2013 m. lapkričio 25 d., pirmadienis

Šalin rankas nuo Loretos arba kokį valstybei naudingą darbą ji atlieka

Vyksta institucinis karas, kurį nenuobodu stebėti. Bet be rezultatų. Nepaisant to, kad turbūt Lietuvoje nuo Pakso laikų nebuvo skandalingesnio Prezidentūros prisidirbimo, Grybauskaitės reitingai kol kas visiškai nekinta. O juk dar Loretos kasdieniai meilės prisipažinimai...



Lietuviams kažkodėl viskas aišku, kuri iš moterų teisi. Iš Loretos juokiasi visi, į Dalią žiūri rimtai. Bet tai yra neteisingas požiūris, žiauriai neteisingas.

Visi galvoja, kad Viktoras kvailas. Buvo Gedvilas, žmogus padorus, nekonfliktiškas, gerbiamas. Dabar Loreta su kolchozo buhalterės mentalitetu. Manote, kad Viktoras nežinojo, kas bus. Žinojo.  Ir pasirinko visiškai teisingai ir genialiai.

Viduramžiais kiekvienas dvaras turėjo juokdarį. Kuris a la nesąmones šnekėdavo, bet dažnas valdovas mielai jų klausydavosi, nes tame būdavo tiesos, daug tiesos. Ir ne vienas juokdarys yra buvęs naglas bičas, nevengdavęs užkabinti karalių. Pasakyti tiesą į akis. Ir tikrai ne visi karaliai už tai galvas kapodavo. Nes neretai būdavo verta susimąstyti.

Lietuvoje dvaro juokdarių gal ir būdavo. Bet ne tokių ryškių. Loreta yra žanro klasika.

Pirmiausiai, jos prisistatymo kalba. Apie „Senį ir jūrą“. Kiekvienas, kas skaitė, turbūt nieko blogo tame neįžvelgė, nors iš jos viešoji erdvė juokėsi nuostabi knyga.

Orumas ir onoravumas. Vau, pagalvosite. Visiems buvo aišku, kam taikyta. Bet vėl gi - tiesa. Labiausiai šiuolaikinės Lietuvos istorijoje susireikšminęs moters veidas yra Dalia. Neverta dėl to  ginčytis, bent jau po jos rinkimų kampanijos pradžios, pažymėtos „slapta“ pažyma, kad jos kritikai yra Kremliaus agentai. Tiesa, ten jeigu gerai pamenu, buvo valstybės vadovai. Bet apie Graužinienę ir Butkevičių niekas nekalba. Visi supranta, kad jie čia ne prie ko. Kaip kadaise Palaitis.

Kalbėjo apie apkaltą. Netiesiogiai. Baisu tiesiog, ar ne. Pagooglinkite Sakalas apie Grybauskaitę, pasidomėkite, kas toks buvo Sakalas ir suprasite, kad viskas būtų daugiau nei realu, jeigu mes per šį dešimtmetį nebūtume kažkodėl pradėję paniškai bijoti blogai pagalvoti apie Grybauskaitę. Prie kitų prezidentų to nebuvo. Mylim mes tuos prezidentus, tiesa, bet kritikos sulakdavo visi. Ir gerokai daugiau, ir ne visada pelnytos. 

Apie eglutės puošimą. Čia iš pirmo žvilgsnio absurdas, Bet realiai, išgirsti apie kažkokią akciją ir jau gali numanyti, kad gale bus globoja Prezidentė. Kas čia blogo, kad globoja. Nieko. Bet nieko ir labai kilnaus. Valstybės pinigai dėl to nenueina į tuos labdaros fondus, o Prezidentė nemokamai gauna eterio. Mes sužinome, kad ji yra gera. O kai kuriose Lietuvos Bažnyčiose kunigėlis paklausęs vaikučių, už ką jie norėtų šiandien pasimelsti, pirmiau išgirsta už Prezidentę, o ne tėvelį ar mamytę. Tobulai išplautos mažos smegenėlės...

Aišku, iš Graužinienės lūpų viskas atrodo komiškai. Kartais net groteskiškai. Bet įsivaizduokite, kad tokiais pasisakymais pradeda svaidytis koks nors rimtas vyras. Sabonis, Nausėda, Kūris, bet kas. Jau baisiau. Todėl Uspaskichui nereikia kažkokio stipraus žmogaus. Po truputį žmonės pradės galvoti, ar Loreta iš tikrųjų jau tokia kvaila. Tarp 10 nesąmonių ras vieną protingą mintį. Ir taip iš lėto galima dekonstruoti Dalios mitą.

Taigi, Loreta puikiai atlieka Viktoro užduotį. Tiesiog nuostabiai. Kiekvienam dvarui reikia juokdario. Mes pagaliau sulaukėme :)

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą