2014 m. liepos 24 d., ketvirtadienis

Pasaulio futbolo čempionatas. Kita rikuotė. 2 dalis

Jau vakar rašiau - po kiekvieno turo visas komandas surikiuodavau nuo pirmos iki paskutinės pagal turo pasirodymą, o po čempionato suskaičiavau vidurkius ir išrikiavau dar kartą.



16. Šveicarija. Įsibėgėjo lėtai. Buvo rungtynės su Ekvadoru, kai komanda nežibėjo, bet pademonstravo charakterį. Buvo rungtynės su Prancūzija, kai iškritus von Bergen, centro gynėjai savo blogumu galėjo varžytis su brazilų mače prieš Vokietiją. Tačiau jau rungtynės su Prancūzija baigėsi kovingai, o likusios 210 minučių buvo nuostabios - Hondūras sudorotas, Argentina taktiškai sutriuškinta, net ir po praleisto įvarčio šturmas buvo įspūdingas. Didysis Ottmaras gali didžiuotis paskutinėmis savo karjeros akimirkomis. Bėda tik ta, kad jį pakeis visiškas vidutiniokas Petkovič. kuris Lazio gerokai sugadino savo reputaciją.

15. Dramblio Kaulo Krantas. Analizuojant visą grupės turnyrą, privalėjo patekti į aštuntfinalį. Drogba ir broliai Toure to nusipelnė bent kartą gyvenime žaisdami ne mirtininkų grupėje. Pirmos dvejos rungtynės buvo puikios - geras futbolas, net ir pralaimėtose Kolumbijai rungtynėse. Tačiau lemtingose rungtynėse Graikija buvo geresnė.

14. Alžyras. Puikus pasirodymas, bet manęs labai nenustebino, kažko panašaus ir tikėjausi. Kieta gynyba rungtynėse su Belgija, kaip ant sparnų sudorota Korėja, sutvarkyta Rusija, galingai garbingas žaidimas prieš vokiečius, išplėšiant pratęsimą. Karta tiesiog puiki, o žaidėjai ištekliai nuostabūs, nes Halilhodzic galėjo ramiai kas kartą pakeisti pusę starto sudėties be jokios įtakos žaidimo kokybei. Pats bosnis tikrai į geriausių čempionato trenerių 5-uką nusipelno būti traukiamas.

13. Nigerija. Po agonijos prieš Iraną maniau, kad Bosniai labai ramiai pasiims antrą kelialapį į aštuntfinalį. Bet prieš bosnius Nigerija buvo visai kita komanda ir nors laimėti beprotiškai padėjo idiotiški teisėjų sprendimai, bet Nigerija ten buvo geresnė komanda. Smagiai sužaidė ir su argentiniečiais bei prancūzais.

12. Ekvadoras. Grupė buvo truputį per stipri, bet šiaip juos galima tik girti ir girti. 92 tobulos minutės su Šveicarija, gražus reginys kovoje su Hondūru ir neįtikėtinas taškas kovoje su Prancūzija. Tačiau šį kartą to buvo maža.

11. Kroatija. Jeigu ne nulinės rungtynės prieš Meksiką, ką lėmė turbūt faktas, kad Nico Kovač yra visiškai žalias treneris, todėl jam ir nepavyko parengti pergalingo rungtynių plano, čempionatas buvo puikus. Kroatija vėl žaidė smagų Bilič laikų futbolą (turiu omenyje 2008, nes vėliau jo strategija tapo labiau gynybinė), sutraiškė Kamerūną ir tik žaisdami 12 prieš 11 nusileido Brazilijai. 2016 turėtų žengti labai toli.

10. Belgija. Vienas didžiausių nusivylimų, nors pati žaidimo kokybė ir nebuvo labai bloga. Bet iš belgų visi tikėjosi aistros, polėkio ir atakų. To netrūko tik rungtynėse prieš JAV. Visos kitos pergalės buvo išvargtos. Savotiškai nepasisekė todėl, kad atrankoje teko žaisti prieš komandas, kurios yra orientuotos į puolimą. Todėl autobusai varžovų baudos aikštelėse buvo šiokia tokia naujiena, kuriai ne visiškai buvo pasiruošta.

9. Čilė. Sampaoli įrodė, kad būtų vertas treniruoti Argentinos rinktinę arba Europos superklubą. Kiekvienose rungtynėse Čilė matėsi, kad turi aiškų planą, kaip su kuriuo varžovu reikia kovoti, kokiomis silpnybėmis pasinaudoti ir tai darė labai sėkmingai. Jeigu ne sėkmės trūkumas aštuntfinalyje, galėjo žaisti ir pusfinalyje. Pritrūko ir sveikesnio Vidal ar geresnio žaidimo su Olandija grupės varžybų paskutiniame ture.

8. Prancūzija. Nuostabi komanda. Grupės varžybose neabejotinai buvo komanda nr. 1, bent jau iki trečio turo, kai nieko nelėmusiose rungtynėse atidavė tašką nuostabiai tada žaidusiam Ekvadorui. Vėliau viskas buvo žymiai sudėtingiau - su Nigerija padoriai sužaistos 15 minučių, o Vokietija prancūzus suvalgė netikėtai lengvai, nors rezultatas iki galo to neparodo.

7. Meksika. Mane labai nustebino. Komanda, kurios tik trečdalis žaidėjų žaidžia Europoje jau grupės turnyre parodė, kad brazilams įgyvendinti savo svajonę bus labai sunku, stilingai pasiuntė namo Kroatiją namo bene gražiausiose čempionato grupių etapo rungtynėse ir aštuntfinalyje blogai žaidė vos 5 minutes. Bet to užteko, kad tektų važiuoti namo.

6. Argentina. Galima girti už kovingumą ir sidabrą. Komanda visose rungtynėse tiesiog arė dėl pergalės, daugiau polėkio buvo tik mače su Nigerija. Tokios gynybinės Argentinos matyti dar neteko, nors komanda su Messi, Aguero, Higuain, Lavezzi, Palacio ir di Maria turėjo bene galingiausią puolimo liniją čempionate. Bet saugų kvalifikacija ir savybės lėmė, kad buvo pasirinktas būtent toks modelis. Buvo rungtynių, kada Sabella tragiškai pralaimėdavo trenerių kovoje savo oponentui, bet tada lydėdavo sėkmė, kaip rungtynėse su Šveicarija. Bet visumoje jis atliko gerą darbą.

5. Vokietija. Tikėjausi, kad bus pirma suvedus skaičiukus, bet viską lėmė tragiškos vokiečiams rungtynės su Gana, kai šiaip jau labai apgailėtina komanda prieš juos netgi pirmavo, bet vokiečiai išgelbėjo tas rungtynes.Neaukštai jie buvo ir trečiojo turo rikiuotėje po blankių rungtynių su JAV.  Tai buvo žemiausias taškas bendroje rikiuotėje. Šių metų Vokietija nebedemonstravo tokio romantiško futbolo, kaip galbūt buvome įpratę anksčiau, bet rungtynės su Portugalija, Prancūzija ir Brazilija buvo nuostabios. O finale Vokietija irgi neabejotinai buvo geresnė komanda.

4. Brazilija. Du gėdingiausi brazilų pasirodymai vyko tada, kada žemiausia vieta rikiuotėje galėjo būti 4-a, todėl jie gražiai prasisuko ir pralenkė vokiečius. Čempioniškas žaidimas buvo pademonstruotas tik rungtynėse prieš Kamerūną, galbūt iš dalies ir rungtynėse su kroatais, nors teisėjo pagalba ten buvo milžiniška. Prieš Meksiką buvo sužaista silpnai, prieš Čilę - neišvengta mirčių stadione, nes teko mušti baudinius, prieš Kolumbiją susitvarkyta tik be proto daužant per kojas, o paskui fiasko, nes antro Thiago Silvos ir antro Neymar komandoje nėra. Logiškas rezultatas, kai komanda žaidė primityvų futbolą.

3. Kosta Rika. Dėliodamas komandas į lentynėles, per kiekvieną turą aukščiau keldavau tuos, kurie pasiekdavo daugiau, negu iš jų buvo tikimasi. Todėl Kosta Rika užkilo labai aukštai. Visgi, geriausios jų rungtynės buvo pirmosios - prieš Urugvajų. Toliau juos į priekį tempė geras trenerio plano vykdymas ir nuostabus Navas žaidimas. Atkrentamosiose varžybose magija po truputį išgaravo - Graikija ir Olandija buvo kur kas geresnės komandos, nors ir teko mušti baudinius.

2. Kolumbija. Grupės varžybose buvo nuostabūs - vieninteliai drambliai su jais rimčiau pakovojo, bet ir tose rungtynės Kolumbija ramiai žaidė nuostabų futbolą. Urugvajus pervažiuotas lengvai, o su Brazilija padoriai buvo sužaistos tik tos minutės, kada iš aikštės buvo išimtas Cuardado, kuris piktnaudžiavo individualiais veiksmais ir kėlė chaosą ir taip dėl beviltiško teisėjavimo chaotiškose rungtynėse. Tada James jau nebebuvo atkirstas nuo komandos, bet keliolikos minučių Brazilijai įveikti šiuolaikiniame futbole užtenka tik Vokietijai.

1. Olandija. Sutraiškyta Ispanija, gražiose rungtynėse įveiktas Australija, gal ir ne gražiai, bet susitvarkyta su Meksika bei Čile. Po to vėl sėkė nuostabios rungtynės su Kosta Rika, kai buvo galima laimėti 7-0, jeigu ne vartininkas ir virpstai, bei įsimintinas vartininko keitimas serijoje. Tačiau kadangi antrą kartą tai nebuvo pakartoto, serijoje su Argentina vartus teko ginti Cilessen (foto), kuriam aiškiai joje stigo pasitikėjimo. Čempionatas užbaigtas labai skambiai ir Olandija pelnytai iškovojo bronzą. Geriausia čempionato komanda buvo Olandija? Nemanau, bet jie buvo stabiliausi ir net jų blogiausi vakarai neatrodė tragiškai. Visa tai pasiekta be antro geriausio Olandijos futbolininko Strootman bei patyrusio van der Vaart ir su apyžale gynėjų linija. Todėl jie yra šios rikiuotės lyderiai.

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą