2014 m. gruodžio 22 d., pirmadienis

2014 metų politiniai Oskarai ir avietės

Jau tradicinis įrašas metų pabaigoje - Oskarų ir aviečių dalybos. Metai tikrai buvo turiningi, filmų buvo bet kokiam skoniui.



Metų filmas

„Šioje šalyje nėra vietos partiniams“

Viskas prasidėjo prognozuotai - nepartinė Grybauskaitė tapo Prezidente, o pagrindinę sensaciją sukūrė nepartinis Puteikis. Dar neseniai buvęs nepartiniu Antanas Guoga tapo EP nariu, sukurdamas didžiulę sensacingą LRLS pergalę ten. Metų pabaigoje TT ir DP sensacingai savo ministrais pasirinko Roką Masiulį ir Saulių Skvernelį, o visuomenei teliko įžvelgti, Prezidentė ar Premjeras taip patvarkė reikalus. Galiausiai tiesioginiai merų rinkimai paskatino dar vieną nepartinių kandidatų bangą. Taigi, filmas gali turėti įdomią antrą dalį kitais metais, nes anot Vilmorus/Lietuvos ryto, dabar partijomis pasitiki 7,6 procentai rinkėjų.

Geriausias metų režisierius

Eligijus Masiulis

LRLS seniai galėjo tokie laimingi laukti 2015-ųjų. Masiulis gal ir nėra pats talentingiausias režisierius, bet pasirinko tobulą aktorių pagrindiniam vaidmeniui - Antaną Guogą, kuris apvažiavo pusę Lietuvos, yra Kleizos ir Valančiūno bičiulis, o dar negana to vedė gana jauną blondinę. Aišku, jog visuose rinkimuose antrasis Uspaskichas, kaip gana pelnytai jį pakrikštijo žiniasklaida, dalyvauti negalės ir nenorės. Tačiau pačiai partijai bus lengviau. Į juos bus žvelgiama kaip į rimtą politinę jėgą, už kurią balsuodamas nešvaistai savo balso, nes ji gali pretenduoti į valdžią. Taigi, 2015 m. gali būti dar viena sėkmės istorija, nors jau turbūt kiek kuklesnė. Tad režisieriui Masiuliui reiks naujų triukų ir geresnių, negu tie, kuriais jis pats save pasisveikino su gimtadieniu.

Geriausias metų aktorius

Antanas Guoga

Dar visai jaunas, bet su jaunesne blondine pašonėje. Žaidžia pokerį ir krepšinį, daug pinigų skiria labdarai. Augina barzdą. yra prie bajerio. Viktoras visiems pradeda atsibosti, Antanas dar ne. O savo rolę atliko tobulai - LRLS sulaukė neįtikėtinos sėkmės.

Geriausia metų aktorė

Loreta Graužinienė

Jai buvo sunku, nes scenarijus pjesės viduryje pasikeitė radikaliai. Teko nusimesti juokdario kepurę ir pradėti girti prezidentę, išmokti pasidalinti su ja scena ir nebevažinėti į Maidaną. Ryškių vaidmenų šiemet trūko, tad tenka įvertinti šį, kuris palyginus su pernai, gerokai sumenko, bet tapo sudėtingesnis. Dabar Loretą sekioja mažiau kamerų, nes niekam nebeįdomu išgirsti, kaip ji dabar kone visais klausimais kartu su Prezidente.

Geriausias antro plano aktorius

Naglis Puteikis

Jau vien neklystantis Google parodė, kad Puteikis buvo vienas įdomiausių reiškinių Lietuvos politikoje 2014-ais. Nepartinis, klaipėdiečių mylimas, o TS LKD ne kartą baustas, Afganistano karo veteranas, turėjęs problemų su alkoholizmu tapo nemenka sensacija. Liko iš karto už Paulausko, Balčyčio ir Grybauskaitės nugarų įveikė Zuoką, Tomaševskį, ir legendinį Ignalinos žmonių merą Ropę. Iki geriausio metų aktoriaus titulo truktų turbūt tik naujos partijos, tačiau kol kas per savo politinę karjerą įrodė, kad gali būti aršus kritikas, o ne kūrybingas statytojas.

Geriausia antro plano aktorė

Dalia Grybauskaitė

Vaidmenų ji šiemet turėjo daug, jų buvo ir labai didelių, tik pastarieji nebuvo labai įsimintini, nes jau senokai buvo aišku, kad ji taps Prezidente. O tas antraplanis vaidmuo yra retorikos pasikeitimas. Nuo kalbų, kad nėra tokio įsipareigojimo kaip 2 procentai gynybai iki aiškaus siekio, kad tai buvo realybė. Nuo to, kad Adamkaus užsienio politika buvo neprotinga iki dabartinės padėties, kai Ukrainoje vėl bet kam garbė būti lietuviu, nors ir Lietuvos vaidmuo tikrai mažesnis, negu Rožių ar Oranžinėje revoliucijoje. Kadangi Lietuvoje ne tiek ir daug kas pastebėjo, kad kažkas keičiasi, tai tenka apdovanojimas už antraplanį vaidmenį.

Blogiausias filmas


CSI Vilnius

Pasiklausius TS LKD vadovų, atrodo, kad kandidatų į Vilniaus merus atranka buvo demokratijos pavyzdys, o dėl posto kovojo tikros legendos - Šimonytė, Adomėnas, Majauskas, Benkunskas, Šedbaras, Anušauskas ir t.t. Deja, iš šalies viskas atrodė gerokai liūdniau. Taip, TS LKD kandidatai nebuvo labai blogi, tačiau jie nėra tokio mąsto žvaigždės, kokių reikalauja rinkimų sistemos pokytis. Todėl ta tariamai monumentali ir demokratiška kova buvo truputį juokinga. Panašu, kad meru norėjo būti Adomėnas, bet pats persišovė sau abi kojas - pirmą laidoje Dėmesio centre, antrą Zuoko kabinete. Šimonytė nenorėjo ir tai pareiškė du kartus. Dargužaitė iš partijos pasididžiavimo ir sėkmės istorijos, kad būtent TS-LKD žmonės ją parvežė į Lietuvą tapo vos ne nekenčiamiausia figūra, nebūtų galima sakyti, kad visiškai nepelnytai. Majauskas jau irgi kartą buvo pareiškęs, kad nekandidatuos, Seimo narių motyvacija irgi abejotina. Bet Profesorius pasirinko Majauską, o partiečiai subalsavo teisingai. Visą tą laiką Zuokas, Šimašius jau gana rimtai dirbo. Viskas buvo panašiau į CSI: surask žmogų ir kaip nors įrodyk, kad jis užtektinai kaltas, kad prisiimtų bausmę vesti TS LKD sąrašą rinkimuose.

Blogiausias režisierius

Rolandas Paksas

Visiems jau nusibodo garsioji jo kankinystės istorija. O jis kilus VRM skandalui elgiasi beveik taip pat, kaip 2004 m. ir dar bando į Vilniaus merus stumti Skaistgirį, paskui Gražulį, kas šiuo atveju jau truputį geriau. Žodžiu, kuriamas naujas filmas apie tai, kad visi niekšai bando pakirpti erelio sparnus. Tik biudžetas šį kartą kuklesnis ir siužetinė linija pabodusi.

Blogiausias aktorius

Zigmantas Balčytis

Na, niekaip neįtikino, kad nori būti Prezidentu. Visiškai nepanašu. Visi tikėjosi kovos, o jos buvo minimaliai. Porą aštresnių interviu ar straipsnių, o debatus labiau praskaidrindavo kai kurie kiti konkurentai, o ne pagrindinis. Manau, kad Balčyčiui buvo sunku, bet jis kentėjo, nes tikėjosi, kad gaus atlyginimą - postą EK. Neteko ir to, laimei, dar penkerius metus kals pinigus EP.

Blogiausia aktorė

Rimantė Šalaševičiūtė

Nesupranta savo vaidmens. Neužtektinai talento. Neaišku, kur turi stovėti - ar scenos kairėje, ar viduryje, ar dešinėje. Kartu kalba apie vaikų eutanaziją, medikamentinį abortą, liberalų pagalbinio apvaisinimo įstatymą, tačiau ir apie 72 valandų tarpą. Neslėpdama kad rūko, pritaria draudimui rūkyti balkonuose. Daugumai to, apie ką čia rašau, nepritariu, bet net jeigu ir pritarčiau, viskas daugiau negu keista.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą