2012 m. lapkričio 14 d., trečiadienis

Tikrieji rinkimų nugalėtojai ir pralaimėtojai

Apie tai, kad po rinkimų buvo džiaugsmo banga, jau kartą užsiminiau. Kone visi jaučiasi nugalėtojais, dėkoja rinkėjams už palaikymą ir žada dirbti dėl jų. Šiandien praėjo lygiai mėnuo nuo pirmojo turo ir realiai jau galima pradėti kalbėti, kas laimėjo ir pralošė iš tikrųjų.



Laimėtojai:

1. Algirdas Butkevičius, kurį vienas kolega gražiai vadina Algirduku yra čempionų čempionas. Todėl, kad jis nėra Algirdas Mykolas, šie rinkimai jam buvo itin svarbūs, kad įrodytų visų pirma saviems, kad gali būti laimintis lyderis. Manau, kad po partijos pergalės jo pozicijos stipriausios per visą Algirduko vadovavimo laikotarpį. Galima teigti, kad senoji LSDP gvardija išsaugojo savo įtaką. Dar svarbiau tai, kad po rinkimų su lyderiu dažnai matomas Juozas Bernatonis - buvusių  LDDP pilkasis kardinolas, tai rodo vienybę partijoje. Apskritai šitas mėnuo verčia žavėtis LSDP lyderiu. Lankstus, atviras, bet principingas kol kas jis sėkmingai gina savo pasirinktą koalicinę kryptį. O net jeigu jam tektų nusileisti, turbūt visi sutiksime, kad koaliciją be LSDP dabar neįmanoma.

2. Valdemaras Tomaševskis. Apie lenkus jau rašyta, bet faktas, kad jie parlamentinė partija yra įspūdingas, žinant, kad Lietuvos dalis, kuri juos palaiko, nėra milžiniška. O savo sugebėjimu įgauti auksinės reikšmės balsus ir Vilniaus savivaldybėje įrodytu sugebėjimu ramiai ir be skandalų kuruoti savo sritį, jie tikrai praturtintų naują koaliciją ir turbūt taip ir atsitiks.

3. Andrius Kubilius. Jeigu partijos numeris 1 būtų Degutienė, turbūt šie rinkimai būtų dar sėkmingesni. Bet ir dabar nepasitvirtino dalies žmonių lūkesčiai (kaip girdėjau viešajame transporte „išmušim Kubiliui bačką iš po kojų“). Pagal apklausas TT turėjo būti 3-ia, o TS LKD galėjo nesurinkti 10 procentų balsų. O atsitiko taip, kad po antro turo jie turėjo visai neblogus šansus užimti 1 vietą rinkimuose. Pritrūko, tačiau pergalė 9:0 prieš DK parodo, kad didieji miestai yra tapę konservatorių tvirtove, o tai yra naudingiau, negu būti populiariais kur nors Žemaitijoje. Dabar Kubilius demonstruoja konstruktyvų mąstymą ir netgi pakalba apie vaivorykštę, kas turėtų dar paauginti partijos reitingus.

4. Eligijus Masiulis. Blankoki rezultatai 2 ture kiek pagadino bendrą vaizdą, tačiau rinkimai LRLS tikrai puikūs. Kai valdančioji partija pasirodo geriau negu prieš 4 metus, geriau būti negali. O faktas, kad ko ne visi didieji po rinkimų kalbėjo apie LRLS kaip apie galimus koalicijos partnerius, bei tai, kad liberalų ministrai sulaukė turbūt mažiausiai priekaištų iš viso ministrų kabineto, tikrai džiuginantis dalykas. Dar smagiau LRLS turėtų būti dėl to, kad potencialūs konkurentai - LiCS, TAIP ar Krikščionių partija pasirodė absoliučiai apgailėtinai. O man, kaip dešiniajam smagu dėl to, kad Masiulis paskelbė, jog partija dirbs tik tokioje koalicijoje, kurioje bus TS LKD. Tai teikia vilčių, kad sulauksime laikų, kada Lietuvoje bus įprasta ne vienai Europos šaliai beveik dvipartinė sistema su tradiciniais didžiosios kairiosios ir didžiosios dešiniosios partijos partneriais.

5. Save išsikėlę kandidatai. Palionis sutriuškino savo tėvo partijos kolegą, Gailius (buvo po LRLS sparnu, bet žmonės jį rinko tikrai ne dėl partijos) įrodė, kad Lietuva jį myli, Urbšys nepraleido į parlamentų susikompromitavusio Matuzo, Balsys sensacingai įveikė Bekintienę. Akivaizdu, kad vis svarbiau tampa asmenybės ir bet kas į Seimą per vienmandates apygardas tikrai nepatenka.

Pralaimėtojai

1. Grybauskaitė. Laimėjo ne tos partijos, už kurias jie liepė balsuoti, referendumas prapiltas. Darbo partija skverbiasi į koaliciją, o Konstitucinis Teismas pripažįsta Seimo rinkimų rezultatus galiojančiais. Panašu, kad koalicija bus centro kairės, todėl Grybauskaitei gali tekti trauktis į antrą planą, jeigu Algirdukas toliau bus toks efektyviai ir nepiktai pergalingas.

2. Viktoras. Atrodė, kad didysis Kėdainių širdžių valdovas triumfuoja. Nieko panašaus - teko išvyti iš partijos Podolską, iškęsti Pinskų nesąmones ir dar juos palikti partijoje (manau, kad jie būtų išvyti, bet įtaka per daug didelė, galima prisiminti Pinskaus vaidmenį bandant vėl lipdyti DP ir LSDP koaliciją 2004-2008 kadencijos Seime). Negana to, pasinaudojusi situacija Grybauskaitė dar priminė visiems juodosios buhalterijos bylą (KUR NEKALTUMO PREZUMPCIJA?)ir kol kas bent jau išsikovojo tai, kad Viktoras ir Gapšys laaaaabai aukštų postų negaus, o jeigu jai užtektų jėgų, galbūt dar įmanoma išgrūsti DP iš koalicijos apskritai. Be to, II turas buvo ne itin sėkmingas ir DP liks tik su 5 ministerijomis iš kurių vieną gali reikti atiduoti lenkams... O kaltinimai buhalterijos byloje pasunkinti. Prasti popieriai, palyginus su ambicijomis tapti premjeru.

3. Čaplikas. Apie LiCS nesėkmes jau rašiau, galite susirasti ir paskaityti. O dar prieš 4 metus buvo rimta politinė jėga...

4. Paksas ir Mazuronis. Paksas aišku, neturėjo galimybių tapti rinkimų nugalėtoju, bet ir šiaip gerokai nusibodo. Mazuronis moka protingai pakalbėti ir todėl šioje rinkimų kampanijoje gerokai užgožė patį erelį Rolandą. Tačiau rinkimų rezultatai, ypač pirmo turo, pagailėtini, padėtį pataisė tik savo gimtinės sūnui Rolandui lojali Žemaitija. Dabar viskas kaip ir gražu, 2 ministerijos (ir TIKRAI ne pačios prasčiausios), prezidentė turbūt tyliai juos myli, nes jie visada sako, kad gins Prezidentę, jeigu Grybauskaitei iškiltų toks pavojus kaip Paksui. Bet pavojus iškils pačiai partijai. Jei turės išeiti iš koalicijos arba praloš rinkimus, analogiškai kaip šiemet LiCS. Iš esmės visa jų sėkmės priežastis - prieš kiekvienus rinkimus surasti priešą, kuris nuskriaudė Rolandą, arba Lietuvą,. o jiems juk taip gaila Lietuvos... Ir tada reikia negailestingai pulti, pasižiūrėkit į rūsčių veidų rinkinį partijos viršūnėlėje. O dabar ką darytų 2016 - save pultų???. Problema didelė, nes Paksas jau net Žemaitijoje turbūt daug kam pabodęs. Realu, kad čia paskutinė kadencija su piktąją partija.

5. Nauji rinkiminiai projektėliai. Apie Bufetavas ir Romanovus net nekalbėsiu, bet buvo keli rimtesni. Drąsos Kelias į Seimą pateko, bet čia nieko stebėtino. Kaunas didelis. Stebėtini du dalykai - pirma, kaip teisininku gali dirbti toks neiškalbingas žmogus, kuris aiškiai ne vienoje srityje parodė savo žiaurią nekompetenciją. Antras dalykas - iš kur atsiranda slaptų talentų, kurie savo įrašais sugadina visą antrą turą, Aišku, stebuklų tikėtis nereikėjo, bet gauti 0:9 nuo didžiausių priešų iš TS LKD, baisu. O pati Garsiausia Lietuvos Teta sugebėjo pralementi, kad nesupranta, kaip jos Teta galėjo net Garliavoje pralošti Jankauskui.

TAIP irgi ėjo su ambicijomis ir brangia reklama. Rezultatai parodė, kad Zuokas atsibodo. Elementariai, nes iki šiol visi jo projektai būdavo patrauklūs ir net po Abonentinio skandalo partijos reitingai nebuvo itin žemai nukritę. Situacija tokia, kad po 2015 metų rinkimų turbūt jis galės išformuoti partiją arba su senuoju bendražygiu Čapliku gurkšnodami brendžiuką rašyti memuarus. Arba rasti tokią partiją, kuri Zuoko chebrą prisijungtų prie savęs.

Geltonsnapį Facebook'e rasite čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą