2014 m. kovo 20 d., ketvirtadienis

Lietuvos saugumas: ambicijos ir nekompetencija pavojaus akivaizdoje

Pastaruoju metu Lietuva ypač jaučiasi pažeidžiama. Įvykiai Kryme parodo, jog Rusija yra pavojinga ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Tačiau tokiame kontekste ne vienas dalykas atrodo keistai ar juokingai.



Pradėkime nuo sausio 13 bylos. Praėjusią savaitę buvo suimtas vienas įtariamasis. Nuostabu, nes seniai jokio rimtesnio postūmio į priekį nebuvo. Trumpai pasidžiaugėm ir vėl visi į Ukrainos įvykius sutelkėm dėmesį. Mažai kas atkreipė dėmesį į tai, jog suimtasis turėjo Lietuvos vizą. Lankėsi čia ne kartą. Įtariamieji karo nusikaltimais gauna vizą ir ramiai važinėja, o paskui netikėtai supakuojami? Tiesiog įspūdinga. Net truputį gaila žmogaus, nes jeigu ne mūsų reguliavimo spragos, nebūtų jis gavęs vizos ir jau konsulate būtų sužinojęs, kad svyla padai. Dabar žmogus turbūt tikėjosi ramiai apsipirkti ar dar ką nors smagaus nuveikti ir staiga buvo supakuotas.

VSD pradėjo kalbėti apie pavojingus prieš Lietuvą veikiančius elementus. Irgi įspūdinga. Truputis pavardžių, truputis nuotraukų. Susidaro įspūdis, kad tiesiog reikėjo pagąsdinti tautą prieš rinkimus. Nes jeigu viskas yra rimta, tai mūsų piliečiai dar iki viso šito burbulo turėjo būti smagiai surankioti iš visų pakampių į areštines ir apkaltinti Tėvynės išdavimu, o diplomatų paprašyta išvykti, jeigu mes iš tikrųjų nenuolaidžiaujame Rusijai. Matyt viskas gerokai klampiau yra. Dabar tiesiog dalis žmogelių sužinojo iš žiniasklaidos, kad pateko į saugumo akiratį. Na ir kas. Du variantai - arba jie apžmeižti, jeigu dar niekas jų nepasodino arba bus leidžiama jiems persiauklėti, pradėti dirbti Lietuvai ar pabėgti. Bet kokiu, atveju, nesolidu.

Pats Gediminas Grina nuostabus veikėjas. Neseniai turbūt sugalvojo lietuviams drausti į Rusiją vykti „Kiekvienas asmuo, kuris ar turizmo tikslais, ar verslo tikslais kažkokiu būdu vyksta į Rusiją, kažką tai daro – tai automatiškai gali būti traktuotina kaip grėsmė. Kadangi niekas nežino, ką jis ten daro, ką jis ten veikia. Niekas nežino, kas su juo kalba“. Va taip. Lietuvoje labai daug vietinės kilmės grėsmių. Dar anksčiau valstybės vadovų kritiką apibūdino kaip propogandą ir demagogiją. Aišku, kadangi Prezidentė kritikuoja Butkevičių ir Graužinienę, o ji nėra demagogė ir propagandistė, reiškia, kad tai galioja tik jos asmeniui. VSD šiuo metu saugo ne Lietuvą, o Grybauskaitę.

Pereikime prie dviejų Valstybės gynimo tarybų. Šizofrenija. Kas kaltas? Manau visiems aišku, kad Graužinienė, nors ir būdama onorava būtų Dalią pakviestusi, jeigu jos funkcija būtų šaukti Tarybą. Liaudis labiau pasigavo Paulausko senas kalbas, kad Paksas su Viktoru dirba Rusijai, o ne konservatorių diskursą, kai praeitos kadencijos viduryje buvo rimtai kalbama apie galimybes jiems jungtis prie koalicijos. Aišku, Dalia įrodymu neturi. Jų liaudžiai ir nereikia. Reikia tik tada, jeigu pati Dalia susilaukia kritikos. Mano versija tokia - Dalia jau net Paulausko bijo. Apskritai, kol nepradėjo aiškėti, kad 2012 metų rinkimuose DP turi visus šansus pasiekti puikų rezultatą, jie nebuvo laikomi Grybauskaitės ir konservų priešais, Nieko panašaus į 2004 Tėvynės sąjungos rinkiminius laikraščius Kauno Žalgiris vs Archangelsko Suvirintojas nebuvo 8 metus. Tada, kai pasimatė, jog jie vėl itin galingi, prasidėjo staigus proveržis DP byloje, liaudis džiaugėsi. Iš principo tai nebuvo blogai. Bet TRAGEDIJA yra tai, kad taip atsitiko rinkiminiu periodu. Tad belieka traktuoti kaip politinį veiksmą. Kas už jo stovėjo? Klausimas banalus. Čia Lietuva, čia byla vilkinima, kol neprireikia žaibiškai pasiekti politinių tikslų.

Viskas primena XX a ketvirtą dešimtmetį. Kai prezidentas Smetona sutelkęs galią savo rankose ir save laikydamas tautos vienytoju, vienijo tik tuos, kurie besąlygiškai jį rėmė. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl mes nesigynėme. Dabar situacija panaši. Dėl asmeninių ambicijų darinys, kuris tik de facto yra Valstybės gynimo taryba yra renkamas, o saugumo situacija regione blogėją. Lietuva nėra Dalios ar Grinos, kuris VSD veiklą supranta kaip Prezidentės saugojimą. Ji yra mūsų visų. Todėl jau už kelių mėnesių turime rinktis tą, kuris vienys, o ne skaldys.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą