2013 m. vasario 18 d., pirmadienis

Ką žmonės dirba visą dieną? Ministrų reitingas. Vasaris

Jeigu prieš mėnesį, kai skelbiau pirmą reitingą, kone visi ministrai buvo geri ir pūkuoti, dabar jau nedaug liko tokių, kurie per šį laiką nepadarė nuodėmių. Kas skaito tokio pobūdžio rašinėlį, čia koncentruotai pateikiama, kas įvyko mūsų ministrų gyvenimuose nuo sausio 17 iki vasario 18. Šaltiniai - mano atmintis ir Google su nustatymais, kad rodytų paskutinio mėnesio rezultatus. Skliaustuose bus ministrų pozicijos prieš mėnesį.

1. (3) Juozas Olekas.



Deklaravo, kad NATO misija yra itin svarbi Afganistane, Dubline plepėjo su kolegomis iš kitų ES šalių. Visgi, hitas turbūt yra tai, jog pripažino, kad Rusijos ir Baltarusijos planuojamų pratybų dalis elementų yra nukreipta prieš kaimynus. Taip drąsiai sakyti, ką galvoji socdemams ne visai įprasta. Bet kita vertus, pasisako už bendradarbiavimą su rytų partneriais, o ką jis laiko partneriais, žino tik jis vienas. :) Su kolegomis baltais buvo susitikęs Latvijoje, buvo ir Ukmergėje, paskyrė du viceministrus ir dar suformavo atsargos generolų tarybą. Aišku, neiškentė nepasireiškęs ir ne savo srityje, kai kritikavo lėšų sveikatos apsaugai skyrimo tvarką. Tokia jau ta mūsų vyriausybė, niekas nežino, kas kuo dirba :)

2. (1) Valentinas Mazuronis. Nebuvo tokio aktyvumo protrūkio, bet kita vertus, gana šaltą šeštadienio popietę su aplinkosaugininko uniforma medžiojo brakonierius ir dar žvejams dalino dovanas (dvelkia putinizmu), keikė skalūnus ir dabartinį AE projektą. Gana novatoriškai žiūri į žemės pardavimą užsieniečiams, dirba prie renovacijos projekto, nors ir savivaldybės žiūri į jį atsargiai, bet tenka pripažinti, kad jis kone šedevras, palyginus su Kazlausko projektu. Nenori taikstytis su nelegaliomis statybomis, bet į Malinausko tvoros griovimą žiūri atsargokai. Turbūt griauti koalicijos tokiais veiksmais nenori :) Taip pat, bent iš šono atrodo, kad puikiai sutaria su atliekų tvarkymo centrų vadovais.

3. (9) Rimantas Šadžius. Buvo paliktas už komisijos, kurioje svarstomos mokestinės reformos borto. O šiaip dirbo. Daug kalbėjo apie eurą, bet lietuviai juo nelabai tiki, blaiviai žiūri į finansinių sandorių mokestį, teigia, kad skolintis tarptautinėse rinkose šiemet nereiks.  Bandys tramdyti infliaciją, pritaria pelno mokesčio lengvatų pratęsimui po 2013, tiksi sėkmingesnio valstybės įmonių dividendų panaudojimo. Žino, kad iš dangaus krinta meteoritai, o ne pinigai ir buvo susitikęs su ES regionų komisaru.

4. (14) Dainius Pavalkis. Svarbiausias dalykas jo gyvenime be abejo buvo žmonos išteisinimas. Panašu, kad turi visai neblogą viziją, kuri būtų dar geresnė, jeigu ne agresyvieji koalicijos partneriai iš LLRA. Kovoja su laukine laisvąja rinka švietimo sistemoje pradžioje žadėdamas, kad bus įvesta nors daugiau studijų krypčių. Siūloma gana kompromisinė tvarka dėl stojimo 2014-iais, nes nebelieka reikalavimo dėl užsienio kalbos mokėjimo. Įdomūs pasisakymai dėl skirtingų užduočių lietuviams ir lenkams/rusams/etc per lietuvių kalbos VBE, bet kita vertus, reikia sutikti, kad skubėjimas paprastai nieko gero neduoda ir turi būti pakankamai laiko vargšams lenkams adaptuotis prie naujos tvarkos, nors vilkinti ilgai irgi nebegalima. 2015 gali keistis studijų kainos. O pats ministras didžiuojasi Lietuvos paruošiamais abiturientais.

5. (6) Rimantas Sinkevičius. Bandė išsiaiškinti, kodėl vėluoja statybos jūrų uoste, teigia, kad baltarusių vilkikams krovinių pervežimo tarifų nuolaidų nebus. Dar sužinojome, kad Sinkevičius nekenčia kontrabandinių degalų, rūpinsis kelių remontais. Užsiminė apie vienos oro uostų valdymo įmonės kūrimą. Beje, sensacingai nesiruošia atleisti pašto ir geležinkelių vadovų.

6. (5) Algimanta Pabedinskienė. Nori, kad jaunimas imtųsi verslo, bus lengviau gauti paramą naujų darbo vietų kūrimui. Planuojama nuo 2014 keisti socialinių išmokų tvarką. Buvo susitikusi su Europos Komisijos direktoriumi švietimui, kultūrai ir jaunimo reikalams, susitiko su Airijos lietuviais, lenkėsi NET Ukmergėje (kas jiems ten su ta Ukmerge darosi visiems).

7. (11) Šarūnas Birutis. Pasisako už tai, kad teatrams vadovautų ne menininkai, o vadybininkai, gyrė Palangos ir Druskininkų kultūrinį gyvenimą, lankėsi ir Marijampolėje. Aišku, nori didesnio kultūros finansavimo ir nepaliauja gražbyliauti apie kultūros svarbą.

8. (10) Juozas Bernatonis. Pasisako už kodeksų reformą, pasisako už tarėjų instituciją, bet panašu, kad įsivaizduoja tik ribotą jų vaidmenį. Žada nesiūlyti gėjų santuokų įteisinimo. Tapo kažkokios mistinės Galimybių akademijos globėju.

9. (4) Jaroslavas Neverovičius. Teigia, kad Lietuva visiems laikams išsikirto kelią į energetinę nepriklausomybę. Ir tai įvyko Vasario 15. Pasijutote laisvesni? Teigia, kad labai svarbūs elektros jungčių projektai. Vadovaus komisijai, kuri per porą mėnesių nutars ar reikia VAE. Lankėsi estų žemėse. Blogiausia yra tai, kad ministras gana atsargiai žiūri į atsinaujinančią energetiką ir susimovė su viceministru Zaremba, kurį galėjo be problemų atleisti pora savaičių anksčiau.

10. (2) Linas Linkevičius. Lenkijoje kone raudojo dėl to, kad lietuviai prieš pat tuometinio lenkų prezidento žūtį neįteisino liberalesnio pavardžių rašymo mūsų pasuose. Aš buvau ir esu to sprendimo šalininkas, bet atsiprašinėti už Tautos atstovų teisėtus veiksmus yra žema.  Siūlo griauti Šaltąją taiką tarp mūsų ir lenkų, teigia, kad verta paskubėti su tomis nelaimingomis lenkų pavardėmis ir tautinių mažumų įstatymu. Su rusais viskas gražiau - abiejų šalių istorikai bendrai knaisiosis po archyvus. Pasveikino Jimą Carrey su Valstybės sekretoriaus pareigomis. Atsargiai žiūri į Sirijos apginklavimą. O vasario 16 darbo buvo itin daug.

11. (12) Dailis Barakauskas. Nori duoti ordiną Skverneliui, už tai, kad šis sudorojo nusikaltėlių chebrą, nors nebuvo taip linkęs prisiminti šiauliečių mentų narkomafijos. Valstybės tarnybos departamento šefu siūlomas dabartinis vyriausiasis vyrukas, gavęs porą papeikimų. Vaikų, kurie ant asfalto rašo žodį TIE - SOS kriminalu liepė pasidomėti viceministrui ir dar sužibėjo tuo, jog žino, kad tikrai nėra teisininkas. Vienintelis išleido visus pinigus, skirtus reprezentacijai ir dar slepia informaciją apie keliones tarnybiniu transportu. O slepia turbūt todėl, kad ne viskas tvarkinga.

12. (8) Vigilijus Jukna. Pasisako už gyvulininkystės ir pieno ūkio stiprinimą. Susitiko su Rusijos kolegomis, dalyvavo „Žaliojoje savaitėje“ ir aiškų Sartų lenktynėse. Visgi, epiškiausia kelionė buvo į Briuselį. Skrydis verslo klasė, užsakyta VIP salė oro uoste. Dviems - jam ir Mindaugui Kuklieriui. O pagrindinė kova žemės ūkio frontuose - ES parama - nebuvo per ne lyg sėkminga, planuota pergalė nepasiekta.

13. (7) Vytenis Andriukaitis. Tęsia kryžiaus karus prieš privačią mediciną Lietuvoje. Dar tieigė, kad eilės ligoninėse kartais kuriamos dirbtinai (ĮSPŪDINGA), kritikavo ozono procedūras (ĮSPŪDINGA), žada, kad neliks savivaldybių ligoninių.  Po viso to, tapo pirmu ministru, kuriam iškilo interpretacijos grėsmė. Keli iškalbingi faktai - 72 procentai VU medikų emigruotų po Andriukaičio reformų, pats Andriukaitis teigia, kad „MES gyvename kreivų veidrodžių karalystėje“ (Čia jis aišku, pirmiausiai apie save), bet mane užmušė Dviračio žinios „Po Andriukaičio kalbos Santariškių radijuje trys ligoniai pabudo iš komos“.


14. (13) Birutė Vėsaitė. Poezija su savo asmenvardžiu užsiiminėjau prieš gerus 13-14 metų. Laimei, Mama mane perspėjo, kad jeigu tai darysiu viešoje erdvėje, galiu gauti nemalonią pravardę. Birutės niekas niekada neperspėjo. Beveik nieko rimto apie jos veiklą per pastarąjį mėnesį rasti neįmanoma, tik keletas nusišnekėjimų ir garsusis susitikimas su bloggerių elitu. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą