2012 m. lapkričio 12 d., pirmadienis

Kokią koaliciją turėsime arba ar išgelbės Grybauskaitė Lietuvą nuo Darbo partijos?

Konstitucinis Teismas šeštadienį pasakė, kad rinkimai iš principo buvo neblogi - VRK vos tris kartus šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Sprendimas protingas nes:

1. Žmonės tingės eiti balsuoti antrą kartą
2. Jokių garantijų, kad Darbo partija nepasirodys geriau negu praėjusį kartą arba kad bent bus ryškus skirtumas?
3. Jeigu tarkime KT anuliuotų rinkimus ir seimas pasileistų, Seimas galėtų paskelbti naujus prezidento rinkimus. Nežinau, ar Grybauskaitė to norėtų, turbūt ne. :)



Taigi, situacija stabilizavosi. Ir viskas kaip po rinkimų - visi jaučiasi nugalėtojais - Viktoras, Grybauskaitė, Butkevičius... Na, gal tik tie, kuriems valdžia nelabai šviečiasi, neturi kuo džiaugtis. Taigi, turbūt didžiausia tikimybė, kad koalicija bus tokia - DP+LSDP+TT+LLRA.

Tokiu atveju, turbūt dar ilgai truks Butkevičiaus rytiniai vizitai pas Dalią ir vakariniai pas Viktorą, Prezidentei atsibos, nes gali būti, kad jos reitingai kris ir galiausiai, aišku, kad išbrokavus galybę kandidatų į ministrus, koalicija pradės dirbti. Grybauskaitė greičiausiai ją auklėtų dar labiau negu Kubiliaus Permainų, vetavimas įgytų dar neregėtus mastus. Prezidentės labai nemėgstu, bet šiuo atveju ji atliktų stabilizatorės vaidmenį ir neleistų labai nusivažiuoti.

Antras pagal realumą variantas - mažumos koalicija LSDP+LLRA+TT+DK

Aišku, išeitis prastoka, bet nepanašu, kad Butkevičius, nors ir skandalų nekeliantis ir besilaikantis lyg ir gana lanksčios pozicijos, sutiktų dirbti su TS LKDP. Išeitis - bandyti susitarti su Drąsos Keliu. Manau, kad tokia koalicija yra įmanoma, tenkintų prezidentę, o Drąsos Kelias be to su TT tikrai neblogai sutariantys, o ir LSDP pyktį galėjo užsitraukti nebent tuo, kad per rinkimus rėmė TS LKDP kandidatus, kovojusius su Drąsos Keliu. Su LLRA konfliktuoti garsiausios Lietuvos tetos partija neturi dėl ko. Problemos dvi - 65 koalicijos nariai ir du sunkiai prognozuojami partneriai - Drąsos Kelias ir TT. Maksimali koalicijos trukmė - metai, ne daugiau.

3. Vaivorykštė

Na, jeigu prezidentė bus siaubingai principinga, o Kubilius toliau švelnins retoriką, ką jis paskutiniu metu daro, Butkevičiui kitų išeičių neliks. LSDP+TS+LRLS+TT - realiausia koalicijos sudėtis. Galbūt ir be TT, kad būtų lengviau prikalbinti jungtis TS LKDP  ir liberalus. Yra pliusų, yra ir minusų. Pliusas, galėtume prieš vakarus pasirodyti, kad jau ir pas mus galimos didžiosios koalicijos. Minusai - sudėtingos derybos dėl programos, sudėtingas bendras darbas, milžiniška Prezidentės įtaka. Jeigu iki rinkimų būtų likę metai ar pusantrų, tiek laiko galbūt galima išdirbti kartu, galutinai neišsivaikštant į skirtingas puses. Dabar turbūt tai būtų trumpalaikis projektas, nebent... Nebent tvarką įvedinės D. Grybauskaitė. Eiti į kompromisus tokioje koalicijoje tektų eiti itin dažnai, tai turbūt dažniausiai būtų daroma Prezidentūroje. +2 metai arba ir visi keturi aksominės diktatūros? Pabodo.

4. TS LKDP + DP + LRLS

Neslėpsiu, šitos koalicijos norėjau ŽIAURIAI. Visų pirma, Darbo Partijos nelaikau slibinu, absoliučiu blogiu ir grėsme. Aišku, yra Viktoras, paskui legendinė PIRKĖJŲ šeimynėlė ir dar keli nemalonūs tipai. Likę yra niekuo neblogesni už socdemus, o dalios ir tokie, prieš kuriuos nublanktų nemažai TS LKDP kandidatų. Emocinis fonas tarp partijų buvo neblogas, jeigu neįtrauksime aktyvios rinkimų kampanijos periodo, kai purvų drabstymas vyko iš reikalo, pataikaujant saviems rinkėjams. Ir dabar esu tikras, jeigu ne Pinskų šeimynėlė, koalicija būtų kitokia. Ją turbūt ir Prezidentė nenoriai, bet palaimintų ir manau, kad ji būtų dirbusi sėkmingai. Bet Pinskuvienė nusprendė apsipirkti, ir nupirko balsų net savo vyrui, kuris ir taip buvo aišku, kad liks Vilniaus vicemeru. Taigi, Tegyvuoja Živilė, nes dabar turim įdomią situaciją. Naivu tikėtis, kad po to, kas įvyko, Kubilius ar tuo labiau Grybauskaitė norėtų tokios koalicijos. Grybauskaitė gal ir giliai širdyje norėtų, nes tada valdžioje būtų TS ir liberalai, bet dabar ne toks momentas, kada galima atsitraukti, nes kitaip 2014 Daukanto aikštėje gali būti naujas šeimininkas.

Geltonsnapį rasite Facebook'e čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą