2013 m. balandžio 8 d., pirmadienis

Kovo mėnesio žmogus - popiežius Pranciškus

Bandau pradėti naują tradiciją - kiekvieną mėnesį išskirti žmogų, kuris labiausiai išsiskyrė ir buvo to mėnesio politiniame dėmesio centre. Tai pat ir TOP5.

1. Popiežius Pranciškus



Manau, kad be konkurencijos svarbiausias mėnesio įvykis buvo popiežiaus rinkimai. Net jeigu būtų laimėjęs koks nors ne itin ryškus kandidatas, jis būtų atsiduręs 1 vietoje. Nes kai valstybė, realiai turinti milžinišką gyventojų skaičių (dvasine prasme) renka valdovą, nesidomėti neįmanoma. O išsirinko tikrai įspūdingą asmenybę. Nežinau, ar kokioje nors mokykloje vaiko rašo rašinius „Jei aš būčiau popiežius“, bet jeigu tai kada nors būtų reikėję daryti man, būtų stulbinančiai panašu į dabrtinio popiežiaus veiklą. Paprastas neformalus bendravimas, žmogiškumas, askezė, dėmesys vargšams, bet ir didelė charizma ir laaaaabai didelė širdis. Aišku, Laučius gali aiškinti apie kojų plovimą ką nori, bet šis gestas, nors ir įprastas Bažnyčiai, ypatingai atspindi popiežiaus dvasią. Tam tikra prasme, Bažnyčioje prasidėjo revoliucija.

2. Hugo Chavez

Vėl aišku, jo nuopelnai dėl patekimo į šitą sąrašą menki, nes mirties laiko nepasirinksi. Tačiau Lotynų Amerikoje tam tikra prasme prasidėjo nauja era. Fidelio Castro sveikata jau kuris laikas neleidžia jam užimti regionų socilaistų lyderių vaidmens, Raul Castro panašu, kad per daug žaidžia su rinkos ekonomika ir stokoja charizmos. Todėl Hugo Chavez jau kurį laiką buvo aiškus dvasinis regiono socialistų lyderis. Jis lengvatinėmis sąlygomis tiekė naftą, buvo svarbus kaip žmogus, kuris išdrįsdavo pasakyti apie Vakarus daugiau negu kiti. Mylimas savo žmonių, charizmatiškas, dainuojantis, šokantis, linksminantis tautą be proto ilgose sekmadieninėse tiesioginėse transliacijose. Ir kai kuriais požiūriais pagerinęs žmonių gyvenimo kokybę.  Dabar į jo vietą taikosi Maduro -autobuso vairuotojas be charizmos, jam pasisekė, kad praėjo mažai laiko po žmonių mylimo lyderio mirties. Nes realu, kad toji kadencija, kurią jis visgi išsikovos, bus pirma ir paskutinė, o Venesuelos kelias po to pasisuks kita kryptimi.

3. Kim Jong Unas

Jaunuolis žaidžia. Taip, galbūt pasaulis tikrai prie naujo karo slenksčio, o jaunasis Tautos vadas psichopatas, kuris be jokių problemų pultų Pietų Korėją, JAV ar bet ką kitą. Bet tie veiksmai, kurie didina įtampą greičiausiai skirti vidaus rinkai. Liaudis pripratusi prie vadų kaitos, bet bent jau aukšti režimo pareigūnai gali būti ir nepatenkinti tuo, kad naujas vadas toks jaunas ir nelabai patyręs. O karinga laikysena, tvirtumas, bičiulystės su Denisu Rodmanu atskleidžia, kad vadas yra ir kietas vyrukas, kuris neatsisako komunistinių svajonių ir tai, kad Vakaruose jis mylimas. Todėl lyderis pats gali ramiau gyventi. Aišku, apie tą šalį patikimos informacijos nedaug, bet dauguma ekspertų realią padėtį piešia panašiai.

4. Barack Obama

Svarbiausi du dalykai - vizitas į Artimuosius Rytus, kur daug padirbėta prie to, kad atšiltų dviejų strateginų JAV sąjungininkų - Turkijos ir Izraelio santykiai. Dabar prie to dirba ir John Carrey, todėl turbūt jau greitai įtampa tarp šių šalių nuslugs. Kitas svarbus dalykas - tvirta JAV laikysena vykstant įtampos tarp Korėjų aštrėjimui. Aišku, tai yra ir signalas Iranui bei kitiems priešams, kad JAV savo draugus gina ir aiškus signalas Šiaurės Korėjai, kad jeigu Vadas nusiteikęs rimtai kariauti, jam būtų ne pro šalį persigalvoti. :)

5. Xi Jinping

Nors buvo jau anksčiau aišku, kad kovo viduryje jis taps Kinijos prezidentu, bet pareigų perėmimas dar kartą atkreipė į jį viso pasaulio dėmesį. Iš jo pasaulis tikisi nemažai, manoma, kad jis gali įvykdyti nemažai reikšmingų naujovių. Jis yra iš senų komunistų šeimos, todėl laikomas idėjiniu žmogumi, o ne iš grupuotės turtuolių partijos narių, kuriems rūpi didinti savo pelną. Paties jo šeima nukentėjo per Mao kultūrinę revoliouciją. Todėl tikimasi, kad bus vadovas, kuriam labiau rūpės didinti savo šalies gerovę, gerinti paprastų žmonių gyvenimą, o ne tik rūpintis karine galia ir prekyba. Gal ir netaps Kinija gerovės valstybe, bet bus įdomu. :)

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą