2013 m. liepos 22 d., pirmadienis

Darbo partijos bylos pamokos

Lietuvoje teismai normaliai dirba dviem atvejais - kai reikia kaip nors sutvarkyti gėjams galimybę pražygiuoti Gedimino prospektu ir kai reikia sudoroti tokius blogiukus, kaip Darbo partija. Visais kitais atvejais reikia laukti ilgai ir nuobodžiai, kol teismas priims sprendimą, kuris toli gražu nebūtinai bus toks kokio laukia pažangioji visuomenės dalis. O kad DP reikia sulyginti su žemėmis, sudeginti būstinę, o Viktorą (foto) su Vytautu ir Vitalija sušaudyti, aišku ne tokiems vaikigaliams, kurie per pirmininkavimo ES reklamas aiškina, koks nenumaldomai akivaizdus gėris yra atominė energetika.



Aišku, pradžia nebuvo tokia graži - iki 2012 metų Seimo rinkimų byla buvo nagrinėjama itin lietuviškai - neskubant, lėtai, vilkinant, kartais paslaptingai sergant Viktorui arba Vitalijai, visiems šarvuojantis visomis įmanomomis neliečiamybių formomis. O paskui atsitiko toks „tipo“ netikėtas dalykas - DP laimėjo pirmą Seimo rinkimų turą. Iki tol, kai tik buvo pradėti procesai prieš DP ir Viktoras išvyko į Rusiją, reitingiukai buvo stipriai smukę. Bet per 4 metus Opozicijoje DP buvo be jokios abejonės sėkmingiausiai veikianti nevaldančioji partija. Veikė gana konstruktyviai, netgi kai susvyruodavo koalicija, pasisiūlydavo paremti, net ir Raudonoji Dalia tokius pareiškimus praleisdavo pro ausis. Rinkimų kampanija buvo pradėta labai anksti - apgalvota, kokybiška ir tikslinga. Ir tada staiga kažkodėl dešinieji rinkėjai su Raudonąją Dalia pakraupo, kad įvykai pakrypo taip nenumatytai ir visa tai sutapo su staiga nepaaiškinamai suaktyvėjusia prokurorų ir teismo veikla ir staiga pavyko viską sąlyginai greitai užbaigti ir pasodinti Viktorą su gražiąja Vitalija už grotų.

Aišku, niekas jokių tikrų įrodymu neturi, bet Lietuvoje realiai yra tik vienas žmogus, kuris gali priversti taip sujudėti kerpėjančią ir tautos nemylimą teisėsaugą.

Taigi - Viktoras ir Vitalija keliauja už grotų, Vytautas gauna solidžia baudelę. Voila, yra ko švęsti. Nieko nesakau, viskas labai teisinga, gražu, pagaliau užbaigta rezonansinė ir ilgai trukusi byla. Vienintelis žiauriai negražus teisėsaugos dalykas yra tas įtartinas suaktyvėjimas prieš antrą rinkimų turą.

Tačiau lietuviams to nepakanka. Jie norėtų, kad visa DP būtų ištremta į Archangelską virinimo darbams arba sušaudyta. Tačiau čia Viktoro pasielgta paprastai ir genialiai - nepavyko jungtis su Paksu ir Mazuroniu, į pagalbą atėjo leiboristai. Viskas legalu ir sveikintina.

Nors su DP tai padaryti yra sudėtingiau, bet šiuo ir visais panašiais atvejais reikėtų skirti partiją nuo atskirų žmonių, kurie ją sudaro. Už tai, kad buhalterė UAB XXX dirbtinai sumažina pajamas ir nesumokėtus mokesčius įsideda sau į kišenę niekas UAB neuždarinėja. Yra buhalterė, kuri nuteisiama, o kodėl reikia varyti į gatvę ir šaltkalvį su valytoja? Taip ir su DP. Žmonės turi teisę pasirinkti, kokiai partijai priklausyti, net jeigu jų pasirinkimas nepatinka 99,9 procentų piliečių. Daug žmonių DP nariais tapo jau įsibėgėjus skandalams. Demokratijai geriau, kad DP liko neuždaryta. Kas iš to, kad DP būtų triukšmingai uždaryta, jeigu neabejotinai jau po kokio pusmečio turėtume naują partiją su senais veidais. Partijai smūgis duotas pakankamai, jeigu apeliacijos savo tikslo nepasieks, o taip turbūt ir nutiks, Viktoras ir Vitalija sėdės už grotų.

Taigi, kas laukia partijos? Kol kas daugiausiai kalbama apie tai, turėtų būti Gapšys Seimo pirmininko pavaduotoju ar ne. TS LKD ir LRLS primena visiems Kašėtą, kuris prisilakstęs su savo automobiliu pasitraukė. DP primena Valinską ir Zuoką. Valinskas kaip Valinskas, žmonės baisesnių dalykų padaro ir lieka nenubausti. Zuoko gerus darbus galima drąsiai lyginti su DP nusikaltimais ir bent jau mano subjektyvia nuomone, Gapšį jis savo gerais darbais lenkia. Vilniaus meras teistas, Seimo vicepirmininkas teistas. Negražu, bet tokia politinė realybė. Visai suprantama, kad Gapšys pirmiausiai bent jau nori sulaukti apeliacijos nagrinėjimo ir manau, kad tokią teisę jis turi.

Dėl pačios partijos - ji neuždrausta, neišsivaikščiojusi, bet tam tikras smūgis jai bus suduotas ir gana rimtas. Šio skandalo pradžioje partijos populiarumas smuko, nesėkmingi buvo 2008 metų Seimo rinkimai. O šiuo metu Uspaskich palankiai vertina 29 procentai rinkėjų, Teismus 20 procentų, DP beveik 9 procentai (VILMORUS). Šios apklausos vykdytos jau po teismo nuosprendžių. Aišku, efektas būtu didesnis tuomet, jeigu pasitikėjimas teismais būtų didesnis. Manau, kad dar didesnis smūgis DP populiarumui gali būti vaizdzelis su antrankiuotu Viktoru. Paskui žmonės pradės pamiršti šiuos įvykius, tačiau turbūt 2016 metų parlamento rinkimai nepretenduos į šlovingiausius partijos laikus. Kas bus toliau - sunku pasakyti, turbūt daug kas priklausys nuo Viktoro valios. Jeigu jį politika dar domins, arba Gapšys taps populiaresniu veikėju, partija turi šansų išlikti reikšminga šalies gyvenime apskritai. Partija su taip išplėtotu aktyvistu tinklu įvairiose savivaldybėse ir gana stipria jaunimo organizacija taip lengvai nesukinama ir nors yra vieno žmogaus projektas, tačiau ne vieno žmogaus partija. Po rinkimų kažkuris iš Veido ekspertų netgi teigė, jog DP turi geresnių kadrų ministerijoms negu LSDP. Nors koziriai liko Viktoro rankovėje arba neįtiko Raudonojai Daliai, tačiau DP visgi yra stipri ir bent artimiausią dešimtmetį gali išsilaikyti Lietuvos partinės sistemos elite.

Pagrindinė visos šios istorijos pamoka yra ta, kad Lietuvos teisėsauga vis dar nesugeba atsispirti politikų spaudimui. Prieš pat 2004 metų Seimo rinkimus su antrankiais išvesti Andriukaitis, Kvietkauskas ir Vidžiūnas buvo paleisti, tačiau partijoms dėmė per rinkimus krito. Dabar situacija panaši, prokurorai staiga tapo neįtikėtinai aktyvūs prieš pat rinkimus, kaip niekad anksčiau nušviesti balsų pirkimo atvejai, nors kaip sakė Vaigauskas, rinkimai šiuo požiūriu labai neišsiskyrė. Kol situacija bus tokia, tol teisėsaugos reitingai ir neviršys nuteistųjų, nesvarbu, kad didžioji dalis intelektualios visuomenės šlovina teismo sprendimą nesivargindami palaukti apeliacijos nagrinėjimo.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą