2014 m. gruodžio 15 d., pirmadienis

Gyvenimas koalicijoje: be LLRA ir besiruošiant teismams

LLRA pasitraukimas turbūt nenustebino nieko. Aišku, jie buvo geri partneriai tuo, kad užtikrino tvirtesnę daugumą parlamente ir šiaip, kaip sakė Butkevičius, kone viskam pritardavo Koalicijos taryboje.



Problemos prasidėdavo jau po to, kai anksčiau viskam pritarę, už valandos žiniasklaidai ištransliuodavo, kaip viskas blogai ir kad jie tikrai išeis.

Kita problema susijusi su tuo, kad net jeigu jiems iš tikrųjų ir ne visos lenkų tautinės mažumos patiriamos problemos rūpi, bet be to jie negalėtų išgyventi kaip partija, todėl naujų problemų paieška tokiai politinei jėgai yra būtina. Ir netikiu, kad jie turi taip mažai fantazijos, kad užtektų W ir dvikalbių lentelių ir prasidėtų ramybės ir klestėjimo era.

Eidami į koaliciją jie sakė, kad yra vienintelė korupcija nesusitepusi partija. Išeina lygiai tokie patys, nes tai, kad partiniai lengviau tampa mokyklų vadovais ir t.t. Lietuvoje nėra korupcija ar klientelizmas, o labai normali ir įprasta praktika.

O kiti dalykai pakito. Buvau vienas iš tų, kurie manė, kad gali būti taip, kaip Vilniaus miesto savivaldybėje, kur LLRA yra turėję šilkinių partnerių koalicijai formuoti reputaciją. Duodi vicemero postą ir ramiai dirbs, niekam nekrisdami į akis, skandalų nekels. Tačiau viena yra Vilnius, kur lenkų kad ir daug, bet tai nėra probleminė sritis Lietuvoje, kita kai dirbama nacionaliniu lygmeniu ir reitingus tai lemia labiau negu Vilnius, kur gali sau leisti prabangą ramiai darbuotis.

LLRA tiesiog privalėjo palikti koaliciją. Nes kas nors tikrai pasinaudotų proga paklausti 2016 - jeigu Lietuvoje lenkams taip blogai, tai ką LLRA ketverius metus veikė valdžioje.

Liko 3 partijos. LSDP situacija po LLRA pasitraukimo atrodė tobula. Apvaldyta DP ir gana rami TT.

Bet dabar TT gali atsidurti teisiamųjų suole. Mazuronis, kuris įrodė, kad TT gali konstruktyviai ir sėkmingai dirbti valdžioje, beviltiškai pralaimėjo partijos pirmininko rinkimus revanšistui Paksui, nors anksčiau būtų ženklų, kad konstruktyvioji partijos dalis didina įtaką. Nors pats skandalas ir leido LSDP ir Prezidentei į ministrus prastumti Skvernelį, paskutinę minutę Skaistgirys netapo kandidatu į Vilniaus merus, TT dabar vėl galės kurti naują mitologiją, kaip juos vėl skriaudžia. O tai vėlgi sunkiai asocijuojasi su valdžios turėjimu.

Sprendžiant iš to, kad DP byla (tiesa ir dėl objektyvių priežasčių) nejuda, o Loreta rodosi kartu su Dalia ir netgi jai antrina, tretina ir ketvirtina, o Viktoras iš ekranų beveik išnyko, DP dabar yra stabilesnis partneris. Vėlgi, nesunkiai įsileidžia nepartinius ministrus, galbūt tuoj išgirsim ir kažką panašaus, kaip Mazuronio mėgta Grybauskaitės kritikų gėdinimą.

Taigi, 2014 pabaigoje Butkevičius turėtų miegoti ramiai. Bet TT byla dar gali pažerti staigmenų, kurios pajėgtų paklibinti koaliciją.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą