2012 m. gruodžio 13 d., ketvirtadienis

TOP 10: jų labiausiai truks Seime

Po kiekvienų Seimo rinkimų dalis iš 141 kraustosi iš Seimo viešbučio ir keliauja savo keliais. Ne visada viskas vyksta taip gražiai, nes jau ir šis Seimas per mėnesį neteko vieno nario kitu būdu - mirė Julius Veselka.

Taigi, yra ne vienas žmogus, kurio naujos kadencijos Seime truks. Vienų truks dėl to, kad jie rimtai ir produktyviai dirbo, kitų todėl, kad mėgo įdomiai pašnekėti, kitų dėl to, kad darydami nesąmones linksmino tautą. Taigi TOP 10.

1. Julius Veselka



Buvo tikras lobis žurnalistams ir aišku nuotaiką praskaidrinantis žmogus kitiems seimo nariams. Sakydavo tai, ką galvoja ir jam buvo nesvarbu, ką kiti apie tai pamanys. Jis buvo pirmas politikas, kuris labai stipriai patraukė mano dėmesį. Tai buvo 2002 metų prezidento kampanija, kai kiti kandidatai buvo santūrūs, o Veselka jautėsi kaip žvaigždė ir šoumenas. Nors pradėjus labiau domėtis politika, pirmas įspūdis nublanko, tačiau visgi tai buvo itin spalvinga asmenybė.

2. Česlovas Juršėnas

Niekada nebuvau LSDP ar Juršėno gerbėjas, bet jis visada buvo ypatingas žmogus. Nors reitingu lyderiu ir nebuvo, tačiau priminė Ireną Degutienę - visi Seimo nariai ir galybė paprastų žmonių jį gerbė ir dabar gerbia, nes jis yra sąžiningas ir neveidmainiauja.Išsiskyrė ir tuo, kad niekada per priesaiką neprašydavo Dievo pagalbos. Dabar turi planų dirbti radijuje, o tai turėtų būti įdomu visiems.

3. Saulius Pečeliūnas

Gaila, kad Seime neliko vieno iš signatarų, kuris labai nusipelnė Lietuvos valstybės atkūrimui. Ir dar todėl, kad buvo itin arti patekimo į Seimą, tačiau visgi liko už borto. Nors paskutiniu metu nebuvo itin aktyvus ir matomas, tačiau visada buvo vienas iš tų, kurie tyliai ir ramiai dirbdami nusipelno pagarbos.

4. Vytautas Bogušis

Jam tikrai pakenkė liberalų skaldymosi procesai ir tai, kaip liaudis reagavo į FNTT skandalą. Tačiau galima jį ir gerbti už tai, kad neišėjo paskui ilgametį sąjungininką Zuoką į TAIP, nors turbūt pagunda matant kokia padėtis yra LiCS buvo. Seime tikrųjų disidentų, aktyvių kovotojų už Lietuvos nepriklausomybę gretos sumažėjo.

5. Ligitas Kernagis

Paskutiniai darbo Seime metai buvo itin intensyvūs, tokios veiklios Antikorupcijos komisijos Lietuva turbūt dar neturėjo. Faktas, kad ji kišosi ir ten, kur nereikėjo arba bent jau nebuvo būtina, bet akivaizdu, kad Kernagis vienas iš tų Valinsko žmonių, kuris greičiausiai ir sėkmingiausiai adaptavosi politikoje. Dabartinė Antikorupcijos komisija turbūt nebebus tokia karinga.

6. Gediminas Navaitis

Išgarsėjo su Mikėmis Pūkuotukais, o vėliau kaip ir pasitraukė iš dėmesio centro. Tačiau toks įspūdis klaidingas, nes jis buvo vienas iš tų, kurie tikriausiai pasisėmė daugiausiai patirties per praėjusią kadenciją. Nors nebuvo itin populiarus žiniasklaidoje, tačiau ir tie retoki interviu paliko puikų įspūdį, nes jis būdamas puikus psichologas pateikdavo labai įdomių pastebėjimų apie Seimo, kaip institucijos veiklą iš psichologinės pusės. Dabar turbūt galėtų parašyti bestselerį, o gal ir ką nors dar įspūdingesnio, ypač jeigu būtų likęs antrai kadencijai.

7. Kazimieras Uoka

Petras Gražulis 2013 per Gėjų paradą gali likti vienišas kovotojas, nes Uokos Seime nebebus. Tačiau ne tai svarbiausia, nes jis apskritai yra labai įdomus žmogus. Istorikas, tačiau dėl nelojalumo režimui jam teko būti buldozerininku. Signataras, pabuvęs ir socdemu, ir žaliuoju ir nacionaldemokratu, dabar turės poilsio nuo didžiosios politikos. Dar vienas iš gvardijos, kuri visada gina savo poziciją.

8. Aleksandras Sacharukas

Atėjo kaip kovotojas už tikrą teisingumą Lietuvoje, išėjo kaip žmogus, praradęs teisę dirbti su slapta informacija ir vos per plauką skandalingai išsaugojęs mandatą. Nebeturėsime muilo operų su Odisėjo klajonėmis po Pietryčių Aziją ir Penelopo dengiamaisiais veiksmais. kad Odisėjo už klajones nenubaustų dievai.

9. Saulius Stoma

Kadencijos viduryje net neabejojau, kad Stoma politikoje ilgam ir netgi jį vertinau labai palankiai. Tačiau netrukus visu smarkumu užvirė pedofilijos byla, nuo tada prasidėjo dar įdomesnis Stomos veiklos etapas, o galiausiai viską apvainikavo įspūdingos padėjėjos paieškos. Ir iš beveik garantuotos neblogos vietos TS LKD sąraše teko eiti su Drąsos Keliu ir nors trūko nedaug, bet į Seimą nepateko. Jau išleido knygą apie savo kadenciją, yra netgi keletą romanų parašęs, po kalėjimo irgi nepalūžo, tad savo vietą gyvenime rasti turėtų. Gaila, kad taip aplinkybės susiklostė, nes jeigu ne žaliaakė, galėjo visai gerą karjerą politikoje padaryti.

10. Andrius Šedžius

Geriausias Lietuvos abiturienčių draugas, geriausias bulvarinės žiniasklaidos draugas ir nuostabus šokėjas Andrius Šedžius Seime laimės nerado. LSDP nesuprato tokio talentingo žmogaus ir jį išmetė, Salamakinas neleido šokti, ne visi žurnalistai taip draugiškai domėjosi kaip ten su ta dvyliktoke reikalai. Bet nemanau, kad jis nelaimingas dabar - visgi dabar gali ramiai šokti ir gyventi taip, kaip nori ir joks Salamakinas netrukdo.

Geltonsnapis Facebook'e

2 komentarai: