2015 m. sausio 26 d., pirmadienis

Apie Klaipėdos merus

Vilniui daug dėmesio buvos anksčiau, aną savaitę buvo Kaunas, dabar Klaipėda.



Dešinė

Agnė Bilotaitė per savo 1,5 kadencijos Seime spėjo pasižymėti jau ne be tik išvaizda. Logiška, kad būtent ji buvo pasirinkta partijos, čia jos gimtasis kraštas. 2012 metais netgi atrodė, kad gali pasipriešinti Petrui Gražuliui, bet nepavyko. Visose Klaipėdos rinkimų apygardose pagal pirmumo balsus rikiavosi iš karto už Degutienės ir Kubiliaus. Todėl reiktų vertinti, kaip perspektyvią kandidatę.

Vytautas Grubliauskas jau vieną kadenciją meru išbuvo, tada kaip Bilotaitė, sutiko savo vietą Seime iškeisti į mero postą. Tuo metu pagal pirmumo balsus mieste jis atsiliko tik nuo partiečio Gentvilo. Klaipėda yra liberalų bastionas, todėl sunku būtų abejoti Grubliausko galimybėmis.

Nika Puteikienė kažkiek balsų iš kitų dešiniųjų turėtų atimti. Tačiau jos vyras greičiausiai padarė klaidą, pats nekandidatuodamas čia, nes metai iš metų jis Klaipėdoje vienas populiariausių politikų.

Marius Šileika, apie save nurodęs, kad kitais rūpinasi labiau negu savimi, didelių šansų sukelti euforiją tautininkams neturi.

Kaip ir bažnytinio meno ekspertas, Zuoko bendražygis Baltušis, vadovaujantis Zuoko taksi.

Kairė

Rimantas Cibauskas įdomi figūra, gerai žinomas regione, bei puikiai pažįstamas krepšinio gerbėjams sporto mecenatas. Buvo populiariausias LSDP kandidatas 2011 m, todėl sumažins Lilijos Petraitienės šansus.

Pastaroji dirba Seime padėjėja, kelias kadencijas jau buvo savivaldoje. Visgi, LSDP Klaipėdoje nėra tokia stipri, o Cibauskas turėtų užtektinai pritraukti LSDP elektorato, kad jie abu nepatektų į antrą turą.

Chirurgo, mokslų daktaro Arūno Razbadausko kandidatūra viena įdomesnių kairėje, tačiau pati TT nėra pati stipriausia Klaipėdoje.

Graužinienės sekretoriato darbuotojas Romanovas, praėjusiuose rinkimuose, kurie DP Klaipėdoje buvo nesėkmingi, negavo nė 1000 pirmumo balsų. Visgi, DP puikiai čia pasirodė po metų, 2012 m. Seimo rinkimuose, todėl tai turėtų teikti vilčių.

Rusų aljanso Iriną Rozovą irgi reiktų vertinti rimtai - 2000 pirmumo balsų 2011 savivaldos rinkimuose, kuriuose Rusų aljansas įveikė netgi DP ir TT. Tuo labiau, kad Kairėje konkurencija aštri, o rusų rinkėjai turėtų labiau remti Rozovą, o ne  Titovą, kuris kaip asmenybė didelio įspūdžio nepadaro.

Kiti

Valstietis Stasys Paulauskas, socialinių mokslų daktaras. 2011 partija net nedalyvavo rinkimuose Klaipėdoje, todėl kalnų nenuvers.

Galimybės

Antrame ture bus Grubliauskas - tokios jau miesto savivaldos tradicijos, o Zuoko partija šį kartą įspūdingo kandidato nesurado. LRLS turėtų remti nemažai buvusių LiCS rinkėjų.

Su juo turėtų grumtis kažkas iš kairiųjų. Manau, kad ne iš LSDP, nes Cibauskas dalį rinkėjų pavogs, TT skandalas turėtų daryti įtaką Razbadausko šansams. Aš spėčiau, kad Romanovas, nes rusų skaičius Klaipėdoje nėra begalinis.

Kita vertus, labai tikėtina, kad visi kairiųjų kandidatai gaus labai panašų balsų skaičių, tada jau savo sėkmės gali tikėtis Bilotaitė, kuriai šiaip prognozuočiau trečiąją  vietą.

O Klaipėdą turėtų valdyti senas-naujas meras Grubliauskas. Kairės kandidatai įveikiami, o jeigu į antrą turą pateks Bilotaitė, kairės rinkėjai rems Grubliauską.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą