2013 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Ministrų reitingas. Liepa

Po ilgesnės pertraukos pažvelgsime į tai, ką per paskutinias 30 dienų nuveikė Lietuvos didvyriai - ministrai, kuriems šiuo metu, pirmininkaujant ES darbo netrūksta.



1. (1) Juozas Bernatonis. Pristatė el. teismų sistemos projektą, kuris, jeigu tikrai veiks puikiai, bus vienas svarbiausių pasiekimų teisingumo srityje per šią kadenciją, nors aišku, ruošti jį pradėjo dar praėjusi Vyriausybė. Turėjo teisintis Europos parlamente dėl gėjų eitynių ir rusų tautinės mažumos padėties. Paprašė Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl asmenvardžių rašybos, išreiškė susirūpinimą teismų reforma.

2. (7) Valentinas Mazuronis. Sieks gerinti sąlygas žvejams Lietuvoje, paneigė gandus, kad didės medžiotojų apmokestinimas, tačiau pasiūlė griežčiau bausti nelegaliai medžiojančius. Siekia, kad teisėsauga aktyviau tirtų galimai korupcinius veiksmus atliekų perdirbimo sistemoje. Buvo vienas aktyvesnių ES fronte - pareiškė, kad Kinija tarsis su ES dėl taršos mažinimo, aktyviai dalyvavo diskusijoje dėl skalūnų dujų.

3. (8) Algimanta Pabedinskienė. Paliko gerą įspūdį EP nariams. Teigia, kad kovos dėl to, kad mažėtų vaikų namuose augančių vaikų skaičius, pabrėžė, jos švietimo sistema turi atitikti verslo poreikius, nes verslas nori priimti studentus praktikai. Aišku, daug kalbėjo apie jaunimo nedarbą, teko ir teisintis dėl gėjų eitynių. Iš visų ministrų daugiausiai išleido reprezentacijai.

4. (6) Jaroslavas Neverovičius. Teigia, kad energetikos politika vykdoma tokia, jog atitiktų Lietuvos, o ne ES interesus. Teigia, kad grėsmės biokuro plėtrai Lietuvoje nėra. Pabrėžia, kad ir su Gazprom, ir Chevron derybos vyksta sėkmingai. Pasisakė už tai, kad Lietuvai reikėtų savų atominių elektrinių uždarymo technologijų. ES instituciojose pabrėžė energetikos sektoriaus konkurencingumo svarbą, bet sulaukė ir parlamentarų klausimų, kodėl Lietuva tiek brangiai moka už dujas.

5. (2) Juozas Olekas. Pasisakė už saugumo Europoje didinimą ir bendradarbiavimą su Rytų kaiminystės šalimis. Buvo susitikęs su ES Karinio komiteto vadovu. Pabrėžė tai, kad ES reikia naujos saugumo strategijos. Teigė, kad karyba neturi būti komercializuota. Lankėsi Telšiuose, ten aplankė skautų stovyklą. Išlydėjo Misija Sibiras dalyvius. Socdemą Vaidotą Linkų paskyrė savo viešųjų ryšių patarėju.

6. (N) Evaldas Gustas. Pabrėžė, kad svarbus stiprinti ES bendrą rinką, smulkų verslą ir pramonę. Tikino, kad laukia daug darbų, kaip naujokas, sulaukė nemažai žiniasklaidos dėmesio. Gavo atvirą laišką dėl ministerijoje dirbančio bloggerio Zeppelinus.


7. (5) Šarūnas Birutis. Buvo raginamas atnaujinti diskusijas dėl ACTA Europoje. Susitiko su Rytų partnerystės šalių kultūros ministrais. Pažadėjo optimizuoti bibliotekų tinklą. Teigė, kad Europoje iškreiptas vaizdas apie kultūrą.

8. (10) Vigilijus Jukna. Nuvylė Lietuvos žemdirbius, nes negali garantuoti, kad ES parama jiems augs. Buvo susitikęs su Rusijos kolega.

9. (4) Rimantas Sinkevičius. Žada policininkams truputį milijonų iš kelių fondo. Žada kurti bendrą su estais ir latviais įmonę Rail Baltica tiesimui. Sulaukė pagyrų už pirmininkavimo programą savo srityje, gavo atvirą laišką, kuriame yra raginamas skirti daugiau dėmesio el. verslui. Pabrėžė geležinkelių transporto svarbą ES.

10. (9) Linas Linkevičius. Jo viceministras išgarsėjo kaip potencialus Britney Spears scenos partneris. Atstovybės ES ambasadorius ne itin atsargiai kalbėjo apie Bulgarijos ir Rumunijos narystę Šengeno erdvėje. Pasisakė už tolesnes derybas dėl laisvos prekybos su JAV ir Japonija. Išreiškė paramą ES atvirumui naujoms narėms, ypač Makedonijai. Gana atsargiai kalba apie galimas sankcijas žmogaus teises pažeidžiantiems Rusijos pareigūnams. Visomis progomis kalba apie pirmininkavimo naudą. Buvo susitikęs su Lietuvos gėjų aktyvistais ir išreiškė paramą eitynėms. Buvo susitikęs su reikšminga kinų delegacija. Išreiškė susirūpinimą dėl išpuolio prieš lietuvybę Punske, rūpinosi alpinisto Markšaičio kūno pargabenimu.

11. (12) Dainius Pavalkis. Teigė, kad vienodas lietuvių kalbos egzaminas įmanomas tik 2019 metais, gynė savo pasirinktą egzamino modelį teigdamas, kad tai buvo kone vienintelis geras įmanomas sprendimas. Kritikavo aukštąsias mokyklas, kad jos ne visada ruošia tokius specialistus, kurių reikia, galiausiai kvailai pradėjo nurodinėti, kur stoti jaunimui, kur ne, aišku, liepia nestoti į socialinius ir humanitarinius mokslus. Sieks didinti mokytojų atlyginimus, sutaupytas mokinio krepšelio lėšas žada palikti mokykloms. Nori, kad mokyklose būtų mažiau patyčių, daugiau jaunų gabių mokytojų. Pasveikino naują Lietuvos mokslo tarybą. Dalyvavo Lietuvos-Vokietijos verslo forume.

12. (13) Dailis Barakauskas. Prognozavo sunkias derybas dėl ES išorinių sienų apsaugos. Pasisako už Rumunijos ir Bulgarijos tapimą Šengeno zonos narėmis. Jo paskirtajam kancleriui VTEK užkirto kelią į pareigas. O galiausiai pats ministras buvo paguldytas į ligoninę.

13. (3) Rimantas Šadžius. Galbūt bus panaikintos valstybinės pensijos daugiavaikėms motinoms. Teigia, kad investuotojai gali drąsiai rinktis Lietuvą. Ragina atsakingai žiūrėti į mokesčių keitimo pasiūlymus. Susitiko su TVF vadove, Portugalijos finansų ministre. Gana sėkmingai pirminkavo ES Ekonomikos Tarybai. Sulaukė nemalonaus nutarimo, kad jo ankstesnio vadovavimo laikotarpiu Finansų ministerija neteisingai panaudojo milijoną litų viešųjų ryšių agentūrų paslaugoms pirkti.

14. (11) Vytenis Andriukaitis. Atlaikė interpeliaciją. Kritikavo darbiečius, kad jie dirba kaip opozicija, piktinosi, kad baudžiamas ne už darbus, o idėjas ir nuomones. EP prisistatymo kalboje kalbėjo tiek angliškai, tiek vokiškai, tiek lietuviškai. Teigia, kad dar Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiu gali būti pritarta Tabako direktyvai. Nebuvo nubaustas dėl to, kad tarnybiniu automobiliu užsuko į partijos renginį.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą