2013 m. lapkričio 13 d., trečiadienis

Apie (Prezidentės) kovą su žodžio laisve

Viskas prasidėjo labai juokingai. Slapta saugumo pažyma su be proto juokingu turiniu - Maskva imsis provokacijų prieš Lietuvą... Čia nejuokinga, tiesiog ir arkliui aišku, kad taip. ...ir prieš jos aukščiausius vadovus, bus kritikuojami jų sprendimai. Maždaug taip. Kai išgirdau antrą naujienos dalį, juokiausi iš viso širdies. Ir pastebėjau, kad dauguma mąstančių žmonių tai priėmė teisingai - kaip eilinį mūsų aksominės diktatorės Dalios fobijos priepuolį. O didžiausia jos fobija yra tai, kad kažkas neduok Dieve gali pagalvoti, kad jį klysta.



Visų pirma, saugumo pažymos niekada nebūna paviešinamos atsitiktinai. Visada tai padarę veikėjai turi tam tikrą tikslą. Ką pasako žinutė - Rusija puls Grybauskaitę. Kam naudinga, kad žmonės galvotų, jog Rusija ją puola - akivaizdu, Grybauskaitei. Labai paprasta - kritikuoji - esi Rusijos agentas. O saugumo struktūrose įdarbinti poker face'ai, karžygiai iš Naujųjų Akmenių savo solidarumą su Prezidente demonstravo ne kartą. Ji ištraukė tą kuopelę pilkų žmogelių ir leido jiems vadovauti. Ką reiškia jiems sukurti pažymėlę ir paviešinti „Valstybinę paslaptį“. Apskritai, jokios paslapties ten nei su žiburiu nerasi.

Atrodo, kad Prezidentė dar neįsisąmonino ir todėl turbūt niekada neįsisąmonins, kad kritika yra normalu. Ne tik tada, kada ji savo piktąja išraiška aiškina kas yra ne prie ko, bet ir tada, kai ji daro klaidas. Tokio lygio liapsusus kaip visa mūsų dabartinė užsienio politika be draugų ir su baimėmis vakarieniauti su Obama. Lengviausias yra konservatoriškas bajeris - mes žinome Tiesą, mūsų kritikai - Rusijos agentai. Juoda ir Balta. Bet bijau, kad truputį ne tas amžius ir tai nebe taip veikia. Ir Prezidentė kritikos nusipelno. Netgi labai daug. Sakalas netgi yra kalbėjęs apie apkaltos galimybę. Medžiagos lyg ir būtų, bet bėda yra ta, kad partijos bijo.

Na ir aišku, buvo kalbama, kad Maskva kalbės apie jos komunistinę praeitį. Čia dar juokingiau. Aukštosios partinės mokyklos dėstytoja tiesiog privalėjo turėti ryšių su KGB ar blogiausiu atveju būti tobulai patikima. Juk jau gerokai po kovo 11, ji vis dar ten dirbo okupantams. Turbūt nėra nieko, kuo „Maskva“ galėtų mus nustebinti, bėda yra tame, kad žmonės ir ypač konservatorių elektoratas tai ignoruoja.

Pirmasis veiksmas tuo ir baigėsi. Dar be kovos su žiniasklaida išskyrus tai, kad tie, kurie kritikuos Grybauskaitę, bus Maskvos agentai. Aišku, kad tai galioja žurnalistams.

Toliau - dar gražiau. Kratos, reikalavimas išduoti šaltinį. Visų pirmą, nesolidu. Kai buvo nutekinta informacija dėl Snoro (aišku, piktybiškai), tada kratė pareigūnus, aiškindamiesi, kas nutekino. Dabar, kai nutekinta naujiena, verta apskrito 0, kratomi žurnalistai už nieko nevertą Grybauskaitės rinkimų kampanijos triuką.

Ką tai rodo? Neužtenka pasakyti, kad tie, kurie kritikuoja bus laikomi Kremliaus vergais, dar ir daromas teisinis spaudimas. Aišku, turbūt suveikė ir didelis saugumo struktūrų neprofesionalumas, bet pagrindinė idėja turbūt buvo bent truputį panaši į tai, ką matėme. Signalas aiškus - Grybauskaitė yra gerai. Bus Grybauskaitė blogai - žinome kaip trukdyti dirbti. Galima prisiminti įtartinus įvykius su Rūtos Janutienės atleidimu iš TV3, nemažiau mįslingą Lietuvos Žinių redaktoriaus keitimą, arba gandus, kad Prezidentūra mėgsta „padiskutuoti“ su savo kritikais ir jie kartais tampa draugais. Lietuva maža, rizikuoti nenori niekas.

Pozityvas - Žiniasklaida laikosi. Kad ir ligoninėse, kad ir be kompiuterių ir su trukdžiais, bet dirba. Demokratija atsilaikys, nors ir puikūs žmonės bus laikomi Kremliaus agentais. Nepalaužė 50 metų už Geležinės uždangos, išgyvensime ir 5,5 metus su nerealiai galią savo rankose sukaupusia lydere, kuri vienintelė žino, kas mums yra gerai.

Nuoširdžiai Jūsų,

Kremliaus agentas

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą