2015 m. liepos 16 d., ketvirtadienis

Kova Respublikonų partijoje: liepos apžvalga

Vertinant JAV standartais, kova dėl prezidento posto jau iš esmės vyksta. Demokratai šiek tiek nuobodžiauja, o respublikonų stovykloje vyksta itin arši kova. Bandysiu kas mėnesį sekti situaciją ir supažindinti su lyderiais.



Šiuo metu pirmasis penketukas pagal nuomonių apklausas (RealClear Politics Average skaičiavo pagal 5 skirtingas apklausas) atrodo taip:

1. Jeb Bush (17.0)
2. Donald Trump (10.8)
3. Scott Walker (9.4)
4. Marc Rubio (7.8)
5. Ben Carson (7.6)

1. Buvęs Floridos gubernatorius Jeb Bush kai kuriems amerikiečiams kelia nerimą būtent dėl savo pavardės. Jo brolis tikrai nėra laikomas sėkmingiausiu JAV vadovu, tiek dėl karų Afganistane ir Irake, tiek dėl ekonominės krizės. Nėra itin socialiai konservatyvus, gana palankus imigrantams. Itin didelį dėmesį skiria švietimui. Ekonomikoje yra gana liberalus, neretai pabrėžiama, kad jo valdymo laikotarpiu Floridos ekonomika gana sparčiai augo. Kalbant apie užsienio politiką, laikomas Lotynų Amerikos ekspertu. Jo pergalės atveju greičiausiai JAV nebūtų tokia karinga, kaip brolio ar tėvo valdymo laikotarpiu. Laikomas puikiu Izraelio draugu, yra sakęs, kad panaikintų bet kokį Obamos susitarimą su Iranu dėl branduolinės programos. Turi tris vaikus, iš kurių du yra turėję nemalonumą su teisėsauga. Daugiau remiamas nuosaikesnių rinkėjų.

2. Verslininkas Donald Trump. Iki tol, kol viešai nepaskelbė apie dalyvavimą rinkimuose, buvo vienas respublikonų autsaiderių. Tačiau jo reitingai iškart po to staigiai šovė į viršų. Pasisako prieš abortus, Obamacare yra palyginęs su katastrofa. Nepritaria ginklų kontrolės griežtinimui. Mėgsta kalbėti apie imigracijos sukeliamas milžiniškas problemas. Užsienio politikoje pabrėžia JAV ir Izraelio draugystę bei priešiškumą Kinijai, ISIS ir Iranui. Per daug nekonkretizuodamas priemonių pasisako už greitą ISIS sutriuškinimą. Donald Trump vienas pagrindinių privalumų yra jo matomumas, nes jis žymiai geriau žinomas kaip verslininkas, o ne politikas. Tik apie Obama ir Hillary Clinton apklausose būna mažiau nežinančių jų, kaip asmenybių. Nors jo reitingai ir šovė į viršų, tačiau paskutiniu metu daugėja skandalingų pareiškimų, o reklaminiame plakate neapdairiai atsidūrė nacistinės Vokietijos kariai. Labiausiai jį remia vyriausi rinkėjai.

3. Viskonsino gubernatorius Scott Walker. Pasisako prieš abortus ir didesnę ginklų kontrolę. Gana nedaug dėmesio skiria užsienio politikai. Yra sakęs, kad jeigu taptų prezidentu, gynybos politikoje labiausiai remtųsi generolų pozicijomis. Mano, kad imigrantų yra per daug, tačiau nepritaria masiniam nelegalų deportavimui. Mėgsta pabrėžti savo religingumą ir ISIS grėsmes. Labai daug dėmesio skiria naujų darbo vietų kūrimui. Kaip ir daugelį respublikonų, labiausiai remia vyriausių ir turtingiausių rinkėjų grupė.

4. Senatorius Marco Rubio. Yra prieš abortus, tačiau pabrėžia ir moterų apsisprendimo teisės svarbą. Pabrėžia žmogaus teisių Kuboje ir Šiaurės Korėjoje problemas, kritikuoja glaudesnių santykių su Kinija ir Vietnamu siekius. Nemato didesnių grėsmių nei Islamo terorizmas. Pabrėžia, kad Sirijoje ir Irake JAV turi ne tik užsiimti valstybės atstatymu, bet ir kovoti su ISIS. Neigia, kad žmogaus veikla prisidėjo prie klimato kaitos. Yra vienas populiariausių respublikonų tarp ispanakalbių kilmės amerikiečių.

5. Chirurgas Ben Carson. Kaip ir dauguma konkurentų, pasisako už mažą valstybės reguliavimą, nors mano, kad egzistuoja tam tikros ribos. Mėgsta JAV lyginti su Senovės Roma, teigdamas, kad raidos kelias panašus, bet dar yra laiko pakeisti padėtį. Kritikuoja užsienio politikos pasyvumą. Sieks mažinti valstybės aparatą. Kritikuoja Obamacare, lygina ją su vergija. Teigia, kad biblinis dešimtinės mokestis yra pats teisingiausias. Itin abstrakčios nuostatos užsienio politikoje. Laikomas nuosaikesniu už daugelį konkurentų. Labiausiai remiamas vyresnių rinkėjų, gana ženkli paramos dalis iš tų, kurie neidentifikuoja savęs nė su viena partija. Kukliai remiamas afroamerikiečių, nors pats yra šios rasės atstovas.

Respublikonai prieš Hillary (Sufolk University/USA Today:


Bush (41-45)
Trump (33-50)
Walker (36-47)
Rubio (40-46)
Carson (35-48)

Geltonsnapis Facebook'e

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą