2015 m. sausio 21 d., trečiadienis

Kas toliau laukia Liverpool?

Liverpool šio sezono krizė sulaukė labai daug žiniasklaidos ir sirgalių dėmesio. Tačiau šiuo metu Liverpool demonstruoja rimtus atsigavimo ženklus, todėl kyla klausimas, galbūt tai tebuvo tik būtinas laikas komandai susižaisti, kai atvyko daug naujokų.



Sunkaus periodo priežastys mano galva yra trys:

1. Suarez išvykimas. Tokio lygio puolėjai rinkoje nesimėto, jų apskritai yra tik keletas. Buvo neįmanoma tikėtis, kad Liverpool ras lygiavertį pakaitalą, tačiau reikėjo nors žmogaus, kuris būtų nuolatinė grėsmė vartams. Balotelli ir Lambert į šią kategoriją tikrai nepatenka, o Borini sulaukia per mažai šansų.

2. Sturridge trauma. Sturridge šioje komandoje yra daugiau negu žmogus, kuris gali mušti įvarčius. Jis gali viską - organizuoti atakas, atlikti puikius perdavimus, mušti įvarčius. SSS - Suarez, Sturridge ir Sterling kartu pernai būdavo nuostabūs. Dabar Sterling su Hendo dažnai būdavo tie du, kurie dar demonstruodavo kažką panašaus į gerą žaidimą.

3. Gynyba. Mignolet pernai atrodė neblogai - Arsenal lenkas buvo geriausias lygos vartininkas, o Mignolet atrodė taip, kaip ir turėtų atrodyti vicečempionų vartininkas. Škrtel buvo monstras, netgi įmušė visai nemažai įvarčių. Sakho irgi turėjo visai neblogą sezoną. Tačiau atvykus Lovren, būtent jis su Škrtel dažniausiai būdavo centro gynėjų pora. O Lovren šį sezoną kol kas yra košmariškas, nors aš jį vis dar laikau labai talentingu, bet kažkas lemia, kad šį sezoną jis yra vaikščiojanti nelaimė. Kraštuose irgi yra problemų - Johnson tiesiog sensta aikštėje, Enrique amžinai traumuotas. Užtruko laiko, kol įsitvirtino trijų gynėjų schema, kurioje jau gynyba visai padori.

Daug kas pridėtų ketvirtą - transferus. Taip, iš pirmo žvilgsnio kartojosi AVB istorija White Hart Lane - nei vienas naujokas savo kalibru tikrai nėra pirmo ryškumo žvaigždė. Bet Liverpool tikrai reikėjo ruoštis didesnei rotacijai, nes jie po ilgos pertraukos buvo Čempionų lygoje. Bet nėra viskas taip jau blogai.

Lambert tikrai neturėjo tapti atakų lyderiu. Tiesiog pasitaikė proga paimti britą, kuriam Liverpool yra svajonių komandą suolui. Taip, jis įvarčių muša mažokai - 2 per 17 rungtynių EPL. Tačiau nereikia pamiršti, kad jam 32-eji, o jis vasarą pirmą kartą atstovavo Anglijai, tad atostogų jam tikrai turėjo trūkti. Jeigu po šio sezono nebus išspirtas lauk, kitais metais turėtų būti nors kiek sėkmingesnis.

Lallanos debiutui trukdė traumos, bet dabartinėje 3-4-3 jis vienas svarbesnių žmonių. Jau dabar turi 4 įvarčius ir 2 rezultatyvius perdavimus EPL ir greta Sterling, Škrtel, Coutinho, Leivos ir Hendo yra vienas stabiliausių ir geriausių žaidėjų.

Can trijų gynėjų schemoje atrodo geriau už Sakho, kuris yra CB natūraliai.

Markovič yra geresnis nebent už Balotelli, bet nereikia pamiršti, kad jam dar tik 20 metų ir jis iki šiol už tokio lygio klubą nėra žaidęs. Nedidelių talento proveržių pasitaiko jau šiemet.

Lovren klausimas yra atskiras. Jis kol kas yra visiškai apgailėtinas, bet tai dar nereiškia, kad toks bus visada. Kol kas net Kolo Toure yra įdomesnis ir patikimesnis ginklas aikštėje.

Moreno 3-4-3 nėra pribloškaintis, nes žaidžia saugu, tačiau bendrame klubo kontekste, tikrai atrodo labai neblogai ir savo sąskaitoje turi du įvarčius.

Manquillo sezono pradžioje maloniai stebino, tačiau trijų gynėjų schemai nėra labai tinkamas, joje žaidė vos kartą - saugu. Nereikia pamiršti, kad Atletico jis beveik visai negavo progų pasireikšti, tad patirties turi itin mažai.

Balotelli pirkimas visiškai nepateisinamas. Nors ir tai, imtis rimto teismo bus galima tada, kai į aikštę jis galės išbėgti poroje su Sturridge.

Atskiro paminėjimo reikalauja aikštės vidurys. Gerrard šį sezoną atrodo prasčiau, negu anksčiau, nors ir įmušė 5 įvarčius. Liverpool trūksta jėgos aikštės centrui kontroliuoti. Hendo ir Leiva turi gerus sezonus, tačiau nuolat sklinda gandai apie Leivos išvykimą, o Hendo šioje schemoje atsiduria krašte, kas nėra visai įprasta jam praktika. Coutinho priešingai - būdamas atakuojančio trejeto dalimi atrodo geriau negu aikštės viduryje. Liverpool dar tikrai praverstų universalus centro žaidėjas, Allen sezonas nesiklosto.

Visgi, dabartinėje situacijoje 3-4-3 yra geras sprendimas. Po pralaimėjimu MU, prie 4 gynėjų schemos Liverpool grįžo tik kartą - prieš Arsenal, kai Škrtel rungtynių pabaigoje išplėšė lygiąsias. 3-4-3 sąskaitoje - 0 pralaimėjimų. Lovren dabar dienas leidžia ant suolo, tačiau CB pozicijoje žiba universalusis Can. Gerrard ir Coutinho šioje schemoje schemoje taip pat atsigavę. Lallana ir Hendo tikrai nesijaučia baisiai patogiai, bet bent jau Hendo žaidimo kokybė labai nesuprastėjo, o Lallana kartas nuo karto užklysta ir į kairę, tada į centrą stumiamas Hendo. Sterling nėra itin pratęs žaisti kone centro puolėju, galbūt todėl progų realizacija ir yra pagrindinė šio išsidėstymo problema. Tačiau vis tiek Sterling kol kas tikrai bent į antrą simbolinį sezono vienuoliktuką privalėtų būti traukimas.

Kai grįš Sturridge, lauks tik malonūs galvosūkiai. Spėčiau, kad schema nebūtinai bus keičiama. Hendo dažniau žais centre, todėl centro saugai bus dažniau rotuojami. Į dešinę pusę saugų linijoje dažniau bus traukiamas Lallana, o Sterling keliaus į kraštą.

Sunku prognozuoti, kuo baigsis Liverpool sezonas. Bet vienas etapas jau praeitas - dabar jie komanda, į kurią visai įdomu žiūrėti. Jų laukia sunki, bet įdomi antra sezono pusė. O jeigu reiktų lažintis dėl vietos, vis tiek statyčiau už 4 vietą EPL. Labai norisi, kad jie išsikapstytų, o po metų jauni talentai (Moreno, Manquillo, Sterling, Can, Markovič, Ibe, tas pats Coutinho) bus dar šiek tiek labiau patyrę. O jeigu pavyktų sėkmingai pasistiprinti (Pjanič?) kitą sezoną jie vėl galėtų būti geri kaip pernai. Ir aišku, reikia gero GK.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą