2014 m. balandžio 9 d., trečiadienis

Kovo mėnesio žmogus - Vladimiras Putinas

Penketukas šį mėnesį toks:

1. Vladimir Putin.



Putin nebuvo pats aktyviausias veikėjas, kai Maidanas sukilo ir buvo nuverstas Janukovych. Panašu, kad tokia strategija pasiteisino, nes tai, kas įvyko su Krymu, buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Vasario pabaigoje mažai kas galėjo patikėti, jog po mėnesio Krymas bus Rusijos aneksuotas. Veikimas gerokai subtilesnis negu kada nors anksčiau - žalieji žmogeliukai remiami tikrų vietinių gyventojų, didelė įtampa, tačiau be akivaizdžios grubios jėgos. Ilgiuoju laikotarpiu tai gali stipriai smogti Rusijai atgal, bet trumpuoju periodu jie laimėjo.

2. Jensas Stoltenbergas. Paskelbta, kad taps naujuoju NATO vadovu. Konkurencija buvo didelė - dažniau žiniasklaidos linksniuotas buvo Franco Frattini, tačiau antrą kartą iš eilės pasirinktas Šiaurės šalių kandidatas, kuris jaunystėje netgi skeptiškai žiūrėjo į šią organizaciją ir dar vienos taikingiausių tautų atstovas. 8 metus jis buvo Norvegijos premjeras, tarp jų ir pačiu sunkiausiu laiku - per Breiviko išpuolius. Pernai po rinkimų buvo priverstas trauktis. Jo valdymo laikotarpiu Norvegija didino gynybos finansavimą, pasižymėjo dideliu dėmesiu saugumui, todėl jo paskyrimas teikia vilčių, jog blokas išliks stiprus.

3. Nicolas Maduro. Protestai Venesueloje tęsėsi ir kovo mėnesį. Suimtas San Kristobalio meras, kuris rėmė protestuotojus. Įvykiai šiek tiek primena Ukrainą, bet nėra tokie kruvini, nors sužeistųjų ir žuvusiųjų yra. Protestuotojai reikalauja politinių ir ekonominių reformų. Šalies ekonominė situacija prasta, o Maduro, skirtingai negu Hugo Chavez žymiai sunkiau gali įtikinti gyventojus, kad laukia šviesi ateitis.

4. Petro Porošenko. Vitalijui Klychko atsisakius kandidatuoti į prezidentus ir nusprendus siekti Kijevo mero posto, visi koziriai prezidento rinkimuose atitenka Poroshenko. Julija Tymoshenko išėjimas į laisvę nesukėlė tokio efekto, kai buvo tikimasi - nors protestuotojai siekė jos išlaisvinimo, kruvinas Maidano šturmas lėmė, kad tikrais didvyriais tapo tie, kurie kovojo tuo metu. Poroshenko Maidane nebuvo matomas taip, kaip garsioji Klychko, Tyahnyboko ir Jaceniuko trijulė, tačiau turi politiko ir verslininko patirties. Vienas turtingiausių Ukrainos žmonių turėtų įveikti kitus kandidatus. 

5. Marine Le Pen. Jos partijos rezultatai savivaldos rinkimuose žvelgiant iš lietuviškos perspektyvos neatrodo įspūdingai. Bet Prancūzijoje eilinį kartą kairiuosius šokiruoja tai, kad palaikymas ten, kur Nacionalinis Frontas kėlė kandidatus, buvo labai didelis ir 12 merų postų atiteko šiai partijai. Tai ne tiek parodo socialistų nuosmukį, nes jų tiesioginiai konkurentai - Liaudies judėjimo sąjunga rinkimus laimėjo, kiek multikultūralizmo ir imigracijos problemų aktualumą šalyje. 

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą