2013 m. rugsėjo 23 d., pirmadienis

Rugpjūčio mėnesio žmogus - Bashar al Asad

Pagaliau futbolo pasaulyje įvykių šiek tiek sumažėjo, todėl galima prisiminti svarbiausius rugpjūčio veikėjus pasaulio politikoje.



1. Bashar al Asad. Aišku, iki galo įrodyti, kas tą nelaimingą rugpjūčio dieną panaudojo cheminį ginklą nėra taip jau paprasta. Tačiau visgi sunku patikėti, kad tai galėtų būti Vakarų morališkai remiami sukilėliai ar netgi įtartinoji Levanto armija - tiek vieniems, tiek kitiems toks ginklas būtų per daug geras laimikis. Lieka al Asad pajėgos, o kad jis nėra šventasis, aišku visiems. Žingsnis labai neatsargus ir nors įtampą pavyko nuslugdyti, gerokai susilpnino Sirijos prezidento pozicijas, nes Vakarai intervencijos atveju jaustųsi kaip niekad teisūs.

2. Ed Miliband. Jo vedami leiboristai sugebėjo pasiekti tai, kad atsirado reikalingas laiko tarpas, per kurį pasiūlytas konstruktyvesnis padėties Sirijoje sprendimas. Jeigu britai būtų palaikę amerikiečius, labai tikėtina, kad Obama būtų elgęsis agresyviau ir karinių veiksmų Sirijoje Vakarai būtų ėmęsi jau anksčiau.

3. Dilma Rousseff. Brazilijos prezidentei teko atlaikyti naują protestų bangą, kuri buvo ne ką mažesnė negu per Konfederacijų taurės turnyrą. Klasikinė kylančios šalies dilema - kiek investuoti į šalies įvaizdį, kuomet daug šalies gyventojų vis dar labai skursta. Brazilija drąsiai imasi didelių renginių - Olimpiada, Pasaulio futbolo čempionatas, Pasaulinės jaunimo dienos, kai daug gyventojų gyvena antisanitarinėmis sąlygomis, lūšnynuose. Įsipareigojimų didžioji dalis prisiimta jau senokai, tačiau gyventojai į gatves tuomet eidavo švęsti. Dabar - protestuoti.

4. Barack Obama. Šį kartą aplinkybės vertė luktelti ir nedaryti skubotų sprendimų, nors pagundų aišku, kad buvo. Gerai, kad ryžosi laukti Kongreso pritarimo. Taip, visi suvokiame, kad Sirijoje vyksta baisūs dalykai, bet per didelė rizika, kad jie taps dar baisesni, jeigu Vakarai jėga keis status quo. Reikia ieškoti subtilesnių priemonių.

5. Kim Yong Un. Susidorojo su galybe šalies menininkų. Pretekstas - jie dirbo pornografijos industrijoje. Patikimų duomenų nėra, bet atrodo, kad tarp jų galėjo būti buvusi Vado mergina. Šis įvykis eilinį kartą parodė, kaip toli nuo civilizuotų Vakarų yra Šiaurės Korėja.

Geltonsnapis Facebook'e



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą