2013 m. lapkričio 11 d., pirmadienis

Spalio mėnesio žmogus - Barack Obama

Tradiciškai, apie svarbiausių spalio veikėjų pasaulyje penketuką.

1. Barack Obama.



Nesvarbu, kad šnipinėjimo skandalas tikrai neišsikvėpė, kad Irano prezidentas ir toliau yra įsitikinęs, jog branduolinė programa yra jo šalies teisė. Pasibaigė Vyriausybės uždarymas ir šioje istorijoje Obama iš esmės laimėjo. Respublikonai išėjo su dar žemesniais reitingais ir kuo toliau, tuo labiau intriguoja klausimas, ar iš tikrųjų negali atsitikti taip, kad ateityje jie apskritai nepajėgs mesti rimto iššūkio demokratams. Užtenka pažvelgti į demografijos ir migracijos tendencijas - potencialus demokratų elektoratas plečiasi kas mėnesį.

2. Enrico Letta. Kad ir ką rugsėjo pabaigoje grasino Berlusconi, kad ir kaip dramatiškai paskutinį rugsėjo savaitgalį apie pasitraukimą paskelbė jo partijos ministrai, Vyriausybė išsilaikė. Berlusconi pritrūko įžūlumo, kad griautų sunkiai sustatytą koaliciją. Tai rodo du dalykus - pirma, Italijos politikai bent truputį atsakingesni, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio eiliniam Rytų Europoje negyvenusiam italui ir Berlusconi žvaigždė rimtai leidžiasi. Netgi neatrodė, kad Letta per šią krizę būtų išsigandęs. :)

3. Edward Snowden. Jo žvaigždė nesiruošia leistis. Nereikia jam net beveik nieko daryti, kad jos sukelta sumaištis toliau pjudytų Europą ir JAV. Vokietija ir Prancūzija įtūžusios, Ispanija irgi. Iš didžiųjų šalių kiek didesnė ramybė tvyro tik Italijoje, Britanijoje, na ir žinoma Lenkijoje, kurią John Kerry netikėtai aplankė praėjusią savaitę. Kad ir kaip dauguma veikėjų nenori, kad situacija trukdytų šalių deryboms dėl laisvos prekybos, tai turbūt sunkiai išvengiama. Sunku pasitikėti tais, kurie tave šnipinėja.

4. Bindzina Ivanishvili. Giorgi Margvelashvili tapo Gruzijos prezidentu. Nedidelės, bet nepaprastai svarbios dėl to, kuriame regione yra - tarp Rytų ir Vakarų įtakos. Laimėjo intelektualus, akademikas, ilgą laiką vengęs dalyvauti politikoje. Necharizmatiškas, bet žmonių mylimas. Aišku, turbūt liaudis būtų išrinkusi bet ką, ką remtų Bindzina Ivanishvili. O jis pasirinko protingai - prezidento galios mažėja, ten reikėjo žmogaus, kuris galėtų gerai atlikti nedidelį vaidmenį, premjeru taps Irakli Garibashvili, mažiau panašus į tiesiog statytinį, gana stipri asmenybė. Pats Ivanishvili traukiasi iš politikos, bet mažai kas abejoja, kad įtaką išlaikys milžinišką. O kaip pasibaigs šokis tarp Rusijos ir Europos, prognozuoti sunku.

5. Vitali Klitschko. Oficialiai paskelbė apie ketinimus dalyvauti prezidento rinkimuose. Didelės staigmenos nepadarė, bet ankstyva kampanijos pradžia jam turėtų būti naudinga. Neabejotinai, jis turi visas galimybes įveikti Yanukovych, Aišku, nebūtinai jis bus vienintelis vakarietiškų jėgų keliamas kandidatas. Neaišku, ką tuo metu veiks Tymoshenko. Bet aišku viena, dabartinio prezidento miegas nebebus toks ramus, kaip anksčiau. Nes kova jau prasideda.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą