2014 m. spalio 15 d., trečiadienis

Vilniaus mero rinkimai - ko tikėtis?

Tiesioginiai merų rinkimai, su visa savo galybe ydų, kurias jau esu aptaręs (ir su beveik 100 procentų garantija, kad ši labai netobula sistema 2019 metais bus kitokia) atneša ir gerų naujienų. Savivaldos rinkimams bus suteiktas didesnis svoris, nes lietuviai už žmones mėgsta balsuoti labiau negu partijas. Aišku, gal sėdint Vilniuje nelabai įdomu, kas bus Rietavo ar Lazdijų meras, bet nacionalinio masto intrigų bus. Viena iš jų - mūšis dėl Vilniaus. Šiandien - galimi ir esami jo dalyviai ir pirmosios prognozės.



Dešinė

Mantas Adomėnas TS-LKD

Kaip ir daugelyje rinkimų, kuriuose svarbios asmenybės, matomas partijos nenoras ar nesugebėjimas rasti žmogaus, kurį būtų galima kelti ramia širdimi žinant, kad jo rezultatas gėdos nepadarys. Misija Dargužaitė ir Misija Šimonytė nepavyko. O šiai dienai sunku pasakyti, kas bus tas laimingasis arba nelaimingasis, kuriam teks ši garbė, o nepavykus pasiekti gero rezultato - gėda. Apsistokime ties gana realia pirmine kandidatūra - Manto Adomėno. Kaip ir kai kurie politikai, minimi tarp kandidatų, yra Seimo narys ne pirmą kadenciją, patirties ir žinomumo yra. Yra ir dalis TS-LKD rinkėjų, kurie ištikimai balsuos už bet kurį žmogų, kurį kels partija. Yra ir grupelė vadinamojo internetų elito, kuriai jis šalia Remigijaus Šimašiaus turbūt bus vieninteliai, „už kuriuos įmanoma balsuoti“. Bet įtariu, kad tokio elito favoritas visgi būtų Šimašius. Ir dar yra grupė TS-LKD elektorato, kurie gyvenime už Adomėną nebalsuotų dėl kai kurių jo asmeninių savybių. Save priskirčiau prie pastarųjų. Ir kadangi centro dešinė turi Šimašių, nematyčiau didelių galimybių patekti į antrą turą.

Remigijus Šimašius LRLS

Stipriausia figūra centro dešinėje. Ir nors dalis TS-LKD elektoratu yra iš principo antiliberalūs, tie, kurie nemėgsta Adomėno, savo balsus turėtų atiduoti Šimašiui. Savivalda nėra ta sritis, kurioje žmonės prieš atiduodami balsą galvoja apie gėjų santuokas ar abortus. Galvojama daugiau piniginėmis ir ūkinėmis kategorijomis. Na, kalbant apie Adomėną, jis iš principo nepanašus į ūkininką, kaip turbūt 99 procentai filosofų. Šimašius irgi nelabai, bet vykdomojoje valdžioje tvarkėsi neblogai, visuomenėje yra pakankamai gerbiamas ir neprisidirbęs, kad  galėtų pasiekti antrą turą. Ir be abejo - internetų favoritas.

Naglis Puteikis

Renkasi tarp Vilniaus ir Klaipėdos. Įsivaizduočiau jį kaip konkurentą Paksui, kuris gali gal ir būti naudingas kitiems dešiniesiems, nes dar kartu truputį atiminėtų balsus ir iš kairės. Šimašiui turbūt pavojingas mažiausiai, šiek tiek Adomėnui. Daugiau negu 6 procentų, gautų Vilniuje prezidento rinkimuose negautų.

Kairė

Artūras Zuokas LLS

Zuoką galimą dėlioti kur nori, tinka visur. Kad jo partija iškovos daug mandatų, netikiu. Bet kadangi kairėje apart Pakso nesimato daugiau solidžių kandidatų, ne vienas kairiųjų rinkėjas turbūt galėtų ramiai pasirinkti vis dar jauną ir gražų Zuoką, kuris aišku, kaip visada prieš rinkimus, pateiks naujų idėjų pluoštą. Tai iš principo nėra blogai, dalis tų idėjų puikios, bet Zuokas visada sustreikuoja, jeigu reikia viską padaryti tvarkingai ir iki galo. Jis tikrai nėra ūkinio tipo politikas, nors ir amžinas Vilniaus meras. Manau, kad į antrą turą pateks, nes kairėje didelių alternatyvų nėra, o kad dvi dešiniosios partijos padarytų visas kairiąsias, netikiu.

Gintaras Paluckas LSDP

Nėra blogiausia, ką gali pasiūlyti LSDP. Bet nėra gerai žinomas, turėjo problemų su teisėsauga. O LSDP rinkėjai jau ne kartą įrodė, kad ne visada remia tuos žmones, kuriuos kelia partija. Jeigu kandidatuos dar ir Paksas, bus toli nuo lyderių ir greičiausiai surinks gerokai mažiau balsų, negu jo partija.

Jonas Pinskus DP

Neįkvepiantis politikas, neįkvepiantys ir partijos reitingai. Bus vienas autsaiderių ir gelbės tik iki grabo ištikimi DP rinkėjai, kurių dalis tikrai paremtų ir Paksą.

Rolandas Paksas TT

Nors Rolio, kaip didžiausio Lietuvos kankinio nuo šv. Brunono laikų mitas išsikvepia, prielaidos naujam skrydžiui yra. TT reitingai nacionaliniu mastu labai neblogi, pagrindiniai tiesioginiai konkurentai Pinskus ir Paluckas yra gana blankūs ir bent jau dalis DP fanų jį paremtų. Labai didelė problemą Paksui galėtų tapti Puteikis, jeigu jis nuspręstu pasirinkti Vilnių ir surinktų savo prezidentinius 6 procentus. Jeigu ne - bus labai rimtas konkurentas Zuokui.

Valdemaras Tomaševkis/Renata Cytacka LLRA

LLRA rinkėjai gana lojalūs, tai didelis pliusas bet kuriam LLRA. Bet nesu tikras, kiek tai paveiktų balsus už asmenybes. Čia nėra Vilniaus rajonas ar Šalčininkai, kur galima taikyti įvairias patronažo technikas. Kad Cytacka gali įkvėpti tik kraštutinius lietuvofobus, esu tikras, tokiu atveju, nemažai lenkų turėtų pasirinkti Paksą arba Zuoką. Tomaševskis galėtų patekti į antrą turą ir ten būti sutriuškintas.

Nepartiniai ir neaiškūs

Milda Dargužaitė

Pradėjo gražiai, kaip gera, graži, jauna ir teisinga, atsiribojanti nuo partijų. Lyg kalbino ją konservatoriai užkariauti Vilnių, paskui kažkas net apie socdemus prabilo. Bet ji neišnaudojo savo neblogų startinių pozicijų ir jau dabar ją pradėjo visi užmiršti. Nemanau, kad turi šansų. 

Antras turas

Mano spėjimas būtų Šimašius prieš Zuoką, jeigu dalyvauja Puteikis.

Arba Šimašius prieš Paksą, jeigu Puteikis nedalyvauja.

Manau, kad dešinieji šiuose rinkimuose daugiau vienysis aplink Šimašių, nebent kažką sensacingo išmestų TS LKD.

Kairiųjų stovyklos čempionas mažiau nuspėjamas, o tai gali stiprinti ir Tomaševskio šansus.

Antro turo neprognozuočiau, nes jau ten visa kova prasidės iš naujo.

Tik manau, kad dešinieji turėtų statyti už Tomaševskį pirmame ture, nes jeigu jis bus antrame, jame jau intrigos nebus.

Laukia dar 4 mėnesių įdomybių :)

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą