2013 m. lapkričio 20 d., trečiadienis

Socialdemokratiškas klausimas - kas turi būti kandidatu į prezidentus?

Žvelgiant į 2014 metų prezidento rinkimus, nepanašu, kad daug intrigos bus. Nebent pažymos nutekinimo t.y. Prezidentės rinkimų kampanijos pradžios reikalai įneštų daugiau chaoso. Visgi, antro turo scenarijus nėra neįmanomas. Ir greičiausiai ten su Grybauskaite galėtų rungtis LSDP kandidatas. Pagrindinis klausimas, kas jis galėtų būti.



Algirdas Butkevičius

Šansai būtų neblogi bent jau išvengti sutriuškinimo. O gal net ir laimėti, bet visgi sunku tikėtis, kad visi, kurie balsavo ne už Grybauskaitę vieningai pasirinktų Butkevičių.

1. Jeigu Butkevičius laimi.

Nuostabu. Jis vėl viršūnėje, partija turi kitą premjerą, kuris penkeriems metams galėtų įtvirtinti savo valdžią partijoje ir po 5 metų Butkevičius turbūt galėtų rašyti tik memuarus. Lietuvai gerai, nes savo nuomonių keitimais padarytų mažiau žalos. Be to, žmogus geros dūšios, artimas eiliniam lietuviui, kukliai ramiai paprezidentautų.

2. Jeigu Butkevičius pralošia, bet nedaug.

Gerai Butkevičiui - toliau gali džiaugtis savo reitingiukais ir sustiprinti įtaką partijoje. Lietuvai niekas nesikeičia.

3. Butkevičiaus fiasko. Nepatekimas į antrą turą arba visiškas sutriuškinimas jame. LSDP nėra labai pikta partija, žmonės mėgsta šypsotis, bet Balčyčio ir kitų veikėjų gerbėjų skaičius augtų. Reitingas turbūt irgi smuktų. Didėtų kritika po Vyriausybės sprendimų.

Išvada. LSDP, kaip partijai gal ir apsimoka eiti į rinkimus su Butkevičiumi. Praloš arba netyčia laimės - eilėje laukia kiti lyderiai. Neprastesni, bet mažiau žmonių mylimi, mažiau žinomi. Pergalė aišku iš viso reiškia ramybę bent iki 2016 rudens. Butkevičius rizikuotų, todėl gali būti, kad jis nuspręs, ne taip, kaip prieš 5 metus, kad reikės vykdyti partijos valią.

Zigmas Balčytis

Zigmas nelaimės. Bet jeigu rimtai dirbtų prie kampanijos, gali pagerinti savo žinomumą ir populiarumą ir jeigu Butkevičius 2016 nebus populiarus, perimti partijos vairą ir vesti į Seimą.

1. Pralaimėjimas antrame ture. Realu, kad jis nebūtų mažas. Tada blogai, netgi labai blogai. Visi atsimins tą istoriją ilgai.

2. Antra vieta be antro turo. Nuostabu. Ir visai realu, jeigu ir kitos partijos rinksis ne tokius matomus veikėjus. Tada visi kalbės apie gerą pasirodymą. Idealu. Butkevičiaus atveju tai būtų nesėkmė, čia triumfas.

3. Žemesnės vietos. Labai blogai. Partiečiai turi suvokti, kad situacija tokia, kad socdemams yra viena gera vieta - antra.

Išvada. Pavojinga eiti. Nebent sprendimas bus priimtas tada, kada mūšio laukas gerai matysis. Partijai į naudą, jeigu jie bijo rizikuoti Butkevičiaus šlovingais reitingais.

Vytenis Povilas Andriukaitis. Nebent labai nori erzinti ir taip piktus lietuvius.

Ričardas Malinauskas. Pavojingas, nes Druskininkuose įvedė beveik diktatūrą.

Daugiau horizonte gelbėtojų beveik nėra. Perspektyva, kad ir miglota, įveikti Grybauskaitę LSDP tikrai itin vilios, todėl ypač tokiu atveju, jeigu dabartinis skandalas sėkmingai rutuliosis, galima bus mesti Butkevičiaus kortą. Jeigu ne, o kiti rinksis rečiau matomus veidus, sueis ir Balčytis. Bet kokiu atveju, LSDP tai bus egzaminas, kuriame jie sau negali leisti būti treti.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą