2013 m. spalio 9 d., trečiadienis

Viktoro protu nesuprasi Nr. 15346456853

Jau praėjo savaitė nuo tos didingos dienos, kurios pavakare pasigirdo nuostabi žinia - mūsų Seimo vicepirmininkas nesisės už grotų, nes jis jau rytoj bus nebe šiame poste. OK, visi laimingi, bet traukiasi ir Gedvilas. Nu irgi lyg ir OK, nes Lietuvoje yra mada nemėgti DP, nors Gedvilas žmogus normalus.



Taip atrodė Lietuva prieš savaitę, kol neišaušo ketvirtadienis. Tada TS LKD ir LRLS pradėjo virškinti situaciją ir suprato, kad nėra viskas jau taip gražu ir pūkuota. Faktas, kad Pozicija turi pasiūlyti visišką padugnę, kad Opozicijos kandidatas turėtų šansų laimėti Seimo pirmininko rinkimus. Pasiūlė Loretą Graužinienę, kuri nei pro kur neatrodo geresnė už Gedvilą. Bet ne padugnė, čia aišku, todėl ir tapo Seimo vedėja. Gaila, kad ne Gentvilas, kuris buvo iškeltas Seimo rūkykloje, bet tokia lemtis.

Didieji Lietuvos rusai visada mėgdavo, kai būdavo visiškai neaišku, kas vyksta jų reikaluose. Antonovas įdomiai nusipirko Snorą, Romanovas atleidinėdavo futbolo ir krepšinio klubų treneris, žaidėjus siuntinėdavo iš Minsko ir Kauno į Edinburgą ir atgal taip, kad būdavo kartasis sunku prisiminti, kur kas lošia. Kai Viktorui svyla padai, imasi to paties.

Aiškiausia dėl Gapšio. Nors aš laikausi tos pozicijos, kad jis turi teisę luktelėti iki apeliacijos išnagrinėjimo pabaigos, bet visgi nelabai gražu tai būtu tokiu atveju, jeigu jis liktų kaltas. Viktoras tikrai nėra tiek tikras savo pergalėmis, kad galėtų būti ramus dėl tokio scenarijaus. Partijos reitingai nežiba - 9,1 procento nėra daug. Todėl karštligiškai pasodinęs Vytą (kaip jis sakė tiesioginiame LRT eteryje) į partijos šefus, atsitokėjo, kad nėra pats išmintingiausias sprendimas. Gapšys žmogus jaunas, ambicingas, kad nesijaustų nuskriaustas, bus frakcijos seniūnu. Labai gražu ir teisinga. Jeigu netyčia jį išteisintų, tuomet visai nuostabu. Kaip politikas, jis atrodo visai neblogai. Kaip ir ankstyvoji Zuoko versija, būtų nuostabus žmogus, jeigu nebūtų bėgęs į Lenkiją. Šiuo atveju, būtų nuostabus žmogus, bet per geras Viktoro jaunasis bičiulis.

Dėl Graužinienės tapimo Seimo vedėja, geriau ji tiktų vesti sveikinimų koncertus. Bent jau pirmoji jos kalba tai įrodė. Bet kodėl tapo partijos pirmininke (laikinąją), viskas aišku. Lojalus Viktorui žmogus, problemų nepridarys (Viktorui), jautriai pabendraus su žurnalistais, jeigu elitą susodins ir ištikimai lauks Viktoro, kaip Penelopė Odisėjo, jeigu jau Viktorą blogieji žmonės pasodins. Dizaino ir stiliaus prasme ji grįžo į Prezidento rinkimų laikus, tai face'ą partiją išlaikys. Bet Seimo vedėja, čia jau rimta. Jeigu toliau kabinėsis prie žurnalistų, reiškia, kad taip ir liks Vedėja, kuri ištikimiau už Gedvilą laikysis Partijos ir Viktoro kurso ir truputėlį svaigs nuo naujos galios. O dabar jos neišklibinsi iš šio posto niekaip, nebent Viktoro taikoma rotacija yra dar sudėtingesnė.

Gedvilas a la pavargo nuo visuomenės dėmesio. Jis buvo Seimo Pirmininkas, ne Vedėjas. Ramus, galvojantis ką kalba (dažniausiai). Paslydo kelis kartus ir viskas. Aišku, laikėsi Viktoro linijos, bet tikrai buvo vertas pagarbos žmogus. Tam tikra prasme, logikos truputį yra. A la Vydas + Vytas yra komanda, pirmininkas ir pirmasis jo pavaduotojas, Vytą prigavo, traukiamės abu, nes mes gi esame komanda. Peršasi LKF skandalo pavyzdys - išeina Sabas, išeina ir Guoga, Kazlauskas, Motiejūnas.  Bet skirtumas esminis - visi žinojo, kad Vytui teisėsauga gali prikirpti uodegą. Todėl peršasi viena išvada - truputį per daug nepriklausomas. Dabar bus pirmas pavaduotojas. Turbūt jį užkniso šiokia tokia žiniasklaidos isterija dėl jo vestuvių, galbūt iš tikrųjų jis taip nori būti Europos parlamente? Tačiau realiau, kad kaip ir Vyto atveju - kompensacija už tai, kad Viktoro machinacijose reikėjo jį nuimti. Nenustebčiau, jeigu europinių rinkimų DP sąraše būtų Nr. 1.

Kam reikėjo kėdžių perstumdymo? Kad partija neišsibėgiotų po to, kai Viktorą uždarys? Kažin, gal ir bijo jis to, bet nelabai realu. Partija didelė, narių daug. Teismas jos neuždarė (ačiū Dievui), visi nariai neturi kentėti dėl vieno, kad ir svarbiausio machinatoriaus. Yra rimtų veikėjų savivaldos lygmenyje, tame pačiame Seime. Graužinienė graudensis, kai Dvasinis lyderis taps kaliniu, bet lažinuosi, kad partiją išsaugos. Turbūt Viktoro pagrindinis tikslas buvo turėti nuolankesnį žmogų antrame poste šalyje. Turės. Bet Viktoro proto nesuprasi, todėl tikruosius galus suvesime turbūt negreit, gal ir niekada. Nes jų gali ir nebūti. :)

Geltonsnapis Facebook'e


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą