2012 m. gruodžio 31 d., pirmadienis

Įdomiausios 2013 politinės intrigos

Už nepilnų 8 valandų prasidės Nauji Metai. Kadangi pasaulio pabaiga neįvyko, vėl politikai turės pasinerti į įprastinę rutiną, tačiau įdomių įvykių pristigti neturėtų. 5 įdomiausios politinės intrigos:

1. Kas taps Vokietijos kancleriu?



Angelos Merkel galimybės išlikti įtakingiausia Europos politike nėra didelės. Sunku tikėtis, kad jos vadovaujama partija laimės rinkimus taip, kaip tai padarė 2009, kai galėjo dirbti su  gana artima Laisvųjų demokratų partija ir netgi 2005 scenarijaus pakartojimas, kai buvo sudaryta didžioji koalicija su socialdemokratais ir joje dominavo krikščionys demokratai būtų didelė sėkmė. Socialdemokratų lyderis Peer Steinbruck vienas populiaresnių politikų šalyje, be to, ekonomistas, todėl turėtų būti įdomi ir sunkiai prognozuojama kova. Laisvieji demokratai ankstesnės sėkmės pakartoti neturėtų, bet tikėtina, kad gerai pasirodyti gali žalieji, tradiciniai socialdemokratų partneriai valdžioje, kaip ir kraštutinesnė Kairės partija.

2. Kas laimės Italijos parlamento rinkimus?

Pretendentai yra treji - galbūt į valdžios viršūnes grįš ir vėl vienintelio prieš II pasaulinį karą gimusiu premjeru taps Silvio Berlusconi, sėkmė gali nusišypsoti Mario Monti blokui, bet realiausia, kad laimės socialistai. Praėjo tie laikai, kai Silvio savo bloke koncentravo praktiškai visą dešiniųjų jėgų spektrą, itin situaciją blogina nesutarimai su įtakinga dešiniųjų Šiaurės lyga. Mario Monti vertinimas įvairiai kaip politikas, bet išlieka vienu gerbiamiausių žmonių šalyje. Dabartinės jo koalicijos nariai kartu sudėjus turėjo 64 vietas 630 vietų parlamente, jų skaičius po rinkimų turėtų išaugti, bet turbūt ne iki tokio lygio, kad Monti blokas turėtų galimybes tapti nugalėtojais. Iš esamos situacijos nugalėtojais išeiti daugiausiai šansų turi kairieji - tradiciniai Berslusconi projektėlių oponentai, jų lyderis Bersani turi puikius šansus tapti premjeru. Nesėkmė rinkimuose gali lemti Berlusconi politinės karjeros pabaigą.

3. Ar atsigaus Grybauskaitės populiarumas?

Smūgių šiemet netrūko - pirmasis buvo FNTT skandalas, kai prezidentė rėmė pralaimėjusią ir nepopuliarią pusę, baigiant Seimo rinkimais, kai gudrusis Butkevičius išlaviravo taip, kad ir DP ir Prezidentė turėjo nusilenkti jo valiai - DP lyderiai liko be postų, bet valdžioje. Žmonėms pagaliau pradėjo kliūti tai, kad Prezidentė labai palaiko TS LKD, kurie visgi nėra mylimiausia partija Lietuvoje. Todėl nuo jos nusigręžusieji turbūt yra kairiųjų rėmėjai, kurie iki tol prezidentei simpatizavo. Taigi, laukia sunkūs metai. Ir nors vis dar sunku įsivaizduoti, kad 2014 Prezidentė gali būti neperrinkta, bet tokia tikimybė išlieka visada.

4. Ar valdžioje liks tos pačios partijos?

LSDP liks. Be jų koalicija iš esmės neįmanoma, nes nepanašu, kad artimiausiu metu Kubilius pradės važinėti dviračiais su Viktoru. TT tikrai pasuks į šoną iki 2016, nes jie nenori išnykti iš politinio žemėlapio, o sugebėjimas pasiūlyti kažką daugiau rinkimų kampanijos eigoje negu „Valdžia bloga, Tvarka bus“ yra absoliučiai nulinis. Bet turbūt dar kitais metais TT koalicijoje dirbs. LLRA irgi liks, nebent reikėtų formuoti kardinaliai naują koaliciją, kurioje jų buvimo nepageidautų dešinieji. DP likimas priklausys nuo įvairių teismų procesų ir Viktoro nuotaikų kaitos, o būti gali visko. Galimi naujokai valdžioje - bailusis Drąsos kelias, bent jau ta pusė jo, kurie savaip supranta oponavimą ir pozicijai ir opozicijai. Jie galėtų užkamšyti, pavyzdžiui, TT netektį. TS ir LRLS? Nebent tada, jeigu pebėgėlių bus daugiau nei 2 partijos ir dešiniesiems nebus naudingi Seimo rinkimai.

5. Kiek dabartinių ministrų šoks ministerijų kalėdiniuose baliuose 2013 gruodį?

Net ir darant prielaidą, kad koalicijoje visos partijos dirbs ir po metų, tikėtina, kad bus naujų herojų Vyriausybėje. Galbūt tarp pirmųjų aukų bus Šadžius, jeigu ministerijai vadovaus taip pat diskretiškai, kaip anksčiau, kai pražioplino krizę, gal Birutis ar Pabedinskienė, nes neapleidžia įspūdis, kad patvirtinti iš didelės bėdos, gal kas nors kitas. Bet nemanau, kad visi 14 dirbs ir kitais metais.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą