2012 m. gruodžio 27 d., ketvirtadienis

2012 politiniai Oskarai

Ką gi, pasaulio pabaiga tradiciškai neįvyko ir tradiciškai galima susumuoti, kas per metus įvyko gero ir blogo. Gaila, bet mažai dar tradicijų turi šis blogas, bet reikia jas kurti, taigi, šiandien politiniai Oskarai. Kai kurie filmai ir nominuoti aktoriai puikiai galėtų pretenduoti ir į Oskarą, ir į Auksinę avietę, bet tokie jau tie lietuviškos politikos paradoksai.



Metų filmas

„Archangelsko milijonierius“

Viktoras Uspaskichas šiemet buvo vienas iš pastebimiausių žmonių politiniame pasaulyje. Pavasraį prasidėjo agresyvi rinkimų kampanija, kuri leido puikiai pasirodyti rinkimuose, tačiau metų pabaiga buvo liūdna, nes iš Viktoro, atėmė neliečiamybę ir dar visi pikti ir agresyvus žmonės šneka, kad Darbo Parcija pirko balsus. Taigi, drama tikrai įspūdinga ir epiška.

Metų režisierius

Zenonas Vaigauskas

Rinkimai Lietuvoje kartais būna nelabai įdomūs. Niekam neįdomu, kai renkamas Europarlamentas, nuobodūs buvo keletas paskutinių Seimo rinkimų, 2008 Seimo rinkimai irgi nebuvo įdomūs, nes tada galioja drakoniški politinės reklamos apribojimai. Šie rinkimai buvo įdomūs, jie tapo dar įdomesni dėl to, kad VRK dirbo labai silpnai, kaip ir apylinkių komisijos. Šių eilučių autorius su aukštoka temperatūra turėjo kurį laiką laukti eilės balsuoti lauke, nes žmonių buvo daug, o komisija dirbo erzinančiai lėtai. Balsavimo kabinos priminė Baltarusiją, o ne ES, nes gauja pensininkų pro petį bando dairytis, ar teisingai balsuoji, jokio privatumo. O dar galiausiai balsų pirkimo skandalai. Filmas neblogas, tikrai. O dar įdomiausia, kad turbūt Vaigauskas savo pareigose liks.

Metų aktorius

Algirdas Butkevičius

Man labai patinka radviliškiečiai, nors tie, kurie ilgą laiką buvo mano mėgstamiausieji, per vienerius metus abu pabuvojo areštinėje. Dabar Lietuvoje iki pat viršūnės iškilo Algirdas Butkevičius. Žmogus, kuris yra tobulai talentingas aktorius - jo nuomonė apie atominę energetiką, apie Darbo partijos elito teisinę neliečiamybę, netgi apie kai kurių ministrų kandidatūras keičiasi maždaug 1509 kartus per minutę. Negana to, jis sugebėjo sudėtingoje Vyriausybės formavimo procedūroje nesusipykti nei su Darbo partija, nei su Prezidente ir dar pačią Dalią numušti iš reitingų karalienės pozicijų. ĮSPŪDINGA.

Metų aktorė

Živilė Pinskuvienė

Padarė puikią karjerą. Buvo išrinkta į Seimą, bet mandato neteko. Kalbama, kad būtent ji buvo apsipirkinėjimo, kuriame buvo perkami balsai iniciatorė. Žinote, juk moterys mėgsta shoping'ą. Negana to, galimai pirko balsus ir už savo vyrą, kuriam visiškai nesvarbu buvo, pateks į Seimą ar ne, juk didesnės įtakos už tą, kurią turi būdamas Vilniaus vicemeru, vargu ar galėjo tikėtis. Prie visų Ponios Živilės nuopelnų galima priskirti ir puikią sceninę  išvaizdą, kuri leidžia tikėtis svarbesnių vaidmenų ateityje.

Metų antro plano aktorius

Vydas Gedvilas

Tapo Seimo vedėju. Aišku, sunku tikėtis, kad užkels savo reitingus iki tokių, kokius turėjo jo pirmtakė, bet jį renkant Seimo vedėju, buvo pabrėžiama, kad iš darbiečių jis vienas sąžiningiausių ir kiečiausių. Galima prisiminti ir tai, kaip jis bendradarbiavo su TS LKD nariu Kazimieru Starkevičiumi Seimo rinkimuose, ragino balsuoti vienas už kitą antrame rinkimų ture. Tačiau, tai, kaip jis vadovavo Seimui per paskutinę prieškalėdinę savaitę, įrodė, kad DP jam neleis būti pirmo plano aktoriumi, nes yra svarbesnių ir įtakingesnių.

Metų antro plano aktorė

Ingrida Šimonytė

Nemėgo viešumo, bet kai kameros būdavo nukreipiamos į ją, dažnai būdavo galima išgirsti įspūdingų citatų. Beveik ketverius metus, sunkiomis valstybei sąlygomis, kai nebuvo galima pinigų švaistyti bet kur, o pagundų tai daryti būdavo, sugebėdavo įrodyti visiems, kad to daryti tikrai negalima. Turėjome Vyriausybę, kuri išsilaikė visą kadenciją. Jeigu Finansų ministerijai būtų vadovavęs silpnesnis žmogus, galėjo viskas baigtis gerokai blogiau.

Blogiausias filmas

„Gelbstint neeilinį Palaitį“

FNTT skandalas buvo labai svarbus politinis įvykis, Jis įkalė paskutinį vinį į LiCS karstą, galutinai nubaidė reikšmingą dalį liberalaus elektorato į LRLS glėbį. Jeigu ne FNTT skandalas, tikėtina, kad abi pagrindinės liberalios partijos būtų surinkusios gana panašų balsų skaičių ir abi likusios už Seimo borto. Kitas dalykas - pirmą kartą susvyravo Prezidentės reitingai, kuriuos galutinai numušė porinkiminiai įvykiai. Nors „Palaitis ne prie ko“ pabuvo trumpai, bet Prezidentė sugebėjo išsisukti iš situacijos gana elegantiškai tačiau tai buvo svarbi jos populiarumo nuosmukio pradžia.

Blogiausias režisierius

Artūras Zuokas

Savaime suprantama, kad legendinis oranžinis Viliniaus meras tikėjosi ant balto žirgo paimti Seimo tvirtovę ir ten susisodinęs sau lojalius žmones kurti naują Lietuvą, pagrįstą liberalia ekonomika ir krikščioniškomis vertybėmis. Tačiau nepagalvojo apie tai, kad jo projektai visiems atsibodo. O galiausiai nepagalvojo, kad jo mylimiems vilniečiams tikrai nepatinka šilumos kainos, a la novatoriški, bet gana brangūs taksi ir, kad mažai ką dominą jo oranžinės avialinijos. Ir aišku, nuobodūs niekuo neišsiskiriantys veidai partijos pirmajame dešimtuke.

Blogiausias aktorius

Rolandas Paksas

Paliktas už Seimo ribų, beviltiškai pasirodantis debatuose, legendinis lakūnas ir mylimas Prezidentas Rolandas jau sunkiai tinka atlikti savo senąjį gerąjį kovotojo už Tvarką ir Teisingumą įvaizdį. Kuo toliau, tuo labiau pradeda atrodyti, kad jis net ir TT labiau trukdo, nei padeda. Taip, turbūt faktas, kad jis negalėjo dalyvauti rinkimuose atstūmė 1-2 procentus potencialių partijos gerbėjų, tačiau Valentinas Mazuronis žymiai solidžiau sugeba paaiškinti, kaip pensininkus veš į Mačų Pikču, nei Rolandas. O derybose dėl koalicijos  Mazuronis jau akivaizdžiai buvo Nr.1 ir sugebėjo išsimušti pelningą Aplinkos ir įtakingą Vidaus reikalų ministerijas.

Blogiausia aktorė

Neringa Venckienė

Tikėjausi, kad Lietuvoje teisėjai yra artistiškesni. Kol mažai kalbėjo apie politiką, tai dar atrodė, kad visai gal iš jos ir gali išeiti gana normali politikė. Per rinkimų kampaniją, kai reikėjo pradėti kalbėti ne tik apie Drąsių ir mergaitę, iš karto neliko jokio gero įspūdžio. Dar įspūdingiau buvo, kai išrinkus į Seimą Venckienė pradėjo kalbėti, kad jie nėra Opozicija, nes oponuoja ir Opozicijai, o ji, kartu su Varkala ir Vasiliausku iš karto ėmė balsuoti kaip valdančioji koalicija. Aišku, kodėl Venckienė nepasitiki teismais. Jeigu ten visi panašūs į ją, aš irgi nepasitikiu.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą