo išėjimas sutriuškino Kauno LSDP, tai kažkiek balsų kairėje permaišys, nes 2011 m. rinkėjai jį sąraše pakėlė į 1 vietą.

LSDP metė Orintą  Leiputę, kuri neteko savo pirmosios pozicijos 2011 m, nes ją pasiglemžė būtent Labanauskas. Todėl kova bus principinė. Nors Leiputė Seimo narė, prieš tai dirbo savivaldoje, bet tai nėra įspūdingas pasirinkimas.

Aušra Ručienė šansų turi mažai vien todėl, kad jos vyras šiuo metu yra įklimpęs VRK skandale, o TT kaip tyčia pasirinko poliarizuojančią asmenybę. 2011 m. surinko gana kukliai pirmumo balsų.

Kiti

Žaliųjų Juozapavičiūtė galbūt ką nors sužavės savo jaunyste. Murauskas primins, kad egzistuoja Emigrantų partija. Pūkas išnaudos savo radijo stotis, bet stebuklų irgi nebus. Buvęs DP narys Tepelys turi 5 vaikus, ir atstovauja Respublikonams.

Vertas dėmesio tik Matijošaitis. Prieš 4 metus rinkimuose pasirodė puikiai, surinko daug pirmumo balsų, todėl reiktų vertinti kaip realų kandidatą.

Antras turas

Čia Kaunas, todėl Kupčinskas jame bus.

Realiausiais konkurentais įvardyčiau Matijošaitį, Mikaitį ir Gedvilą. Gedvilas nors prieš 4 metus ir negavo itin daug pirmumo balsų, bet kadangi laukia Labanausko ir Leiputės pjautynės tarp potencialių LSDP rinkėjų, gali būti Nr.2. O per šiuos ketverius metus Gedvilui teko pabūti ir Seimo pirmininku, tai padidino matomumą. Ten jis tikrai gėdos Kaunui nepadarė.

LRLS EP rinkimuose Kaune buvo stiprus. Aišku, kad rimtų konkurentų yra daug, pati Mikaičio (tiksliau turbūt LRLS) kampanija gali peršauti kandidatui kojas, bet bendrame kontekste jis gali pasiekti antrą turą. LiCS nebeegzistuoja, Tamašauskas neįkvepiantis, o Kauno liberalų balsus turi kas nors susirinkti.

Matijošaičio galimybes vertinti sunkiausia. Jis 2011 m. surinko daugiau pirmumo balsų už Gedvilą ir Mikaitį kartu sudėjus, tačiau visuomeninių judėjimų populiarumo apklausos nerodo. Kiek jis vertas šiandien, prognozuoti sunku.

Su kuo bekovotų antrame ture, Kupčinskas favoritas Nr. 1. Net sunkiais TS-LKD laikais 2011, Kupčinskas gavo daugiau nei 13 000 pirmumo balsų. Jo kova su Matijošaičiu ar Gedvilu būtų traktuojama kaip kairės ir dešinės kova, o Kaune laimi dešinė.

Beveik sunkiausiai būtų įveikti Mikaitį, kurį turbūt palaikytų nemažai kairiųjų, nors Kauno logika, gali būti įvairi.

Visgi, manau, kad 2015 m. kovo mėnesį vėl triumfuos Kupčinskas.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą