2013 m. gruodžio 19 d., ketvirtadienis

2013 metų politiniai Oskarai (ir keletas aviečių)

Metams artėjant prie pabaigos, beveik tradiciškai metas dalinti Oskarus. O laikai buvo spalvingi...



Geriausias metų filmas

„Gelbstint neeilinius Gailių ir Giržadą“

Žmonės, kurių dėka FNTT veikla tapo žymiai efektyvesnė, kurių vadovaujama institucija suklestėjo, pernai buvo išmesti. Tauta stojo į jų pusę ir kaip parodė dabartis, neapsiriko. Šiemet po teisinio proceso paaiškėjo, kad Palaitis buvo PRIE KO, o pareigūnai turėjo dirbti toliau. Neaišku, kiek šis sprendimas turės įtakos jų karjeroms, bet smagu, kad Lietuvoje nors kartais labai akivaizdžiai triumfuoja teisingumas.

Geriausias metų režisierius

Viktoras Uspaskichas

Oskaro ar Avietės jis vertas, apsispręsti buvo sunku. Visgi, šį kartą Oskaras, nors jeigu jį visgi pasodins, turbūt labiau tiktų avietė. Šiemet Viktoras sąmoningai pasitraukė į antrą planą. Į pirmą pirmiausiai įleido Gapšį, paskui Loretą, kuri tiesiog žaibiškai pritraukė žiniasklaidos dėmesį. Ne iš gerosios pusės, bet jai numatytą funkciją - dvaro juokdario atlieka fantastiškai. Nors kol kas tai niekaip neaugina Viktoro šansų nesėsti už grotų, nemuša Prezidentės ir nekelia DP reitingų, bet Viktoro nuvertinti jokiu būdu negalima. Jis nėra kvailys ir nėra sėkmės džentelmenas. Jeigu būtų kvailys, tai DP nebūtų turėjusi įspūdingo rinkiminio Renesanso pernai. Kol kas filmas įdomus, bet ar pabaiga atitiks režisierius sumanymus, pamatysime vėliau.

Geriausias metų aktorius

Algirdas Butkevičius

Jis genialus. Jeigu būtų garsus jau paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, Nekrošius jam būtų pasiūlęs vaidinti Hamletą. Kai žmogus persigalvoja vidutiniškai 356915 kartų per dieną, kai reikia imtis veiksmų, kuria darbo grupę, kurių išvados neretai keliauja į stalčių vos pasirodžiusios, sudaro neįtikėtinai keistus Vyriausybės savaitės darbų penketukus ir išsaugoja gana gerus reitingus, akivaizdu, kad jis genialus aktorius.

Geriausia metų aktorė

Loreta Graužinienė

To Lietuva laukė ilgai. To Lietuva neturėjo turbūt nuo Stanislovo Augusto Poniatovskio laikų. Mūsų dvaras turi juokdarę. Gal ne pačios aukščiausios kokybės, bet geriau negu nieko. Ji sako tai, ką galvoja. Sako tai, ko neišdrįsta sakyti kiti (jeigu išdrįstų, darytų korektiškiau). Nors iš jos juokiamasi, bet jos žodžiai pritraukia dėmesį. Po truputį žmonėms pradės nusibosti tik juoktis, jie pradės skaityti ir supras, kad bent 1 iš 10 pasisakymų turi prasmę. O tai jau neblogai.

Geriausias antro plano aktorius

Valentinas Mazuronis

Jeigu reiktų pasakyti, kas labiausiai nustebino gerąja prasme šioje Vyriausybėje Mazuronis pirmiausiai ateina į galvą. Dirba gana ramiai, renovacija išjudinta, priimta galybė neblogų nutarimų, kurie padės labiau tausoti išteklius. Gal ir neįspūdinga, bet palyginus su pirmtaku, puiku. Viena iš nedaugelio sričių, kur aiškiai pažengta į priekį.

Geriausia antro plano aktorė

Milda Dargužaitė

Ūkio ministerija konservų valdymo laikotarpiu nuveikė nemažai. Lietuvoje padaugėjo užsienio kapitalo garsių įmonių, siekta gerinti investicinį klimatą ir sąlygas verslui šalyje apskritai. Pasikeitus valdžiai, aišku atsirado gauja kairiųjų, kurie norėjo šiltų vietų. Todėl nedaug trūko, kad Milda Dargužaitė, „Investuok Lietuvoje“, sėkmingai veikiančios agentūros direktorė būtų išmesta. Sukilo visuomenė ir nors agentūrą užgriuvo patikrų lavina, Dargužaitė atsilaikė.

Blogiausias filmas

„Grybauskaitės kodas“

Egzistuoja slapta milžiniška sekta Lietuvoje, turinti baisią paslaptį - jie siekia mus sunaikinti kaip valstybę. Sekta labiausiai bijo Grybauskaitės, todėl ją kritikuoja (ĮSIVAIZDUOKITE, PREZIDENTĘ, PREZIDENTĘ, KRITIKUOJA. Kaip baisu, ar ne?). Ji yra superherojus, kuris vienintelis gali sunaikinti priešus ir išvesti tautą į šviesų rytojų. Visi, kas ją arba pagrindinę jos atramą TS LKD kritikuoja, yra nupirkti Rusijos. Filmas baisus. Labai baisus, nes kai apsistatome iš visų pusių Rusijso agentais, tikrieji prasmuks nepastebėti.

Blogiausias režisierius

Valdemaras Tomaševskis

LLRA pamiršo, kad jie yra koalicijoje. Ir toliau reikalauja sunkiai įmanomų dalykų ir skundžiasi, kad valdžia juos skriaudžia, nors patys jau yra valdžios dalis. Elementari taisyklė - patenki į valdžią, keiti plokštelę. Tą sugebėjo padaryti net TT, nors aš neįsivaizdavau, kad jie sugebės konstruktyviai dirbti. O LLRA laikiau brandesne ir gudresne jėga.

Blogiausias aktorius

Eligijus Masiulis

Du momentai. Pirma, kai LRLS garsiai ragina dalyvauti Baltic Pride, o ateina tik Kuodytė iš jų parlamentarų, atrodo keistai. Antra, jeigu žmogus save laiko skriaudžiamų mažumų gynėju, gavęs iš Gražulio džinsus su užtrauktu užpakalinėje džinsų pusėje turėtų padėkoti už dovaną ir kreiptis į Etikos komisiją ar kur jam norisi, o ne priimti kaip įžeidimą, kad Gražulis laiko jį gėjumi. Nes jeigu Masiuliui čia įžeidimas, jis dvigubai blogesnis už eilinius „homofobus“, kurie to neslepia.

Blogiausia aktorė

Birutė Vėsaitė

Su savo pavardėmis geriau tinka žaisti darželinukams. Su stambiuoju verslu skraidyti ne politikams. Apsimesti, kad bloggerių kritika nerūpi, o paskui dėl kažkokių mistinių priežasčių juos pas save kviestis irgi keista.  Gal persigalvojo, kaip premjeras? Tai, kad krito pirmoji iš ministrų, irgi menkas laimėjimas.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą