2012 m. gruodžio 3 d., pirmadienis

Socialdemokratiškas reikalas: ar palikti Viktorą neliečiamųjų kastoje?

Nenumaldomai artėja laikas, kada Seimas turės nuspręsti, ar Viktoras, Gapšys ir Vonžutaitė bus teisiami ar ne. Nors aišku, dar vyks komisijos darbas, tačiau viską lems Seimo narių sprendimas. 29 Darbiečiai aišku bus prieš neliečiamybės naikinimą, realu, kad ir tie 3 drąsieji, kurie kol kas veikia praktiškai kaip pozicija, galbūt ir visi 7, nes Neringa Venckienė turi panašių problemų. Tvarkiečiai gali pasielgti įvairiai, bet visai įmanoma, kad Viktoro ir nepalaikys.



Už teisinės neliečiamybės naikinimą turėtų tikrai balsuoti TS LKD, Liberalai, manyčiau, kad ir LLRA, kaip turbūt skaidriausia Lietuvos partija (čia be ironijos). Turbūt ir visi 3 mišrūnai. Sudėjus gauname 54. Mažoka, netgi tada, jeigu TT pasisakytų už Teisingumą. Taigi, viską lems LSDP. O čia prasideda įvairūs žaidimai ir kyla klausimas, kurią poziciją jie rinksis, nes Butkevičius jau ir čia parodė savo genialią savybę keisti nuomones.

UŽ NAIKINIMĄ:

1) LSDP yra ta partija, kuriai DP smukimas ir katastrofos atneštų daugiausiai naudos.

Aišku, iš pirmo žvilgsnio pagrindiniai DP priešai yra TS ir Liberalai. Tačiau šis įspūdis klaidingas. Įsivaizduokite hipotetinę situaciją - mūsų teismai dirba puikiai, DP likviduojama arba patys išsilaksto. 2016 m Seimo rinkimai. Kaip manote, kurią partiją rinksis buvęs DP rinkėjas. LSDP. Aišku, kažkiek liks TT (nors kaip jau ne kartą rašiau, manau, kad tai paskutinė jų kadencija), kažkiek gal net ir dešinieji, tačiau bent gerus 13-15 iš  procentų surinktų šiemet pasiimtų LSDP. Tada ir tradicinė valdančiųjų baimė pralošti nebūtų tokia didelė.

2) LSDP pamiltų Prezidentė

LSDP turi puikią progą pataisyti santykius su Prezidente. Aišku, tai nebūtų kažkoks kurortinis romanas, bet jie galėtų įrodyti, kad nusiteikę kurti teisingesnę ir gražesnę Lietuvą. TS LKD įrodė, kad geriausias būdas įtikti Prezidentei yra primityvus, tiesiog elgtis taip, kaip siūlo ji. O dar, kad reitingai mažiau kentėtų po nepopuliarių sprendimų, aiškinti, kad Prezidentė tam pritarė.

3) DP neturi alternatyvų.

Viktoras gali gąsdinti baisiais dalykais. Jis neturi kur eiti - pasakykite kitas frakcijas be dabartinių partnerių, kurios galbūt sutiktų dirbti kartu. Yra Drąsos Kelias, net jeigu Paksas išeitų su Viktoru, tai būtų tik niekingi 47.  Aišku, galbūt jis tiesiog trenktų durimis ir žinodamas, kad tai ne išeitis, tačiau kenkia ir LSDP.

PRIEŠ NAIKINIMĄ:

1) Negalima rizikuoti skaitlinga koalicija

Yra sukurta galingo dydžio koalicija, kuri gali pretenduoti į didesnį autonomiškumą ir ramiai atmetinėti Prezidentės Veto. 3/5 yra baisi galia. Kodėl rizikuoti to netekti dėl vyruko, kuris nors ir prisidirbęs, bet tautos mylimas, kai galima ramiai dirbti atmušinėjant Opozicijos ir Prezidentės atakas ir išsitraukiant visus pagalius iš ratų?

2) Priešlaikiniai rinkimai būtų nenaudingi

Viktoras gali būti principingas ir išeiti iš koalicijos net tada, kai DP atsidurtų politinėje aklavietėje. O LSDP sunkiai rastų koalicijos partnerių, galinčių garantuoti daugumą, vaivorykštė nelabai tikėtina, todėl pirmalaikiai rinkimai būtų itin tikėtinas dalykas. Taip, naujoji valdžia dar nespėjo susigadinti reitingų, bet rinkimai nebūtų iš karto, o per tą laiką realu juos prarasdinėti. Priešlaikiniuose rinkimuose naivu tikėtis didelio rinkėjų aktyvumo, todėl žymiai užtikrinčiau jaustųsi dabartinė Opozicija. Galiausiai vien tokios padėtis sudarymas kompromituotų dabartinę valdžią. Todėl LSDP turėtų pasisakyti prieš teisinės neliečiamybės panaikinimą.

3) Gali būti, kad prisidirbs kas nors iš savų

Pats blogiausias dalykas partijai tokiose situacijose, kad dažnai pasisakę už neliečiamybės naikinimą kitos partijos nariui, paskui to nebenori daryti, kai analogiškos problemos kyla jiems patiems, tada jau gali triumfuoti politiniai oponentai ir su džiaugsmu stebėti, kas vyks. O jeigu dar veikėjas įtakingas ir svarbus, toks, kurio nesinori aukoti... Dar ir dėl šios priežasties LSDP gali balsuoti prieš.

Taigi, situacija daugiaprasmiška. LSDP turės tam tikrų problemų abiem atvejais. Turbūt lieka išsirinkti mažiau žalingą variantą.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą