2013 m. gruodžio 2 d., pirmadienis

Lapkričio mėnesio žmogus - Vladimiras Putinas.

Tradicinė rubrika - svarbiausieji penki žmonės pasaulio politikoje lapkritį:

1. Vladimir Putin.



Vien todėl, kad dėl jo pastangų Ukraina Vilniuje nepasirašė Asociacijos sutarties. Sprendžiamas klausimas paprastas - Rusija kada nors bus imperija, ar ne. Aišku, imperija būtų simboline prasme, bet dalykai svarbūs. Įtartinai suaktyvėję šalių lyderių ryšiai davė vaisių - Ukraina sustabdė pasirašymą. Partija dar nebaigta, vyksta gatvės protestai, sunku visgi įsivaizduoti Ukrainą Eurazijos muitų sąjungoje. Toliau balansuoti galima, bet pasirinkti reikės. Lapkritį laimėjo Rusija, bet rezultatas tikrai nėra galutinis. Kitas svarbus dalykas - susitikimas su popiežiumi Pranciškumi. Diskutuota įvairiomis temomis. Didelė intriga yra tai, ar nors kiek priartėta prie Jono Pauliaus II svajonės įgyvendinimo - popiežiaus vizito Rusijoje.

2. Xi Jinping. Dar vienas žingsnis atliktas, žengiant link reformų, kurios galėtų dar labiau sustiprinti šalį. Pokyčiai ekonomikoje šįsyk nėra labai stebinantys. Esmė - vieno vaiko politikos sušvelninimas. Dabar bus daugiau porų, kurios galės „legaliai“ turėti du vaikus. Bus peržiūrėta darbo stovyklų sistema. Bet kokiu atveju, pokyčiai svarbūs. Į naudą demokratijai, kurios Kinijoje vis dar nėra ir į naudą šalies ekonomikai. Bus lengviau išlaikyti pensininkus, mažės problemų dėl vyrų ir moterų skaičiaus skirtumų.

3. Hassan Rouhani. Žadėjo geresnius santykius su Vakarais ir jau matosi pirmieji rezultatai. Ar dėl sėkmės „kalti“ Vakarai? Tikrai ne. Jų požiūris nepakito, susitarimo dėl branduolinės programos sąlygos gana griežtos. Viską lėmė nuosaikesnis Irano valdžios požiūris. Aišku, čia dar tik pradžia. Bet vis tiek gražiai skamba tai, kad Irano branduolinė programa bus vykdoma tik taikiais tikslais, o Vakarai galės inspektuoti.

4. Karalius Abdullah. Saudo Arabijos valdovo žingsnis atsisakyti išsikovotos vietos JTO Saugumo Taryboje buvo vienas iš nedaugelio įvykių, kurie vis dar primena, kad Sirijos konfliktas vyksta. Sirija pasitraukė į antrą planą. Geras argumentas tiems, kurie piktinasi, kai teigiama, kad Vakarai be reikalo kišasi į kitų šalių vidaus reikalus, spręsdami konfliktus. Ką iš tokio žingsnio, kai protestuojant dėl pasyvumo Sirijos klausimu Saudo Arabija atsisako vietos Saugumo Taryboje galima spręsti, kaip konfliktą spręstu Abdullah? Turbūt Sirija seniai būtų subombarduota ir karas būtų įgavęs bent jau regioninį pobūdį.

5. Bill de Blasio. Tapo Niujorko meru. Pirmu demokratu po ilgos pertraukos. Ką tai pasako apie JAV politiką? Atrodo, kad JAV partijų prasme stipriai demokratėja. Tradicijos kinta. Meras laimėjo, nors jo pirmtakai respublikonai Giuliani ir Bloomberg buvo garsūs ir pasiekę nemažai. Po dviejų buvusių demokratų atėjo laikas esamam. Panašu, kad meras nenusiteikęs likti pirmtakų šešėlyje. Rinkimus laimėjo užtikrintai. Jo žmona afroamerikietė, buvusi lesbietė irgi aktyviai dalyvauja politinėje veikloje. Kiek sėkmingai vadovaus miestui, parodys ateitis, bet respublikonams kuo toliau, tuo sudėtingiau išlaikyti pozicijas.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą